Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Saturday, November 10, 2012

Makanan Jiwa: Tips tackle hati suami

" Jika seorang wanita menunaikan solat 5 waktu, menjaga kemaluannya dan patuh kepada suami maka dia akan memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang disukainya"
-Riwayat Tabarani, Ahmad dan Ibnu Hibban)

Emm..senang kan perempuan nak dapat syurga, asalkan dia ikut cakap suami, selagi mana arahan suami tu tak melanggar perintah Allah. Yela, kalau suami korang tak bagi korang solat, suruh korang menipu ke mencuri ke, jangan la ikut...Persoalannya, mudah ke nak ikut cakap suami ni? Kadang-kadang ada je bisikan yang mengganggu kan..Rasa nak membantah tu ada je. 

Sketsa;
Suami: Sayang tolong abang ambik air, pastu sidaikan tuala abang, pastu buang sampah kat dapur,pastu gosokkan baju abang ea, kejap lgi abang nak kluar

Isteri: (dalam hati) Eee..laki aku ni asyik memerintah je, dia tak tau ke aku ni penat, dari tadi tak duduk-duduk, asyik bergerak sana-sini buat kerja rumah.

Takpun ada juga yang jawab " Abg pegi la buat sendiri, saya ada kerja lain nak buat ni". Tu hanger ada kat lua,r gi la sidai sendiri. 

Alangkah baik kalau isteri menjawab: " Ok Abg, nanti saya buat ye (sambil t'senyum). Kan dah dapat pahala..

Sesungguhnya benarlah janji syaitan di hadapan Allah:

"Kerana Engkau telah menghukum aku tersesat, aku benar-benar akan (menghalangi) mereka dari jalan Engkau yang lurus. Kemudian aku akan mendatangi mereka dari muka dan dari belakang mereka, dari kanan dan dari kiri mereka. Dan Engkau tidak akan mendapati kebanyakan mereka bersyukur (taat).
[ Al-`Aaraf: 17 ]

Sepatutnya kita selalu bersyukur dengan nikmat pemberianNya kepada kita. Dia jodohkan kita dengan pasangan kita. Sesunnguhnya suami dan isteri itu dijadikan untuk lengkap melengkapi. Jodoh kita adalah yang terbaik untuk kita, hanya Dia yang mengetahui rahsia dan hikmahnya dijodohkan kita dengan pasangan masing-masing.


Ok, kat sini saya share tips tackle hati suami. Tips ni dipetik dari Haji Hassan Al Khairun b. Ghazali:Sentuhan mesra suami isteri & seni gelora jimak.

-Tips tackle hati suami-

1) Fahamilah suami anda agar dia memahami anda
2) Berikan suami apa sahaja yang dimahukannya, anda akan mendapat apa yang anda mahukan
3)Dengar dengan baik apa yang hendak dikatakannya, dia akn mendengar apa katamu.
4) Hormati dia sebagai seorang lelaki, dia akan hormati anda sebagai seorang wanita
5)Senyuman itu manifestasi kasih sayang
6)Ungkapkan betapa dia sangat penting dalam hidup anda
7) Lebih berminat anda terhadap suami, lebih berminat pula dia kepada anda

Sekian dulu untuk entry kali ni,next entry baru share pasal tempat makan best lain plak ea. Kali ni share pasal makanan jiwa. Ingat, bukan perut je nak makan.. Hati n akal pun perlukan makan jugak..Daaa!


1 comment:

  1. lão có thực lực ngũ tinh Đấu Tôn, bốn hắc y nhân khí tức tựa hồ như còn mạnh hơn.

    -Rốt cuộc cũng đã đến.

    Nhạc Thành hơi trầm giọng xuống mà nói, trong lòng hắn đang nghĩ cách đối phó với những người này.

    - Ta đã chờ ngươi rất lâu, ngươi ngoan ngoãn nghe theo chúng ta, nếu không chúng ta nhất định sẽ giáo huấn ngươi.

    Hắc y nhân có thực lực mạnh nhất cất tiếng nói, người này chính là nhị trưởng lão.
    đồng tâm
    game mu
    cho thuê nhà trọ
    cho thuê phòng trọ
    nhac san cuc manh
    số điện thoại tư vấn pháp luật miễn phí
    văn phòng luật
    tổng đài tư vấn pháp luật
    dịch vụ thành lập công ty trọn gói
    http://we-cooking.com/
    chém gió
    - Nhạc Thành, phiền toái của ngươi xem ra cũng không ít.

    Hỏa lão cười cười với Nhạc Thành, trong mắt hiện ra vẻ lo lắng.

    - Để lại ba người cho ta, còn lại các ngươi đối phó.

    Hỏa lão cất tiếng nói, trong mắt của Hỏa lão, Nhạc Thành cùng với Trầm Linh và mấy con ma thú nhiều nhất cũng chỉ có thể chống lại hai người mà thôi.

    - Hỏa lão có thể chống lại ba người?

    Sắc mặt của Nhạc Thành hơi biến đổi, không biết Hỏa lão có nói đùa hay không, thực lực của bọn người kia thấp nhất cũng ngoài lục tinh Đấu Tôn.

    -Một tên thất tinh Đấu Tôn cộng với hai tên lục tinh Đấu Tôn, không có vấn đề gì.

    ReplyDelete

© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno