Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Tuesday, April 30, 2013

Resepi Diet

Hari ini saya nak share resepi diet. Cara-cara nak buat "Double Coated Chicken" dan "Spicy Meatballs". Saya sendiri belum pernah cuba resepi ni. Belum berkesempatan lagi. Sebaik sahaja saya dah cuba resepi-resepi ni, saya akan tunjukkan gambar-gambar step by step cara-cara nak membuatnya. Tapi resepi ni simple je (nampak macam simple). Orait, let's try!

RESEPI 1: DOUBLE COATED CHICKEN

Bahan-Bahan:
-7 cawan empeng jagung (dihancur)
-1 biji telur
-1 cawan susu tanpa lemak
-1 cawan tepung pelbagai guna
-1/2 sudu teh garam
-1/4 serbuk cili
-8 keping isi ayam
-2 sudu besar mentega

Cara Membuat:
1) Pukul telur bersama susu tanpa lemak. Kemudian, masukkan tepung, garam dan serbuk cili. Gaul.
2)  Celupkan isi ayam ke dalam bahan tadi dan gaul bersama empeng jagung yang telah dihancurkan.
3) Letakkan di atas piring leper dan bakar pada suhu 350 darjah sehingga isi ayam kekuningan

Analisis Nutrien 1 orang:
Kalori: 360 kcal
Lemak: 9 gm
Karbohidrat: 34 gm
Protein: 40 gm
Kolesterol: 140 gm


RESEPI 2: SPICY MEATBALLS

Bahan-Bahan:
-2 cawan bijirin
-1 biji telur-dipukul
-1 1/2 cawan daging kisar tanpa lemak
-1/2 cawan bawang merah-dicincang
-1/4 cawan bawang putih-dicincang
-2 sudu teh parsli
-1/4 sudu teh oregano
-1/2 sudu teh garam
-serbuk cili

Untuk sos:
- 2 cawan tomato puri
- 1/2 cawan bawang merah-dicincang
-  1/4 cawan bawang putih-dicincang
- 1/4 sudu teh parsli dan oregano

Cara Membuat:
1) Campur telur dan bijirin. Masukkan bawang merah, bawang putih parsli dan oregano. Gaul bersama daging kisar dan bentukkan menjadi bola.
2)  Masak di atas kuali selama 12 minit atau kekuningan
3) Untuk sos, campur kesemua bahan dan masak selama 20 minit.
4) Tuangkan sos di atas bebola tadi dan hias dengan parsli di atasnya.

Analisis Nutrien 1 orang:
Kalori: 258 kcal
Lemak: 8 gm
Karbohidrat: 32 gm
Protein: 18 gm
Serat: 2 gm

Senang je kan resepi diet ni. Sesiapa yang berkesempatan bolehlah cuba dulu ye dan jangan lupa upload gambar-gambar kat blog ke facebook ke..hehe. Selamat mencuba resepi/menu diet yang sihat ni!

Disamping menjaga pemakanan dan bersenam, anda juga boleh mempercepatkan proses penurunan berat badan dengan korset Premium Beautiful. Klik Sini 

Monday, April 29, 2013

Tips penjagaan bibir agar cantik dan sihat

Terdapat pelbagai cara untuk menjaga bibir anda agar kekal menawan. Antaranya ialah dengan menjaga kebersihan gigi dan mulut. Ini kerana bakteria yang terkumpul pada gigi boleh juga tertumpu pada bibir melalui air liur. Seandainya bibir anda terluka, bakteria boleh menyebabkan jangkitan di bahagian yang terluka itu.

Selain itu, pengambilan air yang banyak juga sangat penting. Kekurangan air/ dehidrasi boleh menyebabkan bibir anda kering dan cepat terluka.

Bibir juga perlu dibersihkan sebelum tidur, sama seperti anda membersihkan wajah sebelum tidur. Pastikan bibir bebas dari sebarang gincu berwarna ketika tidur. Jika perlu, oleskan pelembap bibir sahaja sebelum tidur.

Hentikan tabiat menjilat bibir jika anda sering melakukannya! Untuk pengetahuan anda, air liur sebenarnya mengandungi enzim pencernaan yang mampu merosakkan lapisan bibir dan membuatkannya menjadi lebih kering.

Tips: Untuk menanggalkan gincu, anda boleh menggunakan minyak bayi, krim pembersih ataupun petroleum jeli. Letakkan sedikit minyak bayi/krim pembersih/jeli petroleum pada kain lembut, kemudian lap perlahan pada bibir dengan gerakan membulat. Setelah itu, bersihkan menggunakan air sejuk. Gunakan kain lembut yang sama dan lap bibir dengan perlahan untuk menanggalkan produk pembersih tadi. Akhir sekali, sapukan pelembap bibir agar bibir anda kekal lembap sepanjang masa.

Ingin mendapatkan bentuk badan yang langsing dan menarik? Anak dara pun kalah! 
KLIK SINI


Sunday, April 28, 2013

Majlis Pertunangan Wawa

Ni antara gambar-gambar pertunagan Wawa yang sempat diupload di sini. Banyak lagi dalam pendrive sebenarnya.

Hantaran dari pihak perempuan-11 dulang

Coklat/ Manisan

Wallet & Tali pinggang

Tuala berbentuk manggis

Bakul tebu berisi buah-buahan-hasil kerja kreatif Ayah, Aris  n my hubby

Wawa

Wawa & Awin

Rombongan pihak lelaki

Kalau berkesempatan saya akan update lagi gambar-gambar di sini ye. Jumpa lagi di lain post. Sayonara!

Friday, April 26, 2013

Sekitar Persiapan Pertunangan Wawa Hamdan

Wawa Hamdan?Siapa pulak la tu..hehe.Adik saya le..Adik yang no 3.Kali ni saya tak dapat keluar dengan post berbentuk info kesihatan dan kecantikan.Almaklumlah..esok adik saya bertunang. Hari ni pun saya dah start bercuti,balik Kluang untuk tolong-tolong apa yang patut. Renovation rumah dek serangan dashat anai-anai masih belum selesai. Banyak lagi yang perlu disiapkan. Yela, renovate sendiri. Arkitek/jurutera/pekerja buruh semuanya adalah orang yang sama-ayah saya. Manakala pembantu setia yang sentiasa ada disisi pula siapa lagi kalau bukan ibu..Mengerah tulang 4 kerat..haish..Buat sikit-sikit lama-lama siap jugak. Ayah memang minat bertukang. Arwah atuk dulu pun pandai bina rumah. Rumah kami yang ada sekarang ni pun arwah atuk yang buat. Al-fatihah untuk arwah atuk-Mohamad bin Osman. Semoga rohnya dicucuri rahmat..

Berbalik semula kepada persiapan majlis pertunangan Wawa. Majlis yang dirancang dibuat kecil-kecil sahaja, ala kadar. Tiada pelamin pun. Ala tunang je kan..As simple as possible. Bakal tunang Wawa orang Negeri Sembilan. Anak ke-2 dari 6. Oklah, jom kita tengok gambar-gambar yang sempat dirakamkan sekitar persiapan majlis pertunangan Wawa.


Sirih junjung

Orang kuat dapur

Rajinnya kakak jaga adik

Amboi, sibuknya Damia jaga adik

Ni la keadaan rumah yang sedang di renovate akibat serangan anai-anai, siling semua dah takde

Tiang yang baru sahaja dinaikkan

Pembuatan bakul tebu hitam untuk hantaran

Ayah= ketua projek, Aris=assistant dan lagi sorang consultant=my hubby

Testing isi buah-buahan hantaran. Macam kosong je, kena tambah buah lagi ni..


Thursday, April 25, 2013

Gejala Awal Haid dan Cara Mengatasinya

Setiap wanita pasti akan mengalami haid dan menurut kajian, hampir 75% wanita akan mengalami gejala awal haid terutamanya yang berusia antara 20-35 tahun. Antara gejala awal haid yang akan dialami ialah perubahan emosi, payudara tidak selesa, kelesuan, kerisauan dan kemurungan. Disebabkan perkara ini sering berlaku, maka ramai yang menganggap bahawa situasi ini adalah normal dan tidak berbahaya. Maka tidak hairanlah kita tidak pernah berusaha bersungguh-sungguh untuk mengatasi masalah ini. Normal la tu, perubahan hormon kan? Tapi tahukah anda, gejala ini boleh diatasi? Walaupun perubahan hormon tidak dapat dielakkan, namun terdapat pelbagai cara untuk mengatasi gejala ini sebelum dan semasa kedatangan haid. Antaranya ialah:

1) Mengurangkan pengambilan makanan masin atau tinggi kandungan garam untuk mengelakkan daripada terjadinya pembengkakan badan

2) Memilih makanan yang kaya dengan karbohidrat kompleks seperti serat, bijirin, sayur-sayuran dan buah-buahan

3) Makan makanan yang kaya dengan kalsium seperti produk tenusu, keju dan makanan yang ditapaikan. Bagi mereka yang vegetarian, ambillah suplemen kalsium sebagai makanan tambahan

4) Elakkan minuman bergas dan yang mengandungi kafein

5) Aktiviti bersenam akan meningkatkan kesihatan badan serta mengurangkan tahap kesakitan dan kemurungan yang diakibatkan oleh gejala awal haid

6) Kurangkan tekanan melalui rehat dan amalkan cara-cara berkesan untuk mengawal emosi

Mudah-mudahan dengan mengamalkan tips-tips diatas dapat membantu mengatasi perubahan tingkah laku, emosi dan tanda-tanda fizikal gejala awal haid.

Perubahan tingkah laku/emosi

a) Kerisauan/ kebimbangan
b) Kemurungan
c) Rintihan
d) Sering marah
e) Insomnia
f) Kurang tumpuan

Tanda-tanda fizikal

a) Sakit sendi dan otot
b) Sakit kepala
c) keletihan
d) Pertambahan berat badan
e) Pembengkakan badan
f) Payudara tidak selesa
g) Kemunculan jerawat
h) Sembelit atau diarrhea


Sekian sahaja perkongsian kali ini. Sama-samalah kita berusaha mengatasi gejala awal haid dengan jayanya.


Wednesday, April 24, 2013

Cara menentukan saiz korset Premium Beautiful

Bagi sesiapa yang berminat untuk mendapatkan korset Premium Beautiful, KLIK SINI untuk maklumat lanjut Korset Premium Beautiful mari saya tunjukkan cara untuk menentukan saiz korset. Terdapat 4 bahagian yang perlu anda ukur iaitu:

1) PUNCAK DADA


Letakkan tali pengukur di atas puncak dada, betul-betul diatas puting payudara. Pastikan tali di belakang tidak kendur, tidak terlalu ketat atau longgar.

- Ukur dalam sentimeter (cm)

2) BAWAH DADA


Letakkan tali pengukur di bawah payudara seperti gambar di atas

- Ambil ukuran dalam sentimeter (cm)

3) PINGGANG


 Luruskan tangan anda ke sisi. Letakkan tali pengukur di pinggang anda, betul-betul selaras dengan pelipat tangan.

-Ambil ukuran dalam sentimeter (cm)

4) PUNGGUNG


Letakkan tali pengukur betul-betul di atas puncak punggung anda. Pastikan tali dibelakang selaras dengan hadapan. Pastikan tidak terlalu ketat atau longgar

-Ambil ukuran dalam sentimeter (cm)

Setelah mendapatkan ukuran badan anda, sila rujuk jadual di bawah untuk menentukan saiz korset


Anda juga boleh memasukkan ukuran badan anda ke dalam Premium Beautiful Calculator di sebelah. Ianya lebih mudah.

Sekian sahaja cara-cara menentukan saiz korset. Jangan ragu-ragu untuk bertanya saya jika terdapat sebarang keraguan mengenai korset ini. Selamat mengukur!


--> KLIK SINI <--

untuk maklumat lebih jelas mengenai Korset Premium Beautiful

Tuesday, April 23, 2013

4 Gerakan Miliki Payudara Tegang dan Mantap

Saya sangat berminat untuk berkongsi cara-cara memiliki payudara yang tegang dan mantap. Ini semua adalah dari hasil pembacaan sendiri, bukan pengalaman ye. Saya sendiri baru sahaja mencuba aktiviti-aktiviti ini. Petua sayang suami--jaga payudara. Ini orang tua-tua kata. Bukan saya pandai-pandai mereka-reka.hehe. Let's enjoy the exercise and jagan lupa share saya punyer link ni kalau rasa ianya berguna dan bermanfaat untuk anda.
1) Pec Deck Flyes
Mesin Pec Deck Flyes memang sesuai untuk merangsang otot pectoral. Duduk pada mesin dan selaraskan kedudukan kerusi sehingga sokongan padding tangan berada pada kedudukan selesa untuk lengan tangan anda.Tangan sepatutnya berada pada kedudukan 90 darjah dengan lantai. Tolak kedua-dua pad tangan kepada pertengahan dada anda (depan muka). Tahan seketika dan dengan perlahan, kembali ke posisi asal dan ulang. Jangan biarkan pemberat kembali 100% ke posisi asal. Pastikan sentiasa da rintangan. Lakukan 3 set dengan 10-12 ulangan. Sila rujuk video di bawah.


2)Chest Press
Genggam dumbbell dan baring di bench. Mulakan dengan mengangkat dumbbell ke atas bahagian pertengahan dada. Dengan siku menghala keluar,turunkan dumbbell ke bawah dengan perlahan sehingga ia hampir menyentuh bahagian pertengahan dada anda. lakukan 3 set dengan 8-12 ulangan untuk setiap set.



3)Push Up on Knees
Bermula dengan lutut di atas lantai, angkat badan anda ke atas. Lakukan 10 kali. Jangan mengeluh atau berputus asa. Lakukan secara perlahan-lahan. Sila rujuk video di bawah.



4) Dips bench
Pastikan siku anda keluar dari sisi badan. Berhenti apabila siku anda mencapai sudut 90 darjah. Untuk senaman dip kerusi, duduk di atas kerusi dan pegang depan kerusi dengan jari kedua-dua tangan anda. Terus pegang hujung kerusi dan gerakkan punggung anda ke hadapan sehingga ia terapung di atas/ depan kerusi. Pastikan tangan dan kaki anda sentiasa lurus. bengkokkan siku tangan anda untuk menurunkan badan anda. Pastikan siku anda keluar dari sisi badan. Berhenti apabila siku anda mencapai 90 darjah. Balik ke posisi asal dan lakukan 3 set dengan sebanyak ulangan yang anda mampu.


Inilah antara senaman dan regangan untuk memejalkan otot dada sekaligus menegangkan payudara anda. Selamat mencuba dan lihatlah hasilnya! Untuk mendapatkan pakaian dalam wanita yang mampu meningkatkan kesihatan anda, sila BACA DI SINI.

Monday, April 22, 2013

Petua kecantikan wanita

Disini terdapat beberapa petua kecantikan yang igin saya kongsikan bersama anda semua..Selak-selak majalah and then rasa seronok pulak nak share kat sini:

Tips 1-Turunkan berat badan

teh cina


 Ambil 3 sudu besar teh cina dan rendamkan di dalam air. Kemudian, tapis dan campurkan dengan air perahan limau nipis.Amalkan  minum 2 kali sehari iaitu sebelum sarapan dan sebelum tidur.





Tips 2-Naikkan seri muka

air basuhan beras



Basuh muka menggunakan air basuhan beras yang ketiga. Bilas dengan air bersih selepas 10 minit. Lakukan sekerap mungkin.






Tips 3-Elak rambut gugur

daun bunga raya
Ambil beberapa helai daun bunga raya dan lidah buaya. Basuh kedua-duanya dengan air bersih dan dikisar hancur. Perap ramuan tersebut di atas kepala selama sejam. Lakukan 2 kali seminggu. Hasilnya rambut akan lebat dan berkilat.


Tips 4- Mengatasi masalah kelemumur

limau nipis




Perahkan air limau purut atau limau nipis atas kepala. Lumurkan secara rata dan biarkan beberapa jam. Untuk hasil terbaik, bungkus rambut anda dengan tuala. Selepas itu, basuh dengan air suam.






Tips 5- Tumit kaki pecah

belimbing buluh



Ambil belimbing buluh dan gosokkannya pada tumit kaki. Kemudian, gosok dengan berus lembut dan bilas dengan air bersih. Amalkan sebelum mandi.





Ok, itulah antara petua-petua menarik yang boleh kita amalkan. Ingat ye, "amalkan". Means, kena buat hari-hari and kerap, baru akan dapat hasilnya.  

Saturday, April 20, 2013

Cara menegangkan payudara yang kendur

Kali ini saya ingin kongsikan beberapa cara untuk menegangkan payudara yang kendur. Ada beberapa faktor yang menjadi punca payudara menjadi kendur dan tidak setegang dahulu. Antaranya termasuklah faktor penuaan, mengandung dan pertambahan atau pengurangan berat badan secara mendadak. Mungkin ada yang beranggapan payudara kendur--sapulah krim. Takpun pergilah buat pembedahan atau makan apa-apa produk untuk menegangkan payudara. Ya, itu pun salah satu usaha juga. Tapi disini saya kongsikan cara-cara semulajadi/natural untuk menegangkan kembali payudara, especially untuk wanita yang baru lepas bersalin--No pills, no cream ok!

Langkah 1-Pilih saiz coli yang betul
Pastikan anda memakai coli yang betul. Tahukah anda, kajian menunjukkan 2/3 dari wanita memakai saiz coli yang salah? Penentuan saiz coli adalah sangat penting untuk memastikan payudara anda mendapat sokongan dan keselesaan sepanjang hari. Jangan buat payudara anda tertekan dan tidak bernafas! (sebab pakai ketat-ketat).hehe. Sila rujuk illustrasi di bawah tentang cara-cara menentukan saiz coli/bra yang betul.

cara tentukan saiz bra/coli

1) Ukur lilitan bawah payudara (BP). Dapatkan bacaan dalam inchi. Sekiranya ukur lilit menunjukkan nombor genap, tambahkan 4 inchi. Jika ukur lilit menunjukkan nombor ganjil, maka tambahkan 5 inchi.
2) Ukur lilitan puncak payudara (PP). Dapatkan bacaan dalam inchi.
3) Cari beza antara bawah dan puncak payudara (Beza=PP-BP)
4) Sila rujuk jadual di bawah bagi mendapatkan saiz coli yang betul 


Beza antara BP & PP
Carta saiz coli
Inchi
-1
0
1
2
3
4
5
6
7
8
Saiz Bra
AA
A
B
C
D
DD
E
F
G
H
 
 

  Contoh :  Bawah Payudara (BP) =28 inchi--->no genap, so tambah 4 inchi--32 inchi
                 Puncak Payudara (PP) =35 inchi
                 Beza antara BP & PP = PP-BP
                                                   = 35 inchi-32 inchi
                                                   = 3 inchi
                 So, saiz coli anda ialah 32 D




Langkah 2-Lakukan senaman untuk menegangkan otot dada

Antara senaman mudah yang boleh memantapkan otot dada ialah:

1) Push up


2) Letakkan kedua-dua telapak tangan bersentuhan antara satu sama lain (seperti penganut Budha berdoa). Kemudian, tolak kedua-duanya dari arah bertentangan. Ini boleh menguatkan otot pectoral.

Sila tonton video di bawah untuk demo senaman bagi menguatkan dan memejalkan otot dada


Terdapat banyak lagi senaman untuk menegangkan payudara sebenarnya. Ada saya kongsikan dalam artikel 4 gerakan miliki payudara yang tegang dan mantap.

Artikel ini saya sertakan sekali dengan video supaya mudah diikuti dan diamalkan.

Langkah 3-Urutan

Cuba urut payudara anda. Sesetengah urutan dapat membantu meningkatkan pengaliran darah sekaligus merangsang kulit dibahagian tersebut dan seterusnya menegangkan payudara.  Hanya urut dari bahagian bawah payudara anda, ke atas ke areola. Gunakan urutan yang lembut, dan urut selama 5 minit pada satu masa. Ulangi ini dua kali sehari, pada waktu pagi dan pada waktu malam.






 Ya, inilah 3 langkah semulajadi untuk menegangkan payudara anda! Selamat mencuba!


© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno