Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Tuesday, July 9, 2013

Ilmu yang tak ternilai

Walaupun AD Conferens tu khas untuk Agency Development untuk mengenalpasti kelemahan dan kekuatan mereka sekaligus merancang aktiviti penambahbaikan, kami staff pun turut mendapat tempias ilmu-ilmu berbisnes ni. How to plan to achieve your company goal as well as well as to increase the company's productivity. Banyak tips dan ilmu yang perlu di digest elok-elok dan seterusnya bertindak. All AD's have come out with their strategies and plan so do i. Plan for my career development as well as "bisnes" development. Sambil menyelam minum air. At least ilmu yang dapat tu tak sia-sia. Boleh apply untuk kehidupan seharian jugak.

Sebagai contoh: 6 Laws of Influence. Macamana cara nak pengaruhi orang lain.

1) Reciprocity
2) Authority
3) Scarcity
4) Commitment
5) Liking
6) Social Prove

Saya boleh guna ilmu-ilmu tu untuk tarik ramai lagi customer supaya beli produk saya. So phrase tu akan jadi How you gonna influence your customer?maybe. Macam-macam boleh buat ni..hehe. Lagi satu antara slot menarik dari Tim Wade ialah 4 steps to goal accomplishment. Apa 4 steps tu?

1. Write down your goals- kita kena tulis apa matlamat dan target atas kertas supaya kita jelas dengan apa yang kita nak

2. Articulate your next steps-Lepas tu kena comeout dengan idea lah macam mana nak achieve target tadi

3. Tell someone-Dah siap semua then kita kena bagitau orang lain apa target dan plan kita. Step yang ke 3 ni bertujuan untuk bagi kita sedikit stress. Yela, kalau kita dah bagitau orang mesti kita akan malu kalau apa yang kita plan tu tak dapat capai. Nanti orang kata kita hangat-hangat tahi ayam.So kalau tak nak malu, by hook or by crook kita akan cuba capai jugak.

4. Report your progress regularly-Cari seseorang yang boleh korang laporkan pencapaian korang.



No comments:

Post a Comment

© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno