Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Wednesday, September 18, 2013

Trip To Jakarta | Pusat Membeli-belah Grosir Tanah Abang

Hari ni merupakan hari terakhir kami di Jakarta. Flight dijadualkan jam 4.30 petang (waktu Jakarta). So hari ni kami plan untuk ke pusat membeli-belah grosir di Tanah Abang. Sebenarnya terdapat banyak shopping complex yang berbentuk grosir/borong di Jakarta ni. Antara yang terkenal ialah Pasar Pagi Mangga Dua, Thamrin City dan Tanah Abang. Sila lihat entri saya mengenai Pasar Pagi Mangga Dua di sini--> Pasar Pagi Mangga Dua. Tapi kalau nak tau, yang termurah dan ter "best" untuk shopping ialah Tanah Abang. Menurut kebanyakan penduduk di sana, kebanyakan barang yang terdapat di Pasar Pagi Mangga Dua dan Thamrin City diambil dari Tanah Abang. Wallahualam. Tapi yang pastinya harga barangan di Tanah Abang jauh lebih murah berbanding di Mangga Dua.



Sebelum bergerak isi perut kenyang-kenyang dulu. Tak mandi lagi time ni, lepas sarapan baru mandi. hehe
Actually Pusat Grosir Tanah Abang ni berdekatan je dengan Hotel Cideng, tempat penginapan kami sepanjang di Jakarta. Kira-kira 10 minit menaiki kereta.

Ini lah Pusat Grosir Tanah Abang. Terdapat banyak blok di shopping complex ni dan banyak tingkat. Tapi biasanya pengunjung akan bertumpu di Blok A dan B sahaja kalau nak shopping/memborong pakaian. Pelbagai jenis pakaian ada dijual di sini antaranya seperti batik indonesia, kain sulam, kain lace baju pengantin, telekung, cadar dan macam-macam lagi la.


Mula-mula sekali saya aim cari kedai yang jual kain pasang sulam timbul. Bukan senang nak cari sebab kedai diaorang bercampur-campur. Bukannya jual kain sulam, satu tingkat semua jual kain sulam. Kalau jual telekung, satu tingkat semua jual telekung. Bukan macam tu. Kalau dia buat macam tu memang senang la nak cari. So, bila saya jumpa je kedai kain sulam terus je beli kat situ, dah takde nak survey-survey harga tempat lain.Terus beli je sebab takut kalau ronda lagi dah tak jumpa lagi kedai ni nanti. Sebenarnya beli kain sulam ni untuk pakai masa adik saya kawin nanti. Pakai sedondon satu family.

Inilah hasilnya. Dapat 4 helai untuk saya, ibu, Awin dan Anis


 
Lepas habis beli kain sulam, kitaorang cari kain sutera batik pulak untuk Cik Lan. Masa majlis kahwin Wawa nanti Cik Lan nak pakai kemeja batik je. Dia tak nak pakai baju melayu. Dapatlah 2 pasang kain pasang untuk dibuat kemeja batik nanti.

 
Selain tu ada juga saya beli telekung sulam. RP 90 000 lebih kurang RM 30 duit Malaysia. macam-macam jenis kain telekung ada. Ada cotton, cotton sutera, sutera dan sutera perancis. Kain yang paling mahal ialah sutera Perancis. Harganya mencecah RP 290 000. Kalau kat malayisa orang jual RM 200 lebih. Banyak jugak untung kalau jual telekung ni ye..
 Di sekitar Pusat Grosir Tanah Abang. Macam-macam ada. Kitaorang round tingkat LG, dan G je. banyak lagi tingkat tapi tak larat dah sebab Damia asyik nak dukung dan masa pun tak mengizinkan sangat.

 
Lebih kurang pukul 12.30 tengahari kami bertolak pulang ke Hotel Cideng. Cik lan sekali lagi nak naik bajai. So bawalah si pemandu bajai tu orang-orang yang berat macam kami. Nasiblah pak supir. Haha. Best jugak naik benda ni sebenarnya. Dapat fresh air..

 Actually, beg semua dah siap kemas dan dah bawa turun. Suruh pekerja hotel simpankan. So, bila sampai hotel nanti terus ambil beg dan bergerak ke airport. Tapi hauslah pulak. So, singgah kafe Hotel Cideng dan basahkan tekak dulu.

 Fresh Strawberry and Ice Blended Chocolate

On the way ke airport ada 'kejadian' pulak. Macet teruk banget nih.. Nasib baiklah kitaorang keluar dari hotel awal. Kalau tak, jawabnya terlepas flight la.

Sekian sahaja catatan perjalanan kami di Jakarta selama 4 hari 3 malam. Selamat tinggal Tanah Abang, selamat tinggal Jakarta

11 comments:

  1. Salam..trip bajet ke bandung!
    Jom pegi bandung only RM235 per person for 4day 3 night (*included hotel and transport)

    Tentative Program
    Day1
    *Tiba kat Bandung
    *Pasar Baru trade center
    *Lunch & Check in Hotel
    *Toko Tiga ( Branded Jeans )
    *D'fashion factory outlet kain potong
    *Membeli-belah di Factory Outlet
    At Jalan Riau (Heritage,
    Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
    Secret )
    *Dinner dan kembali ke Hotel

    Day2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *Ciater Hot Spring
    *Kebun Strawberry and tea park
    *Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, gossip,level, etc)

    Day3
    *kawah putih crater/trans studio indor themes park
    *rumah kain sulam kat taman kopo
    * cibaduyut-shoes and jacket leather original
    *factory outlet area riau street macam the secret, heritage,oases, etc

    Day4
    *check out hotel
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *paris van java shopping mall
    *Airport transfer

    Hotel facilities:
    -Aircond
    -Free Hot spot / wifi
    -TV cable
    -Free Breakfast Buffet
    -Hot & cold water
    -Free parking

    * room deluxe ~king bed size hotel 2star also include free buffet breakfast

    transport facilities:
    * bole di gunakan dari pukul 8 pagi hingga pukul 10 malam
    * include petrol / minyak
    * include parkir
    * include driver berpengalaman dan bisa bahasa melayu

    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung

    Group yang sudah kami layani
    -CIMB Group Company From Malaysia
    -Tv 3 malaysia
    -My bank group company
    -Petronas Company
    -Family trip
    -Pelajar Trip
    -Back pac trip
    -Dan lain-lain

    Service insya allah memuaskan
    Your comfort is our priority


    Term and condition :
    *included transportation for 4day3night type kereta 7seater all included
    *included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
    *rate is not included entrance fee
    *Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
    *rate 6 pax~235rm per person
    kalau 4 pax~275rm per person
    kalau 2pax~395rm per person
    *not included lunch and dinner
    *not included ticket flight and airport tax
    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung

    sila contact jika ada sebarang pertanyaan di :
    email : touramanahbandung@yahoo.com
    call : +62 88 12057848
    whatsapp +62 838 2178 9103
    bandung-indah.blogspot.com
    facebook page : Bandung Amanah Tours & Transport

    ReplyDelete
    Replies
    1. đồng tâm
      game mu
      cho thuê nhà trọ
      cho thuê phòng trọ
      nhac san cuc manh
      số điện thoại tư vấn pháp luật miễn phí
      văn phòng luật
      tổng đài tư vấn pháp luật
      dịch vụ thành lập công ty trọn gói
      http://we-cooking.com/
      chém gióyên tĩnh trên không rung.

      Một lát sau, ở trên không trung truyền tới một lực lượng ba động, tất cả mọi người đều kinh ngạc, thân thể của Khiếu Thiên Hổ một lần nữa tăng vọt lên, dài tới gần nghìn thước, hai cánh khẽ rung lên, che đậy một mảng bầu trời.

      Mà lúc này thân thể của Khiếu Thiên Hổ đã khôi phục như ban đầu, không còn thương thế nữa, khí tức tràn ngập, hơn lúc trước rất nhiều.

      - Gào hú.

      Cái cánh xung quanh của Khiếu Thiên Hổ bị một ngọn lửa nóng bỏng bao bọc.

      - Xoẹt.

      Sau một lát khí tức của Khiếu Thiên Hổ mới ổn định trở lại, sau đó nó khôi phục nhân hình, thân hình xẹt qua không trung đã rơi bên cạnh Mộ Dung Hiểu Hiểu và đám người Tử Điện Mãng, Yêu Cơ.

      - Nữ chủ nhân, thuộc hạ đã đột phá, hiện tại chúng ta có thể đi tìm chủ nhân rồi.

      Khiếu Thiên Hổ cất tiếng nói với Mộ Dung Hiểu Hiểu.

      - Được, chúng ta lên đường thôi.

      Mộ Dung Hiểu Hiểu cất tiếng nói, có Khiếu Thiên Hổ đột phá, thực lực của bọn họ lại

      Delete
  2. Wow!! menariknya pakej tu..Boleh try ni...Thanks for the info..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
      http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
      JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
      Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
      Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

      Contact Person :
      Mobile Phone : +6281322167717

      WhatsApp : +6281214741600
      +6281220477335

      Email : irditour.bandung@yahoo.com
      Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

      Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
      Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung.. ^_^
      Wassalam..Wr.Wb..

      Delete
  3. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717

    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335

    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung.. ^_^
    Wassalam..Wr.Wb..

    ReplyDelete
  4. Jom...jom...
    Cuti cuti Bandung with family
    And get our amazing tour package for 4 Days 3 Night..
    ▪ 4 pax price about 940K/94sgd/284RM

    ▪ 5 Pax Price about 870K/87sgd/264 RM

    ▪ 6 Pax price about 820K/82Sgd/246 RM

    ▪7 Pax price about 785K/78.5Sgd/238 RM
    👠👓👞👟👒👗👜👢💰

    Note : Package included
    ▪ Daily transport included driver, fuel, tol, parking, driver meals
    ▪ New car with 7 seater, full Aircon
    ▪ Daily mineral water
    ▪ Breakfast daily from hotel
    ▪ Daily tour (as costumer request)
    ▪ Hotel 3 star with 2 person inside
    ▪ Airport pickup and drop
    ▪ Tax and service
    Hotel choice 🏤🏣🏢
    ▪ Tebu hotel ( riau street )
    ▪ Fave braga (inside shoping mall)
    ▪ Kembang hotel (cihampelas jeans street, cihampelas walk shoping mall )
    ▪ Citra dream hotel (walking distance to pasar baru)
    ▪ Dbest hotel pasar baru (with pool)

    More detail you can contact us
    Primera Trans Bandung
    Whatsapp : +6285 318 49 0001
    Gmail : primeratrans@gmail.com
    Path : Primera trans
    Facebook : Primera Trans Bandung

    Happy holiday all🎶🎵📍📍🎉

    ReplyDelete
  5. Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
    Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    Blog: http://syaqillaholidaytripsolution.blogspot.co.id/
    E-mel : salamahrizkia umaira@gmail.com
    Fan page : syaqillaholidaytripsolution
    Tima kasih ..
    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

    KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL
    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
    Nb : Kenapa bayar mahal jika anda dapat realisasikan impian percutian anda dengan BAJET KOS jika anda betul-betul cari bajet kos yang selesa...

    ReplyDelete
  6. PROMOSI HEBAT HABIS2 SAN!!!
    Kereta sewa Bandung Murah jerr harga kasih sayang Sudah bermulai!

    JOM TEMPAH LAJU2
    SESANGAT MURAAAAAAH
    Cuti cuti Bandung with OMEGA JAYA TOUR

    ●7 seater 350.000,IDR/35sgd/106RM/Day

    ●11 - 14 seater 700.000, -IDR/70sgd/212RM/Day

    ●Toyota Commuter 15 seater exclusive car 800.000, -IDR/80sgd/243RM/Day

    ● Van 18 seater 850.000, -IDR/85sgd/258RM/Day

    Kereta included :
    ☆ Driver / Supir
    ☆ Fuel / Petrol / Minyak
    ☆ Tol / Highway ticket
    ☆ Parking charge
    ☆ Daily mineral water

    ■■ Bus charter
    • 31 Seater New jet bus
    • 47 Seater New jet bus
    • 59 Seater New jet bus

    Jom..arrange your Bandung holiday

    kenapa ANDA harus harus tempah order dengan saya???

    ✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
    ✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
    ✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
    ✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
    ✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


    TEMPAHAN
    MAS FATURRAHMAN
    WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE
    +62 822 951 999 22
    +62 822 951 999 22
    +62 822 951 999 22

    email & fb
    omegajayatour@gmail.com

    tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Satu MALAYSIA OULLLS

      pakej BAJET MURAH BUANGETTTTT BANDUNG (included : bilik hotel,buffet breakfast and transport). Murahnye......sampai mata lebam shock nye.

      butiran perjalanan (boleh tukar)
      Day 1
      > airport bandung or train station bandung
      >Pasar Baru
      >lunch at kedai makan kemangi try special menu *ayam bakar jerebu
      >Toko Tiga (Branded Jeans)
      >depasion factory outlet kain potong
      >rumah kain dan telekung
      >Factory Outlet At Jalan Riau and Jalan dago
      >dinner at restaurant padang *sederhana

      Day 2
      >Gunung Tangkuban Parahu Crater
      >floating market Lembang, deranch, taman bunga begonia, pelangi waterfall, the lodge of maribaya, grafika cikole Lembang
      >lunch at DSDL Restaurant try special menu *ayam nyumpet
      >Strawberry and tea park
      >Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre & factory outlet
      >dinner at iga bakar mas giri try special menu *iga bakar (ribs) penyet


      day 3
      >kawah putih crater or trans studio bandung (pilih salah satu jer)
      >lunch at saung andir restaurant try makan menu kampung *ayam goreng brengsek
      >cibaduyut street area barangan kulit
      >masjid agung bandung, alun2 area and braga area
      >paris van java shopping mall
      >dinner at BML try the original bakso at bandung

      Day4
      >check out hotel bandung
      > Oleh-2 Bandung (cake Lapis, Brownies Amanda, dan Kartika Sari)
      >Airport transfer


      *rate per person :
      RM370 per person if 2 person
      RM295 per person if 3 person
      RM260 per person if 4 person
      RM235 per person if 5 person
      RM230 per person if 6 person
      RM220 pdr person if 7 person

      *rate included
      ~transportation type kereta is toyota avanza or Luxio included = petrol,parking,pemandu,kereta dan high way tiket.
      ~1 room at new hotel berbintang at bandar dimuat 2 person semasa 4d3n
      ~buffet breakfast

      *rate is not included
      ~lunch and dinner
      ~entrance fee per kereta and entrance fee per person at tempat lawatan

      *no hidends charge

      kenapa ANDA harus harus order dengan saya???

      ✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
      ✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
      ✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
      ✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
      ✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


      TEMPAHAN
      MAS FATURRAHMAN
      LAJU2 PM
      WHATSAPP / CALL / TEXT

      +62 8956 0220 4291

      +62 8956 0220 4291

      +62 8956 0220 4291

      email & fb
      omegajayatour@gmail.com

      tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

      Delete
  7. Greeting traveler

    Jom cuti2 Bandung,
    284 RM/ kepala
    4 Hari 3 Malam
    Murah tapi tak murahan..
    harga budget service 5 star...
    Nak pegi mana mana oun boleh, no rule, asal customer senang 😉

    sudah masuk sekali
    ✅ Hotel 3 star berhampiran cihampelas shoping mall
    ✅ Bilik deluxe, satu bilik untuk 2 orang
    ✅ Tea maker dalam bilik
    ✅ Makan pagi
    ✅ Airport transfer
    ✅ Transport untuk tour 4 hari
    ✅ Supir yang ramah dan berpatutan
    ✅ Minyak
    ✅ Tol
    ✅ Parking
    ✅ Kereta with good aircon

    Minat segera whatsapp admin yaa..
    10 orang pertama dapat percuma :
    ✅ bags Louis vuiton
    ✅ free indonesian sim card 1 pack


    whatsapp admin jangan lupa
    +6285318490001
    email : primeratrans@gmail.com
    facebook : Primera Trans Bandung

    ReplyDelete

© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno