Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Wednesday, October 30, 2013

Majlis Konvokesyen UPM ke-37

Akhirnya hari yang ditunggu-tunggu sampai jugak. Sebelum ni saya pernah post mengenai pengambilan jubah di UPM. Klik Sini untuk bacaan lanjut. Sesi konvokesyen saya sebelah petang, jam 2.00 petang. So, pagi tu saya ke fakulti terlebih dahulu untuk jumpa Dr Sam dan Dr. Azmi- 2 insan yang banyak membantu sepanjang pengajian peringkat Master ni. Sempat jugak saya bergambar kenangan dengan mereka pagi tu.

Inilah dia Dr Sam atau nama penuhnya Dr Samsuzana Abd Aziz. Dr Sam ni main supervisor saya waktu buat Master. Seorang pensyarah yang sangat berpandangan jauh dan punya idea-idea yang bernas. Bidang kepakaran beliau ialah precision agriculture, geo-information systems, computer intelligence, sensing systems, control and automation for Agricultural Engineering. Kawan-kawan yang berminat dalam bidang-bidang ni bolehlah sambung belajar dengan Dr Sam ye..Klik sini untuk pencapaian Dr. Samsuzana Abd. Aziz

p/s: Dr, saya promote Dr kat blog...takpe ke? Hehe

Ini pulak Dr Azmi merangkap co-supervisor saya semasa Master dan main supervisor saya semasa Final Year Project (FYP) degree. Prof Madya Ir. Dr Azmi Bin Dato' Haji Yahya ni merupakan seorang yang sangat tegas dan menitikberatkan data yang betul-betul berkualiti. Hasil kerja beliau sangat perfect sampai examiner takkan boleh tanya banyak soalan time viva kat student-student dia. Waktu degree dulu ramai student takut nak buat project ngan Dr Azmi ni sebab diaorang kata Dr Azmi sangat perfect. Entahlah, bagi saya yang dah lebih kurang 6 tahun kenal dan belajar dengan dia, saya rasa kalau dia nak perfect pun memang wajar sebab bidang research memang perlu perfect untuk mendapatkan result yang betul-betul terbukti dan berguna.

Saya ingat lagi antara nasihat Dr Azmi: Kita dalam bidang reserach ni, kalau kita nak tipu atau ubah data dan buat conclusion yang result kita ok, menepati hipotesis/anggaran awal boleh je sebenarnya tapi saya takkan buat macam tu. Bagi saya kita kena buat sesuatu tu dengan ikhlas dan jujur dengan diri sendiri. Kalau kita tipu data dan tulis paper /jurnal berdasarkan data yang dah diubah, orang yang kemudian iaitu orang yang merujuk kepada jurnal atau data kita tu yang akan susah. Penyelidikan kita takkan bermakna dan berguna kepada sesiapa pun.

Dr Azmi sangat berpengalaman dalam bidang penyelidikan. Kepakaran beliau ialah Energy, Soil-Machine Dynamics and Machinery Design. Klik sini untuk pencapaian Prof. Madya Ir. Dr Azmi Bin Dato' Yahya

p/s: Sebelah Dr Azmi tu student phd--Tajudeen Abiudin Ishola dari Nigeria

Ni pulak antara gambar-gambar yang sempat dirakamkan di dalam dewan

 Dari kiri: K. Hajar, Cput, Saya & Mun..

 K. Hajar sekarang tutor kat Universiti Darul Iman, Cput pulak kat Taylor College. Mun kat UPM as Teaching Assistant..K. Hajar n Mun student Kejuruteraan Proses Makanan. Cput pulak Kejuruteraan Kimia & Alam Sekitar. Saya? Klik sini kalau nak tau saya buat Master pasal apa..

 With Mun..before naik pentas..

On stage..

Lepas keluar dewan sempat jugaklah ambik beberapa keping gambar sebelum hujan lebat. Dari kiri: Awin, Wawa, Damia, Cik Lan, mak n abah..Ibu n ayah tak dapat datang sebab ibu tak berapa sihat--Kaki ibu tak boleh pijak, bisa yang amat..Diri boleh sekejap je, jalan tak boleh jauh. Sembahyang pun duduk..Kawan-kawan doakan ibu saya cepat sembuh ye..

Damia n Cik Lan

Mak n abah

Wawa n Awin.. Waktu ni hujan dah lebat. Ramai yang terperangkap kat tepi dewan, tunggu hujan teduh.


Kasut yang tanggal tapak sewaktu beratur nak masuk dewan. Haha

Bantal bunga kiriman ibu walaupun ibu tak dapat datang..(pilihan Wa n Awin)

Sekian sahaja paparan gambar-gambar di sekitar majlis konvokesyen saya yang lalu..

Friday, October 25, 2013

Step By Step| Cara membuat kek gula hangus

Resepi kek gula hangus ni saya dapat dari Majalah Rapi terbitan Karangkraf. Actually Cik Lan suka makan kek ni n dia yang suggest suruh try buat kek gula hangus. Kebetulan mak mertua saya ada mesin pengadun yang boleh adun dan bakar terus bahan tersebut-pengadun automatik. Kita cuma perlu masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam mesin pengadun, on machine, set masa dan tinggal je.

Ni lah rupa pengadun automatik tu

Ok, ini bahan-bahan untuk buat kek gula hangus:

Bahan A: 
250 gm gula
125 ml air
100 gm marjerin (saya ganti dengan butter)

Bahan B:
5 biji telur
150 gm susu pekat

Bahan C:
150 gm tepung gandum
1 sudu makan bikarbonat soda

Cara-cara membuat kek gula hangus :

Step 1: Masukkan gula ke dalam periuk dan masak sehingga cair dan berwarna perang.

 Step 2: Setelah gula mencair, tambahkan butter dan air ke dalam gula tadi. Reneh sehingga menjadi air gula.

Step 3: Masukkan Bahan B ke dalam bekas pengadun automatik

Step 4: Tuangkan air gula tadi ke dalam pengadun automatik

Step 5: Masukkan Bahan C ke dalam bekas pengadun automatik

 Step 5: Adun kesemua bahan dan bakar menggunakan pengadun automatik.

Step 6: Angkat dan hidangkan setelah kek sejuk

 Tada! Inilah dia rupa kek yang telah siap dimasak.

Sedia untuk dihidangkan

Senang je kan. Selamat mencuba resepi kek gula hangus ni ye kawan-kawan!


Thursday, October 24, 2013

Tempat makan best| Restoran Adam Lai Shah Alam (China Muslim)

Mungkin ada yang tahu, hubby saya a.k.a Cik Lan sangat suka masakan Chinese style dan antara restoran cina muslim yang diminati Cik Lan ialah Restoran Adam Lai Shah Alam. Selain dari Adam Lai,  kami pernah juga try makan di restoran cina muslim yang lain seperti Homst, Chan Abdullah dan Munawwarah. Baiklah, ini info Restoran Adam Lai Shah Alam:

Nama Kedai: Restoran Adam Lai
Lokasi:  No.69-G, Jalan Pahat H 15/H, Seksyen 15, 40200 Shah Alam, Selangor.

Actually banyak kali jugak ler kami makan di sini. Masakan restoran ni jauh lebih sedap berbanding kedai makan chinese style yang lain sebab sentuhan masakan cina memang asli...Memang best!


Berikut adalah menu-menu makanan yang pernah kami order disini...korang boleh lar cuba yer...

Ikan siakap masak 3 rasa

Butter prawn

Kangkung goreng belacan 
Inilah hidangan makan malam kami. Masakan yang memang sangat-sangat best. Ikan siakap tu RM 38, sayur kangkung RM 8 (small). Puas hati sebab banyak, sedap dan berpatutan dengan harganya.



 Ketam sos cili
 

Ikan Siakap Masak Halia 

 Egg Salt Crab (Ketam Telur Masin).....best must try...hehehe



 Ketam Kam Heong

 Ikan Siakap Steam Hong Kong

 Kailan Goreng Bawang Putih



Selamat menjamu selera di Restoran Adam Lai..

Sunday, October 20, 2013

Hari Pengambilan Jubah UPM| Pre-Konvokesyen

Alhamdulillah..Akhirnya hari yang dinanti-nantikan bakal tiba. Terlalu lama rasanya nak tunggu hari bersejarah ni. Daripada saya anak dara, berkahwin, mengandung, bersalin sampai Damia dah 2 tahun, 28/10/2013 nanti akan selesai segala urusan di UPM. Secara rasminya saya tamat pengajian Master. Actually saya dah habis tahun lepas lagi, tapi sebab tak sempat nak masuk sesi konvokesyen yang lepas, maka saya terpaksa menunggu setahun untuk konvokesyen kali ke 37 ni.

 Ini dia kad jemputan Konvokesyen UPM kali ke 37

 Konvokesyen kali ni ada 8 sesi dari 26/10/2013 hinggalah 29/10/2013. Sesi saya pada 28 haribulan jam 2.00 petang, sesi yang ke-6

 Ambik jubah dapat beg ni sekali. Dalamnya ada jubah konvo, mortar board dan hood

 Mortar Board

 Jubah konvokesyen- 2 stripe kat lengan for Master

 Hood

 
 Damia yang gayakan jubah mama dulu ye..

Mortar mama pun Damia yang pakai dulu..Gayakanlah anak..mama tak kisah pun. Satu hari nanti Damia pun akan pakai macam ni jugak. Insya Allah..Amin..

Thursday, October 17, 2013

Tempat Makan Best| Mee Bandung Muar, Pagoh

Cik Lan pernah bercerita mengenai satu kedai makan yang menjual mee bandung di Pagoh, Muar Johor. Mengikut cerita Cik Lan, kedai makan tu memang terkenal dengan mee bandung yang best. So, on the way balik ke Batu Pahat kami singgah di Pagoh untuk makan tengahari.
 
Kedai ni biasa je "rupanya". Tiada apa-apa dekorasi. Gaya kedai nie seperti (ala-ala kampung)..nama kedai nie pula ialah "Kedai Makan Othman"...Kedai nie terletak di tepi jalan besar (Pagoh-Muar) dan betul betul terletak di simpang empat dan bersebelahan Jalan Kampung Raja, Pagoh. Kedainya bewarna biru.. Tapi memang sentiasa ramai orang. Betul ke sedap sangat ni? Wallahualam..Lets try!

Kedai nie memang terkenal dengan makanan Mee Bandung Muar nye...tapi ada juga jual makanan lain seperti nasi goreng, mee goreng, mee sup, rojak dan lain-lain...dari segi harganya pula memang murah...


Antara menu yang ada di sini..tapi speciality menu di sini adalah "Mee Bandung Muar"
 

Rojak Pasembor pun ada...

 Rojak Pasembor Campur...

Sementara menunggu makanan yang dipesan sampai, kami order rojak Pasembor dulu. Gerai rojak ni ada kat dalam kedai ni. Boleh tahan juga rasa rojak Pasembor campur dia..kandungan bahan-bahan dalam rojak yang banyak serta kuah kacang nya yang pedas..Harga cuma RM3.00 sepinggan tuh...


Excited Damia nampak makanan dah sampai. Siap set jari lagi...Jom cuba...


Posing jap..suasana dalam kedai makan ni

Nasi Goreng Kampung

Kuey Tiaw Bandung Muar

Mee Bandung Muar nie rasanya memang terbaik dan superb!! lar...rasa kuahnya yang pekat serta rasa udang nya sekali...waktu tu, saya order Kuey Tiaw Bandung..kal...tapi kalau nak sedap order mee kuning bandung...rencah nya yang banyak...superb!!



  Nasi Goreng Cina

Menikmati punyer pasal sampai kejam-kejam mata..haha


Damia yang kelaparan, makan satu pinggan licin!

Untuk Nasi goreng kampung yang Cik Lan order tu sedap. Nasi Goreng Cina Damia pun ok...

Selamat Mencuba Yer.....
© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno