Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Saturday, November 23, 2013

HLA Dinner 2013| Ravishing in Red

Selamat berhujung minggu semua. Lamanya tak update blog..memang tak sempat sangat-sangat nak menulis kebelakangan ni. Malam tadi Dinner HLA kat Sunway Convention Centre. Kalau ikutkan ni kali ke-2 saya pergi Dinner HLA sejak bekerja kat sini. Diam tak diam rupa-rupanya dah 1 tahun 3 bulan kerja sini. Cepat betul masa berlalu. 

Dinner kali ni sangat special & best untuk saya. Kenapa? Jom tengok gambar dululah, nanti baru cerita.

 
 The crowd--tunggu kat luar sementara nak masuk dewan. Lautan merah..

 Aktiviti yang ada kali ni tak banyak sangat. Yang bestnya ada kartunis untuk lukis gambar kita. Tapi disebabkan ramai sangat yang beratur nak lukis gambar, so nak dekat-dekat turn saya tu tiba-tiba VVIP dah nak sampai. So kena masuk dewan--melepas..huhu

3 orang kartunis yang berhempas pulas melukis gambar sepantas mungkin

 Opps..your face is under progress!

Terror betul diaorang ni melukis,5-10 minit dah siap..

 Macam biasalah, kat luar dewan bergambar sebanyak mungkin. 
Dari kiri: K. Farah, K. Rock n Siti. Sempat jugak Cik Siti ni melukis gambar. Bakal jadi isteri orang 1/12 ni..hehe

 With HOD Agency Distribution a.k.a our boss--Ms Chung. Malam ni Ms Chung buat performance main violin

My Department Collegue--K. Safiah takde dalam gambar pulak. Tak tahu hilang kemana.. K. Mimi tak dapat datang tahun ni. Baby kembar dia yang kakak kena tahan wad, demam panas. Readers semua doakan anak K. Mimi cepat sembuh ye..

Dari kiri belakang: Clarys, Stacy, K. Nor, K. Farah, K. Rock, Soo, Siti & Thim
Depan: Ms Chung n me

------macam album majalah sekolah pulak----

Aish, gambar Clarys nampak rambut je..

 One more time..Ha..dah nampak pun muka Clarys.

But Thim? Where's Thim? Missing in action..hihi

 In the hall.. Baru nampak muka K. Aini n K. Mas

K. Nor, K. Rock n K. Safiah

 Macam cantik jerr..macam comel jerr..

 Lagi aksi comel..

Yang ni paaaaling comel..pinjam gambar K. Nor..hehe

Opening Dance

Perasmian Dinner---skema pulak ayat

Makan Time!

 Lotus Combination Platter:
- Chilled Abalone Clam Shashimi with Pamelo Salad and Apple Rose
- Chilled Vegetable Rice Roll with Sweet Chilli Deep
- Deep Fried Yam Puff
- Chicken Finger with Satay Sauce

 Sweet Turnip Chicken Consomme with Sun Dried Scallop and Mushroom

 Deep Fried Boneless Chicken with Thai Mango Sauce

 Live Pompano Steamed King of Soy Sauce in Hot Peanut Oil

 Wok Fried Live Tiger Prawn with Fragrant Oats, Red Chilli and Margarine

Braised Broccoli with Crabmeat, Egg White Sauce and Fish Roe

 Violin Performance from Ms Chung..Dapat No. 1 tu..

Bergambar lagi...Soo, Clarys n Stacy..

Bergambar ramai-ramai...

Dan..

Tibalah masa yang ditunggu-tunggu semua orang..

**********
*****
**

Lucky Draw!

My number---034

MC announce next lucky draw winner will receive Samsung Galaxy Note 3..Wah..Semua orang excited n berdebar..Siapa tak nak hp free? Harga RM 2000 lebih tu..

Masa MC nak baca no tu dia kata: Ok, everybody whose number begin with 0....3....

Whose no start with 03 all stand up..

Saya pun bangunlah..Thim pun bangun jugak

Then MC tu turun pentas n tanya Thim-What's your number? 
Thim: 030
MC: You can sit down..

Then dia datang pulak kat saya.
MC: Ya, kakak no berapa?
Saya: 034
MC: Akak tengok no ni sama tak dengan no akak?(Sambil tunjuk no yang ada kat tangan dia)
Saya: Sama..

Semua orang masa tu dah menjerit-jerit tepuk tangan. So excited. Saya lagilah..rasa nak melompat-lompat kat situ. Haha. Naik pentas menggigil tangan ni. Terkejut, macam tak percaya..

Alhamdulillah..rezeki..

Tapi semua orang tak pulang dengan tangan kosong.. Semua dapat power bank..

****Balik rumah dengan hati yang berbunga-bunga****

Tuesday, November 12, 2013

Step By Step Resepi| Cara membuat kek pisang

Akhir-akhir ni minat membuat kek menjadi-jadi pulak..Selepas berjaya membuat kek gula hangus hari tu, saya try pulak buat kek pisang. Resepi asal kek pisang ni dari ibu tetapi diubah sedikit mengikut selera Cik Lan. Berikut ialah bahan-bahan dan cara-cara membuat kek pisang:

Bahan-bahan:

6 biji telur
2 cawan tepung
1 cawan pisang dilenyek
1 cawan gula
1/2 cawan minyak (atas request Cik Lan ganti dengan butter)
1/2 sudu ovelette (bahan ni takde,so tak letak)
1/2 sudu baking powder (bahan ni saya takde, so tak letak)
1/2 sudu bikarbonat soda

Step 1: Lenyekkan pisang sehingga hancur dan masukkan ke dalam cawan sehingga penuh

Tips: Disebabkan sukatan dalam resepi ni menggunakan cawan, maka cawan yang digunakan untuk menyukat setiap bahan mestilah sama. Jangan sukat pisang guna cawan lain, sukat tepung guna cawan lain. Nanti tak seragam n kek tak cantik

Step 2: Telur, gula, ovelette, baking powder dan bikarbonat soda diputar sehingga telur tu jadi warna putih. Tapi desebabkan saya takde pemutar telur, maka saya guna mixer pengadun automatik je. So dalam kes ni telur saya tak kembang betul la.

Tips: Make sure telur tu dipukul sampai putih

Saya guna buttercup dalam tin

Step 3: Cairkan buttercup dan masukkan ke dalam telur dan gula tadi.

Step 4: Masukkan pisang sedikit demi sedikit

Step 5: Masukkan tepung sedikit demi sedikit

Tips: Jika menggunakan pemutar telur, pastikan adunan telah sebati barulah dimasukkan ke dalam oven

Step 6: Kek pisang siap dimasak! Sebab saya guna pengadun automatik..Step 6 ialah masukkan ke dalam oven dan bakar kek pada suhu 180 darjah (bagi sesiapa yang tak guna pengadun automatik). Masa agak-agak sendiri..huhu

Rupa kek pisang yang sedia untuk dimakan. Actually tak jadi sangat saya buat sebab ada bahan yang takde dan telur tak dapat dipukul sampai betul-betul kembang. Buat kek sangat sensitif, so follow resepi je ye.. jangan pandai-pandai nak derhaka bahan, nanti tak jadi. Haha

Selamat mencuba resepi kek pisang!

© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno