Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Sunday, January 12, 2014

Educational games| Islamic educational kids games

Pendidikan dalam bentuk permainan atau educational games boleh dan sangat-sangat membantu dalam usaha untuk mengajar anak-anak. Apabila dah jadi ibu ni barulah saya tahu perasaan seorang ibu yang sentiasa mahukan anaknya mendapat sesuatu yang sempurna, sebaik mungkin. Apabila kita tengok kanak-kanak lain sebaya dan seusia anak kita boleh melakukan sesuatu yang pada kita hebat untuk kanak-kanak seusia itu, kita juga sedaya upaya akan cuba memberikan yang terbaik untuk anak kita supaya setanding dengan kanak-kanak lain. 

Saya tak tahulah perasaan korang macam mana tapi saya rasa macam tu. Saya tak nak anak saya kurang. Kalau anak orang mampu membaca dan menghafal Al-Quran seawal usia setahun, saya berasakan anak saya juga hebat dan mampu untuk berbuat sedemikian sekiranya diberi rangsangan yang betul. Kanak-kanak kan ibarat kain putih, corak apa yang akan terlukis dan terlakar di atas kain itu semuanya terletak pada tangan ibu bapa. Mereka tidak mengerti, masih mentah, tak tahu apa-apapun. Kitalah, para ibu bapa yang akan membentuk anak kita.

Saya teringat kata-kata Saidina Umar Al-Khattab r.a:

" Hendaklah ibu bapa mendidik anak berlainan dengan cara mereka dididik sebab Allah mmelahirkan anak itu berlainan zaman daripada zaman ibu bapanya".

Iyalah, cuba kita recall semula zaman kita kecik-kecik dulu--> Ada ke mak ayah kita pakai handphone, gajet-gajet canggih macam sekarang? Takde kan.. kalau ada pun waktu handphone besar yang berat yang orang selalu kata buat baling anjing pun boleh kalau kena kejar, punyalah nak menggambarkan handphone dulu tu besar dan berat..

First time saya pegang handphone ialah ketika saya Tingkatan 5, waktu tu baru lepas ambik result SPM. Lepas tu nak masuk matriks kan, so belilah handphone satu..Tu zaman saya. Zaman sekarang? Budak kecil yang belum pandai duduk pun dah pegang handphone sorang satu..Tak payah cakap anak orang, anak saya Damia pun pandai dah main game kat handphone. Game sekarang pulak bukan macam dulu kartun mario yang melompat-lompat, dok pecah-pecah batu pastu dapat coin n nyawa.. Macam Damia dia suka main game baby--boleh pakaikan baju baby, bagi baby makan, mandikan baby, bagi baby susu..kalau baby sakit bagi baby ubat.. memang menarik..No wonderlah budak-budak suka dan cepat addicted.

So, betulkan kata Saidina Umar Al- Khattab, zaman kita tak sama dengan zaman anak-anak sekarang. So, kalau nak didik anak sekarang kenalah bersesuaian dengan zaman sekarang. Saya bukanlah orang yang bagus dalam ilmu-ilmu parenting ni, sangat cetek ilmu dalam diri ni. So, pembacaan kenalah lebih supaya kita tak ketinggalan mendapatkan maklumat.

Saya memang sentiasa mencari permainan yang berbentuk islamik ataupun islamic educational games untuk Damia. Harapan saya semoga Damia sambil bermain pun dia dapat belajar sesuatu. Mencari..mencari dan mencari akhirnya terjumpalah islamic game yang menarik ni..

 -Ipad Hijaiyah Alif Ba Ta-

 -Ipad 30 surah-

Maklumat Ipad Hijaiyah Alif Ba Ta:

- Ipad Alif Ba Ta Kanak-Kanak Belajar Solat versi bersaiz 7 inci ini adalah gajet pintar dan unik membantu anak-anak mengenali dan menghayati cara bersolat, doa-doa harian dan mengenal huruf dengan mudah dan menarik .
 - Ianya amat sesuai untuk anak-anak mempelajari dan menghayati cara bersolat dengan teknologi sesuai dengan peredaran zaman yang semakin canggih dan bergerak pantas ketika ini.
 - Ipad Islamik ini didatangkan khas dengan bacaan Kalimah Syahadah, Selawat Atas Nabi, Doa Qunut, Surah Al Fatihah dan bacaan-bacaan lain dalam solat. Bacaannya begitu jelas dan terang.
- Warna: Biru dan kuning

Maklumat Ipad 30 Surah:

- Ipad Juzuk 30 ini berbentuk seorang guru arab membaca dan kemudian seorang kanak-kanak lelaki mengikut bacaan gurunya itu untuk setiap ayat
- Warna: Biru dan kuning

* Cara nak guna islamic educational games ni sangat-sangat mudah. Masukkan je 3 biji bateri bersaiz AAA. tekan butang power dah boleh guna..

 Zoom Ipad Hijaiyah bahagian atas: Doa Qunut, Ayat Qursi, Surah Al-Nas, Al-Falaq dan Al-Ikhlas. Dibawahnya: Bacaan bagi setiap pergerakan dalam solat

 Zoom Ipad Hijaiyah bahagian tengah: Doa-doa harian seperti doa bangun dari tidur, doa menaiki kenderaan, doa masuk dan keluar tandas dan pelbagai lagi doa harian

Zoom Ipad Hijaiyah bahagian bawah: Mengenal Huruf Hijaiyah dan ABC. Terdapat dalam bahasa Arab dan Bahasa Inggeris

Ini pula Ipad 30 Surah terakhir, dikenali juga sebagai Juzuk Amma. Mama belikan Damia warna biru.

Sekian sahaja perkongsian saya hari ini mengenai islamic educational game. Sesiapa yang berminat untuk membeli kedua-dia ipad ni boleh contact 013-7751357

Harga Ipad Hijaiyah Alif Ba Ta: RM 35 
Harga Ipad 30 Surah: RM 35

Postage: RM 5 setiap satu

Kalau nak dapatkan banyak lagi islamic educational games boleh klik sini-->Islamic perenting network

No comments:

Post a Comment

© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno