Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Wednesday, January 29, 2014

Tempat Makan Best| Kari Kepala Ikan Restoran ZK Jalan Kampung Attap

Last week Cik Lan bagitau dia ada tengok rancangan bersama Mazidul yang membuat liputan tentang kari kepala ikan yang ter'best' n tersedap iaitu Kari Kepala Ikan Restoran ZK (kalau ikut selera Mazidul la). Boleh baca blog Mazidul KAT SINI. Cik Lan bila dah tengok Mazidul makan ngan berselera sekali, selera dia pun terbuka la jugak. So hari Sabtu lepas kitaorang pun memulakan pencarian restoran kari kepala ikan tu.

Nama restoran ini adalah "Restoran ZK". Restoran ni terletak kat Jalan Kampung Attap. (Alamat penuh: Restoran ZK, No. 76, Jalan Kampung Attap, 50460 Kuala Lumpur). Berpusing jugak la mencari mengikut arahan Cik GPS. Alhamdulillah..akhirnya jumpa pun. Kitaorang sampai sana lebih kurang pukul 2.00 petang. Untuk makluman, kedai ini beroperasi dari jam 11.00pagi hingga lebih kurang jam 3.00 petang..

 Peta lokasi  ke Restoran ZK....Point A (warna hijau) adalah restoran tersebut

Signboard Restoran ZK

Ramai ke tak? Kalau dah masuk tv tu confirmla kena beratur kan. Meh nak bagi feel beratur sikit, jom tengok gambar..kebanyakan orang yang datang makan kat sini adalah dari luar KL. Ada juga dari sekitar KL dan Selangor..tapi kebanyakannya adalah pelanggan tetap.



Amacam, panjang tak? Kalau sabar menunggu dapatlah rasa makan kari kepala ikan. Actually kitaorang pun waktu tu dah give up..nak blah jer..tapi fikir-fikir alang-alang dah sampai, tunggu n beratur je lah...so kena sabar sikit la menunggu turn...

Dah siap beratur n dapat kari kepala ikan tu ada satu lagi problem, meja makan semua penuh. Aiyaaa...takkan nak makan sambil berdiri..korang boleh lihat kat gambar bawah nie..dalam kedai pun penuh..Nak tak nak, minta permission share duduk semeja ngan orang lain. Bolehlah, asalkan dapat makan..
 
 Kebanyakan orang yang datang sini bawa famili..tapi ada jugak yang datang berdua (couple)..


Memang sesak dalam kedai ni..

 Inilah dia kari kepala ikan yang ditunggu-tunggu..Besar dan tebal isi ikan ni. Saiz macam ni RM 95 ye..part yang best tang kepala ikan nie adalah tang matanya...tang bibirnya...tang pipinya..fuhhhh marvellousss!!!...tengok tu bibirnya yg tebal dan menjuih...memang sedap...Komen Cik Lan macam tu la. Saya tak suka makan kepala ikan, so ambik isinye je.

So, apalagi...Cik Lan yang dah tak sabar nak rasa sedap ke tak ni..Kita korek mata dia dulu!..ermm tak terkata rasa lemak dan isi ikan yang manis nie serta rasa kuah karinya yg superb..pehhh..(jempol)..pastu Cik Lan korek pulak pipi ikan dan bibirnya...

 Damia belum pape lagi dah tersandar. Penat beratur ke cik kak?

Uih Cik Lan..beriya betul punya makan kepala ikan. Kitaorang kongsi meja ngan Indian couple ni. Nasib baik dia nak bagi share meja, kalau tak pegang je lah kari tu sampai ada meja kosong.

Akhirnya habis licin ikan ni dikerjakan Cik Lan

Oh ya..lupa pulak nak bagitau. Menurut pekerja kat situ, kalau nak makan kepala ikan kat restoran dia actually tak payah beratur. Just cari meja makan kosong. duduk n order. Diaorang akan serve. Kebanyakan orang tak tau, tu yang beratur panjang,,

p/s: Tapi kalau beratur dapat pilih kepala ikan mana ynag kita suka..

Ok, cukup info tentang Restoran ZK ni setakat ni. Korang try la ye kalau berkesempatan. Memang tak rugi beratur n makan kat Restoran ZK kari kepala ikan ni. Selamat mencuba!


No comments:

Post a Comment

© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno