Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Sunday, January 26, 2014

Trip To Genting Highland| Snow World Si Rumah Salji

Hati ni teringin sangat nak masuk rumah salji sebab nak rasa salji tu macam mana. Kat Malaysia ni yang saya tau ada rumah salji kat Genting Highland, I-City Shah Alam dan Taman Pertanian Malaysia (rumah 4 musim). Tapi hasrat tu saya pendam je, tak pernah pulak bagitau sesiapa sampailah satu hari tu Cik Lan tanya Nisa tak pernah masuk rumah salji ke? Actually Cik Lan boleh tertanya soalan tu sebab saya asyik tak setuju bila dia cakap ada plan nak pergi negara yang sejuk, kalau boleh nak suhu yang rendah sampai mencecah negatif pun tak pe. Huhu. Saya mana tahan, air cond suhu 20 pun saya dah tak tahan inikan pulak yang suhu negatif.

Macam biasa, Cik Lan selalu buat keputusan ad hoc. Actually masa cuti Maulidurrasul yang lepas, kitaorang pergi jumpa kawan lama kat Kepong n memang takde plan pun nak pergi Genting Highland. Tiba-tiba masa nak bertolak balik rumah tu Cik Lan kata, "Alang-alang dah sampai sini takkan nak balik rumah terus, baik gi Genting. Dah dekat ni". So, bertolaklah kitaorang ke Genting Highland tanpa ada preparation especially sweater. Waktu tu dah pukul 12 tengahari.

Sampai je Gohtong Jaya, kitaorang terus ke Genting Skyway Cable Car station. Sini adalah satu-satunya perkhidmatan cable car ke Highland Hotel dan Genting Highland resort..Nasib baiklah waktu tu tak ramai sangat orang sebab tak semua company ambil cuti Maulidurrasul. Cuma waktu tu ramai foreigner dari Indonesia, Timur Tengah, Korea dan China dan Jepun..

 Damia yang excited beratur nak naik cable car


Waktu beratur ni lah perasan ramai pelancong yang datang Genting Highland ni

sistem cable car di Genting Skyway..

 Jom naik cable car! Akhirnya sampai jugak turn kitaorang..


Muka Damia yang ketakutan sepanjang dalam Cable Car. Lebih kurang 20 minit jugak nak sampaikan ke puncak (Genting Highlands Resort)..sewaktu dalam perjalanan dengan cable car ni, dapat lar jugak lihat kawasan hutan hujan khatulistiwa yang menghijau..serta deruan angin sejuk..

 Pemandangan sepanjang dalam Cable Car, cantiknyer..

 Akhirnya sampai jugak kami ke puncak Genting..ketika itu cuaca kat puncak Genting tu sangat baik. Langit cerah, tapi berawan dan berangin..malah yang korang nampak kelam-kelam serta warna putih tuh sebenarnya adalah awan yang merempuh puncak Genting... ketika itu suhu menunjukkan bacaan 16 darjah celcius yang tercatat pada termometer digital dalam Resort Hotel.. Err..sejuk..dahlah takde sweater..Hehe

Damia yang nak duduk kat air pancut ni je. Suka betul dia ngan air pancut ni.

Actually, kitaorang kat sini tak main apa-apa pun, memang nak pergi rumah salji je. Kalau sempat barulah boleh consider nak main permainan lain. So, lepas bergambar sikit-sikit kitaorang terus ke rumah salji. Pukul 3.30 petang turn kitaorang masuk Snow World si rumah salji tu.

Tiket masuk ke Snow World ni RM 30 untuk dewasa dan RM 25 untuk kanak-kanak. Harga tu dah termasuk sewa baju sejuk, sarung tangan dan but sekali ye..

Suhu dalam rumah salji waktu tu pulak ialah -6 darjah celcius. Yang bestnyer kat dalam rumah salji ni, adalah susunatur serta background dan probe yand dikletakkan dalam Snow World ini menyebabkan kita berasa seperti di oversea..mana tidaknya, kat dalam sini ada iglu..ada background bangunan rumah belanda, perancis dan england..malah disediakan di satu sudut pondok talipon dan bangku..disediakan juga gelongsor boya ais..kalu berani boleh lar cuba...kita akan leka dan lupa...setiap lebih kurang 15minit akan ada semburan salji turun dari atas..wahhh..memang best n seronok...Sejuk!! memang sejuk sangat, sampai kebas muka ni, tak berasa pape pun. Nasib baiklah Damia steady je. Tempoh masa yang dibenarkan duduk dalam rumah salji ni pulak ialah 1 jam. Tapi tak sampai sejam pun ramai yang dah keluar sebab sejuk. Actually Cik Lan nak duduk lama lagi, tapi Damia waktu tu dah tak tahan. "Mama akit kaki".. Sebab kaki dia dah kebas n sejuk. Kaki mama pun rasa camtu gak Mia..Elok dia cakap macam tu terus dia lari keluar dari rumah salji tu.

Mesti ramai nak tengok gambar dalam rumah salji tu macam mana kan.. Tapi sayang, tak dapat nak tunjuk kat sini sebab kamera tak dibenarkan bawa langsung. Kalau nak ambik gambar kena guna jurufoto khas rumah salji je.

Charge yang dikenakan untuk khidmat jurufoto tu pulak ialah RM 50 untuk sekeping gambar tanpa softcopy (ada frame). Kalau nak softcopy kena ambik full package iaitu 5 keping gambar= RM 220 + softcopy. RM 200 lebih untuk gambar dalam rumah salji je? Oh No! Membazir je rasa, so kitaorang beli gambar sekeping je yang takde soft copy tu. Huhu. Jadilah, asalkan ada gambar kenangan..

Ni lah gambar kitaorang kat Snow World! Disebabkan takde soft copy, maka terpaksalah snap gambar yang hard copy tu. Bolehlah labu..

Yang paling penting dah dapat pengalaman rasa pengalaman sejuk salji n suhu negatif tu macam mana.


Lepas keluar dari Snow World (masa tu dah pukul 4.30 petang), kitaorang sempatlah berjalan-jalan n ambik gambar kat atas tu. Makin petang, makin kuat pulak anginnye. Huhu..semakin lar sejuk.

 Sempat jugak bergambar kat taman. Tengok tu, ramai yang dok berdua-duaan. Ni kan tempat honey moon jugak..hehe

 Amboi, happy nyer Cik Lan..Haha!

 Kitaorang turun dari puncak ke stesen cable car semula lebih kurang jam 7.15 petang. langit dah agak gelap waktu tu n waktu turun kali ni cuma kitaorang 3 orang je dalam Cable Car. Damia yang dah terlalu penat tertidur atas bahu mama. Cik lan pulak buat bising dalam Cable Car, menakut-nakutkan kitaorang.

Okeylah, cukup setakat ni dulu. Pergilah rasai salji n suhu negatif di Snow World Genting Highland! Memang best la.... terbaik!

9 comments:

  1. sis nak tanya masuk dalam tu licin tak lantai? asyik nk terjatuh tak? sy pregant sebulan tapi teringin sangat2 nak masuk..da baca rule and regulation pregnant women are not allowed. Tapi saya rasa rules was created tok pasti kn pihak genting tak di persalahkn sekiranya jadi pape kat kandungan..mcm tergelincir and jatuh ke..sebab tu sy nk tau sangat2 licin ke lantai tu yg boleh buat kita mudah terjatuh? sy rasa nk masuk jgk tpi mintak suami sntiasa pegang tgan spya tak jatuh. boleh ke macam tu sis?

    ReplyDelete
  2. sis nak tanya masuk dalam tu licin tak lantai? asyik nk terjatuh tak? sy pregant sebulan tapi teringin sangat2 nak masuk..da baca rule and regulation pregnant women are not allowed. Tapi saya rasa rules was created tok pasti kn pihak genting tak di persalahkn sekiranya jadi pape kat kandungan..mcm tergelincir and jatuh ke..sebab tu sy nk tau sangat2 licin ke lantai tu yg boleh buat kita mudah terjatuh? sy rasa nk masuk jgk tpi mintak suami sntiasa pegang tgan spya tak jatuh. boleh ke macam tu sis?

    ReplyDelete
  3. sis nak tanya masuk dalam tu licin tak lantai? asyik nk terjatuh tak? sy pregant sebulan tapi teringin sangat2 nak masuk..da baca rule and regulation pregnant women are not allowed. Tapi saya rasa rules was created tok pasti kn pihak genting tak di persalahkn sekiranya jadi pape kat kandungan..mcm tergelincir and jatuh ke..sebab tu sy nk tau sangat2 licin ke lantai tu yg boleh buat kita mudah terjatuh? sy rasa nk masuk jgk tpi mintak suami sntiasa pegang tgan spya tak jatuh. boleh ke macam tu sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis..sori..bru perasan coment ni..tak licin sangat pun, lagipun dia ada sediakan kasut boot tu..boleh jalan macam biasa..jangan risau ye..

      Delete
    2. Salam sis..sori..bru perasan coment ni..tak licin sangat pun, lagipun dia ada sediakan kasut boot tu..boleh jalan macam biasa..jangan risau ye..

      Delete
  4. Salam sis..baby boleh bawa ke. Anak saya 3 Bulan..

    ReplyDelete
  5. Salam sis..baby boleh bawa ke. Anak saya 3 Bulan..

    ReplyDelete
  6. Salam sis..baby boleh bawa ke. Anak saya 3 Bulan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis..rasanya tak sesuai utk bawa baby..sejuk sangat..n baby takde saiz sweater yg sesuai..Dari segi peraturan Snow World sy tak pasti pulak boleh bawa baby atau tak..

      Delete

© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno