Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Thursday, February 6, 2014

Tarian Singa| Lion Dance @ HLA 2014

Sudah menjadi kebiasaan atau mungkin juga boleh dikatakan sebagai adat masyarakat Cina untuk mengadakan tarian singa setiap kali berlangsungnya Tahun Baru Cina. Kalau nak tahu selama ni saya tak pernah dapat tengok tarian singa dari dekat sehinggalah bekerja kat HLA ni. Tahun ni merupakan tahun kedua saya dapat menyaksikan tarian singa ni dari dekat. Tarian ini yang pastinya amat menarik, unik dan best!

Untuk pengetahuan semua, tarian singa ni merupakan tarian tradisional masyarakat Cina dimana penari akan meniru pergerakan singa dengan memakai kostum singa. Seekor singa memerlukan 2 orang penari untuk memainkan bahagian kepala dan belakang singa sambil diiringi pukulan gong, drum dan mercun. Bagi masyarakat Cina, tarian singa ini akan membawa tuah atau "huat" untuk mereka. Untuk bacaan lanjut mengenai sejarah tarian singa boleh klik SINI.

Tarian singa di HLA tahun ni berlangsung dengan sangat meriah (06/02/2014). Seperti tahun-tahun sebelum ni, semua staff dan agen dikehendaki berkumpul di foyer pukul 9.15 pagi dan lebih kurang 9.30 pagi tarian singa dimulakan.

Hebat betul penari ni, hanya menari dan melompat seolah-olah singa kat atas batang-batang besi tu. Memang latihan yang banyak dan kerap diperlukan untuk mahir aksi sebegini. Kalau nak tau, lelaki botak tu merupakan tuan kepada singa-singa tersebut.

 Lagi aksi mereka menari--matahari tengah naik dan kamera menghadap matahari so imej nampak gelap sikit ye..sorry

Ini yang saya katakan awal-awal tadi--seekor singa memerlukan 2 orang pemain, 1 untuk kepala singa dan satu lagi untuk belakang singa. Bayangkan berapa kekuatan yang diperlukan oleh penari kat bawah tu untuk menari dan melompat sambil mengangkat penari yang lagi satu + menari di atas ruang yang kecil. So amazing!

Tiap-tiap tahun saya tengok tarian ni tak pernah bosan, mata tak berkelip  untuk tengok pergerakan kaki diaorang. For sure saya akan duduk kat barisan depan sekali untuk tengok benda ni. Best!

**sambil tengok sambil berangan, kalaulah aku boleh buat macam tu...hehe**

Semua orang sibuk memerhati dan merakam gambar

Selain tarian diatas pentas yang kecil dan sempit tadi (saya selalu panggil menari atas batang besi, tak tau nak panggil apa benda tu), mereka juga ada buat persembahan di bawah. Ada disediakan buah limau bali dan limau mandarin. untuk singa-singa ni kopek. 

Tahun ni ada juga diletakkan agen application form supaya lebih huat! (mengikut kepercayaan masyarakat cina)

Aksi singa-singa yang berkeliling di tepi buah dan agen application tadi, sambil mencuba untuk mengopek buah-buah tersebut

 Agak lama juga singa-singa ni cuba untuk membuka buah-buah tersebut. Kalau limau mandarin sekejap je, ni ada limau bali jugak. Tu yang lama sikit..

Yeay!! akhirnya dapat buka..siap buat docoration lagi atas limau bali..hehe

 Kemudian, agen application form tadi dibahagi-bahagikan kepada leader-leader untuk diedarkan kepada agent masing-masing. Bagi mereka, menggunakan form tersebut akan membawa lagi banyak tuah dan banyak bisnes masuk..

Selepas aksi ni actually singa-singa ni akan cuba mengambil sayur yang digantungkan di atas syiling. Tapi saya tak dapat rakam aksi mereka time ni, ramai sangat orang berkerumun n saya pun malas nak menyibuk kat situ..hehe

Tamat sudah persembahan

Sesi bergambar pengurusan tertinggi HLA and leader-leader

Sesi kitaorang pulak la nak berposing..alala cutenyer 2 amoi ni..hehe

Sebelum naik ke work station masing-masing, semua orang akan beratur untuk mendapatkan ang pow dari CEO dan limau mandarin dari Mr Tan..

**Guess, how much we all got for the ang pow?**

Lalalalala..hehe

Bergambar dengan ang pow pulak lah..

Korang ingat majlis ni dah habis ke? Belum lagi..Selepas semua pekerja naik ke workstation masing-masing, singa-singa ni akan naik sekali untuk.........Emm..actually saya tak tau tujuan sebenar singa tu buat macam tu. Tapi saya rasa untuk bagi huat or ong kat tempat kerja masing-masing.

Sorry kalau silap, tapi saya rasa macam betul..hehe

Nak tau apa yang singa-singa ni buat kat work station mereka? Jom tengok gambar lagi..

Actually mereka akan letak buah limau mandarin atas meja mereka untuk dibuka oleh singa tersebut. Sesiapa yang nak bagi ang pow boleh letak kat situ

 Sepanjang proses singa tu membuka buah limau kat setiap meja yang ada limau, mereka diiringi pukulan gong dan drum..Non stop!

Ok, sampai turn department kami. Ms Chung, Thim, Soo and Stacy pun buat..Clarys je tak buat..

Aksi Ms Chung and the lion..

 Bergambar lagi selepas singa dapat buka buah limau tu.. Cuba tengok decoration yang singa tu buat. Ntah pape asalkan ada decoration. Bolehlah singa..hehe

 Thim at his work station with the lion

 Inilah hasil decoration si singa untuk meja Thim..

 Soo and punggung lion..hehe

Hah, barulah nampak muka lion..

Stacy, sorry...I takde gambar you..Kalau nak bagi sini boleh gak. Ni gei wo, ran hou wo letak kat blog r..haha

Sekian sahaja kisah Lion Dance atau tarian singa di HLA untuk tahun 2014..

***THE END***

No comments:

Post a Comment

© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno