Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Monday, May 26, 2014

Step By Step Resepi| Beef and Chicken Grilled Salad

Cik Lan akhir-akhir ni suka try buat resepi berkonsepkan Western Food & menu yang berjaya "Chef Lan" buat semalam ialah ~Beef and Chicken Grilled Salad~. Macam biasalah, kalau dah Chef Lan yang buat kerja, saya kenalah jadi jurukamera tak bertauliah. Jom kami tunjukkan step by step resepi ala-ala western ni!

Bahan-bahan yang diperlukan untuk buat Beef & Chicken Grilled Salad ni ialah:

Lada Benggala

Daging Ayam (bahagian dada)

Daging Lembu (bahagian batang pinang)

Kami pun ada guna daging kambing-special request dari Abah

Ni pulak bahan utama yang digunakan untuk perap/tabur atas daging tadi:
Serbuk oregano,paprika, rosemary, lada hitam dan garam

Ni pulak bahan untuk buat sos- Barbeque sos, steak sauce n mustard

Cara membuat:

Step 1: Taburkan sedikit garam, serbuk oregano, paprika dan lada hitam ke atas kedua-dua belah permukaan daging

 Serbuk paprika dan garam

 Serbuk oregano

Serbuk lada hitam dikisar

Step ke-2: Cairkan sedikit mentega dalam kuali sebelum memanggang

Cairkan sedikit butter

 Step 3: Panggang daging tadi menggunakan mentega (butter) yang telah dicairkan

Daging lembu yang siap dipanggang

 Daging kambing yang siap dipanggang

Daging ayam yang siap dipanggang

 Step 4: Potong lada benggala kecil-kecil

Step 5: Panggang lada benggala yang telah dipotong tadi

Step 6: Potong/hiris halus daging yang telah siap dipanggang tadi

Step 7: Susunkan daun salad di atas pinggan. Kemudian susun daging yang telah dihiris halus dan hiaskan dengan lada benggala yang telah siap dipanggang tadi






Step 8: Buat sos untuk daging panggang. Cara-caranya: Potong halus daun sup dan gaulkan dengan mustard. kemudian perahkan sedikit lemon. Tuang sos mustard ke atas salad daging n ayam panggang tadi

Yeay!! Siap sudah Beef and Chicken Grilled Salad

It's our lunch time! Ready to eat!!


Friday, May 23, 2014

Simple Dinner| Sardine Cheese Bread

Malam tadi sampai rumah lepas balik kerja dalam pukul 8 malam terus je keluarkan ikan dari peti sejuk untuk menu makan malam. Jap lagi Cik Lan kata tak payah masak nasi la, buat je roti inti sardin cheese. Kebetulan malam semalam time shopping, ada beli mozarella cheese, so letak sekali la sardin n cheese. Bakar je dalam convention oven-senang..Siap sudah kami punyer simple dinner malam tadi. 

Jom tengok cara buat sardine cheese bread ni!

 ~ Sardin cheese bread ~

Actually kitaorang guna roti yang belum potong lagi, yang satu loaf besar tu (beli kat Giant). So, potong dulu roti tu ikut lebar yang kita suka.

Lepas tu, sapu mentega kat atas roti diikuti dengan sapuan sardin. Hiriskan tomato dan letak atas sardin. Last sekali taburkan serbuk oregano dan mozarella cheese.

Untuk resepi sardin pulak (nak jugak bagitau walaupun semua orang dah tau..haha), lenyekkan sardin yang dalam tin tu, lepas tu hiris bawang besar dan cili api halus-halus. Tumis bawang yang dah dihiris tadi dan masukkan sardin. Perahkan lemon n letak garam sikit. Bila dah agak-agak mendidih, matikan api dan biar sejuk sekejap. Pastu gaulkan sardin n mayonaise sehingga sebati.

 Sardin cheese bread - in convection oven....

Lepas dah siap sapu roti dengan mentega, sardin dan mozarella cheese tadi, bolehlah bakar dalam convention oven. Kalau takde oven, pakai pemanggang ajaib pun boleh..

Damia yang setia menanti kat tepi oven sampai roti siap dibakar..

Tadaa! Dah siap pun Sardine Cheese Bread hasil tangan Chef Damia..Sedap gilerr..


Amacam terliur tak tengok? Selamat mencuba Sardine Cheese Bread kat rumah masing-masing ye..

Tuesday, May 20, 2014

Bala's Holiday Chalet| Planters Country Hotel Cameron Highland| Percutian Ala-Ala Inggeris

Kami menginap di Bala's Holiday Chalet atau nama barunya Planters Country Hotel sepanjang 3 hari berada di Cameron Highlands. Suasana Bala's Chalet yang berkonsepkan "English Style" amat memukau dan terasa seolah-olah berada di England ditambah pula dengan suhu Cameron Highlands ketika itu antara 14 hingga 20 darjah celsius..Bangunan ala-ala Inggeris di situ yang kini dijadikan bilik penginapan dijaga dengan rapi, bersih dan masih mengekalkan ciri-ciri asal bangunan. Suasana keliling yang menghijau dan bunga-bunga segar menghiasi landskap Bala's Chalet

Lokasi Bala's Holiday Chalet terletak antara pekan Brinchang dan Tanah Rata, betul-betul di atas bukit. Cik Lan memang suka ala-ala Inggeris ni, tersendirilah kononnya. Haha. Saya? Memang tak suka sebab bagi saya konsep English ni agak "menyeramkan". Eei..Korang perasan tak kalau rumah ala English style mesti ada pokok-pokok renek menjalar dan memanjat bangunan serta daun-daun berjurai kat tingkap dan dinding bilik. Part tulah yang saya seram. Tapi bagi sesiapa yang sekepala ngan Cik Lan yang suka suasana English style ni...makanya korang boleh refer alamat di bawah untuk maklumat lanjut mengenai penginapan di Bala's Chalet.

Alamat:
 Planters Country Hotel & Restaurant Sdn Bhd
(Formerly known as The Bala's Holiday Chalet)
Lot 55, Tanah Rata, 39000 Cameron Highlands
Pahang, Malaysia
Tel : 05-4911660 | Fax: 05-4914500
Email : bala.reservations@gmail.com


Peta Lokasi "Bala's Holiday Chalet@Planters Country Hotel" Cameron Highland

Inilah sekitar suasana Bala's Holiday Chalet. Betul tak cakap saya, rumah English style mesti ada daun jurai-jurai tu. Daun je dah cover dinding. Malah ada juga lumut-lumut serta tumbuhan renek menjalar kat atas bumbung bangunan. Cukup unik!

Tapi kalau ikutkan memang cantik suasana kat sini -->menghijau & segar especially bila angin dingin Cameron bertiup..

Bergambar di sekeliling Bala's Chalet @ Planters Country Hotel. Haih, buat macam rumah sendiri lah pulak.hehe...

Ye adik comel..Adik buat muka apa tu? Buat muka ikan ea? Sempat pulaklah Si Damia ni buat muka ikan time Cik Lan snap gambar. Cutenyer..

Bergambar lagi di sekitar penginapan Bala's Chalet..Actually rumah @ bilik penginapan kat sini ada banyak jenis. Jenis biasa ada, jenis yang macam ada loteng tu pun ada..Terserahlah pada budget masing-masing..

Ni antara bilik yang ada di sini. Buka je pintu terus ada katil King, then ada tangga ke atas. Kat atas tu pun ada katil lagi. Bilik ni sesuai kalau bercuti dengan family yang agak besar

 Bilik-bilik "English Style" yang ada di sini. Kalau nak tahu lebih lanjut tentang jenis bilik yang ada di sini boleh layari website Bala's Chalet

The Deluxe Room- Ni bilik kitaorang, bilik paling biasa

Berjalan-jalan melawat bilik-bilik yang lain dengan suasana persekitaran yang memang menenangkan


Kalau korang nak tau, hiasan dalam banglo ni pun berkonsepkan Inggeris. Contohnya macam sofa putih berbunga ros kecil, susun atur perabut dan perhiasan kaca...Part paling best ialah unggun api dalam bangunan ni yang  bertujuan untuk memanaskan badan...


Sebelah malam pulak Cik Lan ajak makan malan di Restoran British India yang terdapat di Bala's Chalet ni...Untuk merasai percutian ala-ala Inggeris ni, kami pilih tempat yang berdekatan dengan unggun api n kami order wastern food..hehehe..poyo betul..

"Candle Light Dinner"...suasana dinner ala-ala inggeris serta alunan muzik romantik kat sini memang best dan romantik...Just untuk pengetahuan korang, masakan kat sini kurang sedap. Chicken Chop yang kami order terlalu simple n rasanya biasa je, takde special taste. So saya tak recommend makan kat sini. Tapi kalau korang nak try rasa dinner ala-ala Inggeris (English style) serta candle light dinner yg romantik..No hal..

Duduk berdekatan dengan unggun api untuk memanaskan badan

 Dinner at British India Restraunt @ Bala's Chalet
Selain Dinner, kitaorang ada try jugak minum petang (tea time) di halaman luar kawasan Bala's Chalet ni...Cik Lan kata duduk kat luar ni nak ambik udara segar sambil dikelilingi oleh bunga-bunga yang segar serta pokok-pokok dan tumbuhan yang menghijau (ayat Cik Lan yang skema.haha)...waktu tea time ni, kita orang order Teh Cameron dan roti scoon serta mentega dan manisan strawberi..Sedap!

 Having a Tea Time..Terasa macam duduk kat halaman rumah sendiri pulak. Haha
 
Jom layan gambar kitaorang lagi!

 
Siap melompat-lompat lagi ngan Damia. Tak senonoh betul mama ni. Haha


Akhir kata, stay kat Bala's Chalet ni memang best. Kalau ada peluang lagi nak stay kat sini tapi nak booking bilik jenis lain pulak. Bilik yang ada tangga ke atas tu ke..Best gak kan..Anyway, kalau korang nak rasa percutian ala-ala Inggeris kat Cameron bolehlah try stay kat Bala's Chalet atau nama barunya Planters Country Hotel.

© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno