Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Sunday, July 20, 2014

Tempat Makan Best| Restoran HOMST Shah Alam

Terdapat banyak restoran yang berkonsep "Chinese Style" di Shah Alam antaranya termasuklah Restoran Adam Lai yang pernah saya ceritakan sebelum ini. Kali ini saya ingin berkongsi maklumat mengenai Restoran HOMST, juga sebuah restoran makanan Cina Muslim. Almaklumlah, Cik Lan kan tekak Chinese sikit..hehe.

Alamat:
HOMST Restaurant (Shah Alam Branch)
5&7, Jalan Boling Padang H 13/H, Seksyen 13, Shah Alam, 40100 Selangor.
Tel : 03-5513 0760
Business Hours : 11am - 10:30pm 

Restoran ni terletak di Seksyen 13, betul-betul kat sebelah Apartment Menara U yang baru dibuka, satu kawasan juga dengan Les Copaque Production Sdn Bhd (produksi kartun Upin Ipin tu..). Tapi tak satu bangunan dengan Les Copaque la, HOMST bangunan lain, tapi area yang sama. Kat kawasan tu pun ada satu kedai mamak yang besar (tak ingat nama apa).

Kalau nak tahu restoran HOMST ni memang selalu penuh. Kalau korang nak pergi sebelah malam, dinasihatkan lepas je sembahyang Maghrib (kalau duduk area Shah Alam) bolehlah keluar rumah. Kalau keluar lewat sikit nanti takut takde tempat duduk n kena tunggu turn meja kosong. Tapi ramai pun takde la sampai tahap menunggu pun kena beratur, tak la macam tu. Cuma kalau tak suka menunggu, datang lebih awal.

Suasana dalam Restoran HOMST

Damia: Mama..Mia nak makan apa ni?

Mama: Jap ea Mia, mama tengok menu dulu..

 Cik Lan: Hah, korang berdua pilihlah, ayah tengok orang lalu lalang lagi bagus. Eh, orang meja sana makan apa tu? Macam sedap je..

Akhirnya fikir punya fikir kitaorang order nasi putih,  Asam Steamed Fish, Kangkung Goreng Belacan dan Yam Basket

 Asam Steamed Fish (RM 30.00)

 Kangkung Goreng Belacan (Saiz S= RM 8.00)

Yam Basket (RM 30.00)

 Yam Basket ni ialah keladi yang digoreng dan dibentuk seperti bakul. Di dalam Yam Basket ni terdapat gajus, sotong, udang,lada kering, bawang putih (disimbah dengan sos tersendiri). Sekeliling Yam Basket ditaburkan Soh Hon Goreng. Sedap!! Rasa manis keladi dan sedikit pedas dari lada kering.

Selain menu yang kami makan tu, ada pelbagai lagi chinese cuisine yang sedap kat sini. Harga pun reasonable. Jom tengok menu lain!

 Menu berasaskan ikan

 Menu berasaskan udang

 Menu berasaskan daging

 Menu berasaskan taufu

 Menu sayur

 Set lauk- Chee Cheong Fun Goreng kat sini sedap..

 Set Nasi Goreng

 Set Mee Goreng

Bagi penggemar masakan Chinese Style, bolehlah mencuba makanan di Restoran HOMST. Selain Shah Alam, HOMST juga punya cawangan di Kajang, Bandar Baru Bangi, Kota Damansara dan TTDI Kuala Lumpur. Maklumat lanjut mengenai HOMST boleh layari www.homst.com.my (klik je sini, saya dah link kan ke HOMST punyer website).

Saturday, July 19, 2014

Step By Step Resepi|Cara Buat Oat Choco

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Cepat betul masa berlalu, hari ni dah masuk 21 Ramadhan. Sekarang ni dah jadi macam "kegilaan", kat mana-mana pun mesti nampak orang jual Oat Choco yang macam kat gambar bawah ni:

Kalau nak tahu, Oat Choco yang sedap ni kita pun boleh buat sendiri kat rumah. Senang je rupa-rupanya nak buat Oat Choco ni. Resepi asal saya ambil DISINI.

Masa saya buat Oat Choco ni sempat jugak saya snap beberapa keping gambar step by step cara membuat Oat Choco untuk perkongsian kita bersama.

Jom kita tengok cara-cara nak buat Oat Choco!

Bahan-bahan:

Bahan-bahan yang diperlukan ialah Nestum, Oat dan Chocolate Compound

 Saya gunakan nestum jenama Nestle dan oat jenama Quaker

Milk Compound Chocolate. Saya beli sikit je-250 gram sebagai percubaan pertama. Saya ingatkan milk chocolate ni sama dengan chocolate putih tu, sekali buka warna coklat daa..Tapi dia tulis milk..Mungkin saya patut guna white chocolate..

Cara-ca membuat:

 Step 1: Cairkan coklat compound tadi menggunakan kaedah double boiler

 Step 2: Campurkan oat dan nestum ke dalam coklat yang telah mencair. Nisbah oat dan nestum adalah sama banyak. Tapi terpulang pada korang, kalau suka nestum lebih so tambahkan lagi nestum (step ni saya terlupa ambik gambar..sorry..). Gaulkan campuran oat dan nestum degan coklat hingga sebati

 Step 4: Masukkan campuran oat, nestum dan coklat yang telah sebati ke dalam chocolate mould. Kalau takde chocolate mould, masukkan dalam loyang biasa pun takpe, tapi nanti lepas tu kena potong kecik-kecik la..

Step 5: Masukkan ke dalam peti sejuk untuk dikeraskan


 Inilah hasilnya! Coklat yang telah dikeluarkan dari acuan. Cik Lan kata sedap..

Selamat mencuba buat Oat Choco sendiri di rumah. Oat Choco sesuai juga dijadikan sajian semasa hari raya nanti kan?
© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno