Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Friday, December 26, 2014

Tempat Makan Best|Restoran Warisan, Terachi, Kuala Pilah

Entri kali ini kitaorang nak menceritakan keenakan masakan tradisional Negeri Sembilan iaitu masakan "Lomak Cili Api (Loghat Nogori Sembilan)" a.k.a "Lemak Cili Api"...menu yang saya maksudkan di sini ialah Daging Salai Masak Lemak Cili Api dan Ayam Kampung masak lemak cili api. Sentuhan masakan lemak cili api Negeri Sembilan ni memang lain rasanya dari tempat lain. Korang kena cuba sendiri yer..

Kalau korang ke Kuala Pilah boleh la singgah di pekan kecil Terachi (Jalan Utama Seremban - Kuala Pilah) kerana disini terdapat sebuah restoran yang menjual daging salai masak cili lemak cili api dan ayam kampung masak lemak cili api...Restoran yang dimaksudkan ialah Restoran Warisan.- Peta lokasi Restoran Warisan -

~ Restoran Warisan ~

Antara menu yang kitaorang order ialah daging salai lemak cili api, ayam kampung masak lemak cili api sayur kailan goreng dan sayur ulam serta sambal belacan. Masakan di Restoran Warisan ni memang best. Cuma korang kena tau la yer, masakan lemak cili api nie memang pedas!!

Sentuhan masakan asli tradisional orang Negeri Sembilan nie memang superb...Apalagi berpeluh-peluh la Cik Lan makan. Dari segi kualiti masakannya memang ok dan menepati citarasa kitaorang, tapi dari segi harga dan kuantitinya agak tidak berpadanan. Kuantiti hidangannya sedikit tetapi harganya agak mahal berbanding masakan lemak cili api di tempat lain. Antara restoran lain yang menjual lemak cili api yang best di Negeri Sembilan ialah Lomang Apak. Saya pernah ceritakan mengenai Lemang Apak sebelum ni DISINI.

Jom tengok menu hidangan yang kitaorang order di Restoran Warisan ni!

~ Daging Salai Lemak Cili Api ~

~ Ayam Kampung Masak Lemak Cili Api ~

~ Sayur Kailan Goreng Biasa ~

 ~ Sayur Ulam dan Sambal Belacan ~~ Masakan Lomak Cili Api ~

Kepada korang yang nak mencuba makanan tradisional Negeri Sembilan bolehlah datang ke 
Restoran Warisan ni yer...

Selamat Mencuba.....

**Pastikan anda menyediakan tuala kecil atau sapu tangan yer...pasti berpeluh


© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno