Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Wednesday, May 20, 2015

Tempat Makan Best| Cendol Bismillah Taiping Perak

Kunjungan kami ke Taiping, Perak atas dasar "bisnes" baru-baru ini...boleh dikatakan sambil menyelam minum air jugak sebenarnya sebab sambil bincang pasal hal "bisnes" kononnya sambil kitaorang buat misi jalan-jalan cari makan. Antara tempat yang tersenarai dalam tempat wajib tuju kami ialah Cendol Bismillah sebab kalau google tempat makan best di Taiping, restoran Cendol Bismillah mendapat publisiti "murahan" dari kebanyakan blog. Haha

Excited nak try cendol yang dikatakan sedap sangat kat Taiping ni..

Kat sini ada cendol pulut..cendol biasa dan cendol kacang merah..

Kitaorang banyak order cendol kacang merah

 Rojak passembur pun ada jual kat sini


Emmm...takdelah sedap sangat..biasa je..Rasa menunya lebih kurang macam Cendol Hamed kat Shah Alam yang dijual kat lori tu lar..Kalau korang nak try cendol yang sedap, cari cendol nama Ansari. Kawan saya cakap yang tu lagi terbaekk kat Taiping!! Baru tau..huhu.melepas nak merasa cendol sedap. So far cendol yang sedap kitaorang pernah makan ialah Cendol Bakar Kuala Selangor.

Sekitar kawasan Cendol Bismillah..
 
Selamat mencuba yer..

Tuesday, May 19, 2015

Nasi Lemak Wak Kentut Kulai Johor

Macam geli je dengar Nasi Lemak Wak Kentut tapi itulah hakikat nama yang dipilih untuk gerai nasi lemak ni. Memang ramai orang cakap nasi lemak kat sini sedap. Emm tu yang kitaorang nak try. lagipun nama Wak Kentut tu sendiri memang sangat catchy..

Kitaorang sampai sini lebih kurang pukul 10 malam lepas balik dari JPO. Nasib baik buka lagi. Waktu operasi Nasi Lemak Wak Kentot sehingga jam 11 malam. So sempat jugaklah kitaorang merasa nasi lemak kentut ni..Yela cerita kat surat khabar macam best kan-->Liputan media Nasi Lemak Wak Kentut

To be honest takde apa yang spesial pun nasi lemak kat sini. Nasi lemak disajikan dengan ayam goreng dan sambal. Itu sahaja. Tapi memang ramai orang makan kat sini. Silih berganti. Kitaorang pun pelik kenapa ramai orang. Dan sejujurnya jugak nak bagitau yang bau kedai ni memang "harum"..Patutlah namanya kentut..haha. Mungkin bau tersebut datangnya dari longkang kat tepi gerai ni..Emm...

Tak tahu nak review camne lagi. Tapi korang try jelah ye kalau nak rasa "keenakan" Nasi lemak Wak Kentut yang terletak di Kulai Jaya ni. Mungkin yang diberitakan sedap tu bukan Nasi Lemak Wak Kentut cawangan yang kitaorang pergi ni. 

Sunday, May 10, 2015

Tempat Makan Best| Murtabak Cheese Majid Johor Bahru

Cuti Wesak yang lepas digunakan sebaik-baiknya untuk aktiviti jalan-jalan cari makan kami yang agak lama tak dilakukan. Destinasi terdekat yang kami pilih adalah untuk ke Johor Bahru sahaja memandangkan kebanyakan tempat menarik untuk dilawati seperti Melaka teramatlah sesak untuk dikunjungi pada cuti musim perayaan sebegini. Orang Melaka pun malas nak keluar rumah sebab tak nak rempuh traffic jam kat Bandaraya Melaka..

~ Suasana di hadapan gerai Murtabak Majid Special Cheese No. 1 ~

Destinasi pertama kami ialah Murtabak Majid Special Cheese No 1. Memang betul-betul spesial murtabak kat sini sebab disaluti dengan cheese yang melekat-lekat macam makan pizza tu. Korang boleh lar lihat betapa ramai orang beratur untuk membeli mrtabak ni...

Lokasi gerai ni terletak di:
Lot 5518, Jalan Kurniawan Kampung Kurnia Johor Bahru.


Pengunjung yang tidak pernah putus untuk merasai kehebatan murtabak cheese yang telah dipatenkan dari segi bahan ini. Cayalah!! Murtabak pun boleh dipatenkan..Tapi menurut pemilik gerai ni, mereka hanya patenkan untuk bahan-bahan yang digunakan untuk membuat murtabak cheese ni. Konsep dan idea murtabak cheese itu sendiri tidak pula dipatenkan. Maksudnya, kalau ada orang yang tiru idea diorang ni, mereka takkan disaman. Tapi kalau bahan yang digunakan ditiru maka pihak Murtabak Majid Special Cheese boleh menyaman mereka.

Proses membuat murtabak dilakukan di hadapan gerai. Jadi semua orang boleh tengok cara diaorang buat murtabak ni didepan mata....


Bagi pengunjung yang ingin tapao (take away), maka mereka perlu beratur untuk mendapatkan murtabak cheese. Tapi kalau nak makan kat gerai tak perlu beratur panjang. Just cari meja kosong and duduk. Akan ada pelayan yang akan ambil order korang. Jangan pulak sibuk-sibuk nak beratur kat depan tu ye..

~ Murtabak Cheese Daging ~

~ Murtabak Cheese Ayam ~

Kami order sekeping murtabak cheese ayam dan sekeping lagi murtabak cheese daging. Memang puas hati sebab saiz dia besar, tebal dan penuh dengan inti daging/ayam beserta cheese yang banyak. Sekeping murtabak cheese tu harganya RM10 sahaja.


Aktiviti makan-makan kitaorang kali ni bukan bertiga je macam selalu tapi kali ni berlima--Lin n Iwan pun ikut gak. Tengok tu, cheese dia melekat-lekat, bersirai-sirai..Sedap giler makan panas-panas...


Orang yang datang makan kat sini pun ramai gak. Memang tempat duduk tu sentiasa penuh je.Bila ada orang keluar, ada pulak orang lain yang masuk mengganti. Memang tak pernah sunyi gerai ni dari pengunjung..

Makan panas-panas so spec mata pun "blurr"..Tapi memang terbaik la Gerai Murtabak Cheese Majid Kampung Kurnia ni..Singgah jangan tak singgah!..kitaorang bagi 9/10...

 Selamat Mencuba......

© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno