Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Tuesday, June 30, 2015

Bustel Pantai Klebang Melaka

Percutian kami ke Melaka Bandaraya Bersejarah baru-baru ini sememangnya lain dari yang lain kerana kami tidak menginap di hotel seperti kebiasaannya. Percubaan untuk menginap di Bustel Klebang Melaka sememangnya menjadi pengalaman yang menyeronokkan dan boleh dikatakan mengujakan. So excited wor!

Perkhidmatan Bustel ini disediakan di Dataran 1 Malaysia Klebang Melaka berhadapan dengan Pantai Klebang Melaka

bustel melaka
Kaunter pendaftaran untuk menginap di sini (gambar atas). Kaunter pendaftaran pun dalam bas ye. Kalau korang nak stay sini dinasihatkan call dulu and booking ye sebab menurut kata pemilik bustel, kebiasannya bustel memang penuh especially waktu cuti sekolah.

bustel melaka
Kadar bayaran untuk menginap di Bustel ialah RM 90 untuk satu malam. Kalau cuti sekolah dan hujung minggu pula harganya menjadi RM130 satu malam

Deretan bas lama yang disusun di Dataran 1 Malaysia Klebang. Bas-bas ni dikatakan telah lama berkhidmat untuk negeri Melaka. Nak dilupus barangkali "sayang",jadi tercetuslah idea untuk mengubahsuai bas-bas buruk ni menjadi hotel, restoran dan tandas awam

Kalau dilihat dari luar memang rasa alahai..betul ke aku nak tidur sini? Memang basnya buruk habis! Stable ke tak bas ni? Siap boleh letak katil, tv, almari, toilet, air cond kat dalam ni..Selamat ke tidur dalam ni? Macam-macam lagi lah persoalan dalam kepala waktu tu.

Kitaorang tidur kat bas Asahan tu. Kalau korang nak tahu, 1 bas ada 2 bilik. Ada bilik yang katil queen, manakala bilik yang lagi satu tu ada 2 buah katil single

Kereta pulak boleh parking betul-betul sebelah kita punya bas. So tak payah risau pasal keselamatan kereta dan yang paling penting, kalau nak angkat barang keluar n masuk kereta pun senang.

 
Sebelum masuk bas, bergambar dulu kat bustel kitaorang. Haha


Ok, jemput naik semua! Tau tak apa soalan Damia bila masuk dalam bas ni? "Mama. kenapa bas ni lambat sangat nak jalan? Mia dah duduk lama tak gerak-gerak pun bas ni..Alahai anakku..Tarik nafas panjang sebelum jawab soalan budak kecik ni. Haha
 bustel melaka
Tada!! Inilah bilik kitaorang. Dalam bustel memang dah diubahsuai sebiji macam kat hotel. Bila duduk dalam ni, lupa dah yang sebenarnya kitaorang ada dalam bas. Kitaorang dapat bilik yang katil queen..
 
Kemudahan asas semua lengkap dalam ni--> Ada air cond, tv, almari pakaian, toilet, telefon. Iron dan cerek elektrik pun ada disediakan tapi yang tu korang kena request sendiri la ye
 
Yang ni pulak bilik abah n mak, 2 katil single

Jangan risau takut orang dari luar boleh nampak korang kat dalam ke sebab kat tingkap bustel dah "digelapkan" n ada disediakan tirai jugak. So kalau macam tak confident tu turunkanlah tirai tu ye.

bustel melaka
 Korang pun jangan risau kalau stay kat bustel nak buat apa ea? Takde apa-apa aktiviti ke? Banyak aktiviti yang disediakan kat sini antaranya macam yang korang boleh tengok kat gambar atas ni. Bawa motor 4 tayar ni atas pasir! Sebenarnya tak tau nama aktiviti ni apa, so describe as bawa motor atas pasir je la ye. Haha, nasib lah..

Dah lama tak bawa motor sebenarnya. Ingatkan senang je macam bawa motor biasa. Rupanya susah gak nak control motor ni atas pasir. Kang kalau press minyak kuat sangat rasa cam nak terpelanting pulak, kalau press slow sangat tak bergerak la pulak motor ni..

Permainan ni harganya RM25 untuk 5 pusingan ye. Tu sebab cuti sekolah. Kalau bukan cuti sekolah mungkin murah sikit kot. Mungkin la, saya pun tak tahu sebenarnya. Hehe


Pasal makan pun korang tak payah risau. Kat tepi jalan bersebelahan dengan bustel tu bersusun bas-bas lama yang diubah suai menjadi kedai makan. Bas lama tu dijadikan sebagai tempat diaorang memasak. Tempat makan disediakan kat bawah khemah-khemah tu. Memang banyak kedai makan dan pelbagai jenis makanan ada dijual. Nak makan ala thai? Western? Asam pedas Melaka? Semuanya ada..

Ais krim lesung batu pun ada!

Ada jugak bas yang diubah suai menjadi tandas awam. So creative! (gambar ihsan dari Team Projek Travel)

Ni pulak pemandangan waktu malam di bustel. Jangan risau gelap ke apa sebab bustel ni rupa-rupanya terletak kat sebelah stadium jugak. So malam-malam memang terang dek kerana lampu stadium tu

Sebenarnya waktu malam kat sini pun happening n ada aktiviti untuk waktu malam gak. Kalau tak silap ada kereta kuda berhias lampu kot..Kalau tak silap pandang la sebab malam tu kitaorang tak dapat jalan-jalan kat sekitar situ pun sebab Damia demam. So malam tu stay dalam bustel je sampailah pagi.

Bagi sesiapa yang berhajat untuk menginap di Bustel Kelebang Melaka boleh hubungi En Khairi 019-7414113 untuk mendapatkan maklumat lanjut.

2 comments:

  1. wow..salam kenal..ciku baru balik dari bustel.best ever dan akan datang lagi nnt untuk famili day.ada padang di sebelah bleh buat pertandingan bola keluarga..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan. Best kan pergi situ n memang sangat sesuai buat family day...

      Delete

© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno