Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Monday, July 13, 2015

Urut kaki| Stadium Olimpik| Bamboo Charcoal Shop

Urut Kaki

Selepas penat berjalan kaki dalam kesejukan di Kota Larangan @ Forbidden City dan lawatan ke Hutong, rombongan lawatan kami di bumi beijing ini diteruskan dengan aktiviti mengurut kaki. Sememangnya ibarat orang mengantuk yang disorongkan badan, masing-masing yang telah kepenatan dan lenguh kaki hanya reda sahaja menadah kaki untuk diurut.

Setiap pengunjung mendapat tukang urut kaki masing-masing. Haha rmula-mula tu excited gak, mesti best. Tapi minta maaf la ye, hakikatnya urutan diaorang tak sedap mana pun. Tak berasa langsung..

Oh ya, sebelum kaki kitaorang diurut, kaki direndamkan ke dalam air suam yang berisi herba. Air yang dah berisi herba itu tadi bertukar warna menjadi hitam. Katanya herba tu mampu membuang toksik dalam badan. Wallahualam.

Selepas diurut, tukang-tukang urut ni minta tips dari kitaorang. Memanglah kitaorang tak puas hati sebab dia cakap mula-mula tadi free. So ada ahli rombongan lain yang tak puas hati dan buat aduan kepada pemandu pelancong kami, Eva. Naik je bas selepas selesai sesi mengurut, Eva pulangkan semula duit kitaorang. Haha. Selamat..

Dan motif diaorang sebenarnya untuk bagi urutan yang dikatakan free tu tadi ialah untuk menjual produk tempat urut diaorang. Sebab selepas tukang urut selesaikan tugas mereka, ada seorang lelaki Indonesia tetapi telah lama menetap di Beijing menggelarkan dirinya sebagai pensyarah dan dia menerangkan kebaikan setiap produk mereka. Selagi takde orang beli, selagi tulah dia dok promote sampailah ada beberapa ahli rombongan lain beli produk mereka. Barulah diaorang slow sikit promote, walaupun muka dia nampak tak puas hati sebab sikit sangat yang beli. 

Tips: Melancong ke China kenalah berhati-hati. Kalau jenis yang cepat terpengaruh memang lesaplah duit berbelanja beribu riban. Produk diaorang bukannya murah. Beratus-ratus harganya..

Stadium Olimpik

Selepas kaki "lega"sikit lepas mengurut tadi, perjalanan diteruskan dengan lawatan ke Stadium Olimpik. Waktu ni ramai yang dah kepenatan sebenarnya tapi disebabkan dah termaktub dalam jadual lawatan, maka aktiviti "berjalan kaki" diteruskan lagi. Memang banyak berjalan rupanya kalau melawat negara orang ea. Nasib baiklah musim sejuk. Kalau tak mesti dah berpeluh-peluh ketiak masam semua. haha

Damia pun dah kepenatan sebenarnya tapi dipujuk-pujuk nak jugak dia berjalan. 

Nasib baiklah ada stroller yang ringan n mudah diangkut ke hulu ke hilir ni. Boleh gak dia duduk kalau penat berjalan

Takde pape yang menarik sangat pun Stadium Olimpik ni, bukan masuk dalam stadium pun. Just berjalan di sekitar kawasan stadium. Stadium pun tak nampak sebenarnya. Berkabus je..kesian kitaorang..

Di sekitar kawasan stadium ni adalah dijual pelbagai jenis cenderamata sebab terdapat banyak deretan kedai di sini

Tau kitaorang beli apa? Bendera negara China tu hah..Si Damia tu la sibuk sangat nak bendera. Haha. Bnayak-banyak benda tu yang ko minta anak..anak..Dengan happy dan bangganya dia berjalan sambil mengibarkan bendera negara China tu. Orang sekeliling memang dok perhati gelagat dia je la..

Bamboo Charcoal Shop

Bamboo Charcoal Shop merupakan destinasi terakhir kami untuk hari kedua berada di Beijing. Sebagaimana namanyalah, kedai ni berasaskan konsep bamboo atau buluh.


Terdahulu, taklimat diberikan tentang kebaikan dan proses penghasilan bamboo charcoal. Kemudian kami diberi kebebasan untuk melawat kedai jualan mereka. Pelbagai barang dari peralatan rumah sehinggalah pakaian dalam kesemuanya berasaskan bamboo charcoal. Kitaorang beli apa? Stokin je. Haha

Next time kita sambung lagi entri pasal lawatan ke Beijing ya. Esok kami akan ke The Great Wall of China! Tak sabarnya nak tengok salah satu dari tujuh keajaiban dunia tu!

No comments:

Post a Comment

© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno