Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Wednesday, August 26, 2015

Servis Ghost Writer Malaysia

Alhamdulillah job dan projek untuk hobi suka-suka as ghost writer ni semakin mendapat sambutan nampaknya. Ramai yang berminat nak hasilkan buku tapi tak pandai nak menulis maka khidmat ghost writer lah yang akan mereka cari. Seronok rasanya kalau mampu hasilkan buku untuk diri sendiri, tapi masalah terbesar sekarang ni ialah ketiadaan idea nak tulis buku pasal apa. Sebab itulah sampai sekarang saya masih belum menghasilkan buku sendiri. 

Projek ghost writer kali ini berkisar tentang permainan golf. Saya tak pernah main golf dan kena tulis pasal golf. Boleh ke? Takde masalah besar pun sebab customer dah sediakan kesemua sumber maklumat. Hanya tinggal untuk dibaca dan dihadamkan kesemua maklumat tersebut. Sedikit masa diperlukan untuk proses pemahaman dan penyusunan isi kandungan. 


Antara projek yang pernah saya buat:
1) Sepeda Tua (Hobi)
2) Air
3) Alternatif rawatan kanser
4) Kebebasan Kewangan (proof read)
5) Panduan Universiti

Ada lagi 2 buku tengah tunggu turn untuk ditulis..Sabar menunggu ye, saya siapkan ni dulu..Ghost Writer Malaysia yang sorang ni lambat sikit tulis sebab buat part time, Harap maklum. Boleh Whatsapp 013-7751357 untuk khidmat ghost writer, editing dan proof read ye.

Sunday, August 23, 2015

Pusat Jade dan Tembok Besar Cina

Hari ketiga kami berada di bumi Beijing China menyaksikan sesuatu yang tidak pernah saya bayangkan sebelum ini. Lawatan hari ini yang tertulis di dalam tentatif perjalanan kami di sini sangat mengujakan. Tidak sabar rasanya mahu melihat keagungan Tembok Besar China, salah satu dari tujuh keajaiban dunia itu.

Seperti kebiasaannya, perut perlu diisi terlebih dahulu bagi memastikan kami mendapat tenaga yang secukupnya untuk mengembara di bumi penduduk bermata sepet ini.


 Sarapan pagi yang disediakan oleh pihak hotel yang kebanyakannya berasaskan tauhu dan sayur-sayuran

Pelbagai jenis sayuran
Lagi jenis sayur dan mihun

Nasi goreng cina dan pau

Sup dan soya


 Sambal lada kering ni sebagai pembuka selera...

Jade Center

Sebelum melawat Tembok Besar China, rombongan kami singgah di Jade Center. Jade Center merupakan pusat jualan pelbagai jenis jed yang menjadi lambang kebanggaan masyarakat China. Bagi mereka, jed merupakan lambang kekayaan dan kesihatan seseorang.

Awal-awal lagi si kecik ni dah keluar air mata. Masuk je pusat jed ni Damia berak. Dah berak nangis pulak tu sebab dia geli ada "ada something" kat pampers dia kan..
So, orang lain dengar penerangan mengenai asal usul jed, mama n Mia duduk toilet..

Nampak tak, besar kan pusat jualan jed ni..

Sempat jugak tengok-tengok jed di saat akhir

Kami tak beli apa-apa pun kat sini, bergambar je. Kenapa tak beli?

Pertama, sebab pada saya jed takde nilai pun. Beli emas lagi bagus kan?
Kedua, memang tak minat jed. Rasa macam tak berbaloi beli lepas tu tak pakai

Kat luar ada orang jual strawberi, limau..Besar sangat strawberi kat sini

Sempat pulak la Si Damia n Cik Lan bergaya dengan penyapu "ahli sihir" ni..haha

Tembok Besar China

Seterusnya, tempat yang dinanti-nanti bakal kami jejaki. Perjalanan ke Tembok Besar China dari pusat jed agak jauh, memakan masa lebih kurang satu jam kalau tak silap. Mungkin juga lebih sedikit.

Terletak di kawasan pergunungan, Tembok Besar China lebih sejuk berbanding tempat lain yang kami lawati. Mungkin juga disebabkan angin yang bertiup..

Bergambar di Dataran sebelum "mendaki" Tembok Besar!!

Macam biasalah Eva akan bagi penerangan dan mengingatkan kami waktu untuk berkumpul

Actually kami tak naik sampai atas pun, sebab Damia kecik lagi kan..Hanya bergambar di anak tangga terawal sahaja. Tempat pijak tangga yang kecil dan curam merupakan cabaran utama Tembok Besar China. Menurut Eva, tempat pegang di bahagian kiri, tengah dan kanan tangga dibina atas inisiatif kerajaan setelah terdapat banyak kes pelawat yang terjatuh.

Anak yang kuat semangat ni, dia tetap nak naik. Boleh pulak dia merangkak tiba-tiba naik atas tangga..

Sesiapa yang tak mendaki ke bahagian atas yang lebih tinggi, hanya bergambar di bahagian yang rendah ni je lah..

Damia n Eva

Mengabadikan gambar kenangan sebanyak mungkin di sini

Orang lain tak turun lagi kami dah turun dulu..Explore tempat lain pulak

Entrance Tembok Besar

Bergambar di kawasan lapang sekitar Tembok Besar China. Ada kedai menjual cenderahati di bawah ni..

Satu-satunya cenderahati yang kami beli di sini. Saya punya satu, Cik Lan punya satu..Sebiji printed mug ni harganya 10 yuan je..lebih kurang RM5 (tahun 2014 la ye)

 
Bergambar kenangan dengan ahli rombongan lain sebelum berangkat pulang

Tembok Besar China a.k.a The Great Wall of China is really awesome!

Friday, August 21, 2015

Bukit Fraser|Fraser Hill

Ini merupakan kali ketiga kami ke Bukit Fraser. Kali pertama dulu Damia baru berusia 3 bulan. Kali kedua pula kitaorang singgah sebentar di Bukit Fraser untuk makan sekembalinya dari Cameron Highlands. Kali ketiga merangkap kali ini pula kitaorang ke Bukit Fraser kerana urusan tugas Cik Lan..tapi memang kitaorang suka tempat ni kerana udara yang nyaman dan segar serta relaks dari kesibukan...

Seronok betul si kecik ni dapat berjalan makan angin dan tidur hotel..Excited gilerr!

Suasana dan cuaca nyaman di Bukit Fraser yang sempat dirakamkan oleh Cik Lan...

Bukit Fraser terletak dalam negeri Pahang dan bersempadanan dengan negeri Selangor. Terletak pada ketinggian 1220m - 1554m dari paras laut. Suhu tahunan antara 17darjah celsius hingga 26 darjah celsius. Kalau ikut ramalan yang kami lihat dari jabatan Meteorlogi Malaysia, pada tarikh yang kitaorang pergi ni suhu antara 19-24 darjah celsius dan tak hujan...memang tepat dengan cuaca yang nyaman tapi agak sedikit panas pada belah tengahhari antara jam 12 tengahhari hingga 2 petang...selepas jam 2 petang  cuaca nyaman kembali dan agak berkabus sikit dengan agin yang perlahan jer..menurut penduduk tetap kat sini, cuaca agak sejuk sedikit serta berkabus sepanjang hari serta berangin diantara bulan Disember hingga ke bulan Februari. Ni disebabkan musim hujan...

Kitaorang bermalam di Puncak Inn, sebuah hotel di bawah kelolaan Perbadanan Kemajuan Bukit Fraser Negeri Pahang. Hotel ni terletak betul-betul di hadapan Menara Jam...


Kitaorang sengaja memilih hotel yang dekat dengan kawasan pusat kerana kunjungan kami pada ketika ini jatuhnya pada hari bekerja, maka Bukit Fraser tidaklah sesibuk mana. Juga beerti, Bukit Fraser agak sunyi ketika ini. boleh dikatakan selepas jam 9 malam kawasan pekan kecil ni agak sunyi dan kebanyakan kedai tutup jam 9.30..tapi ada juga yang tutup seawal jam 6.30 petang...Kecut perut jugak rasanya nak menginap di penginapan yang berbentuk banglo. Haha...

Sekitar bilik Family size kami

Untuk pengetahuan semua, hotel ni tiada lif ye. bagi sesiapa yang rasanya malas nak naik tangga silalah cari hotel lain ye..Haha


Selesai sahaja check in dan mengangkat barang masuk ke hotel, bekalan ayam rendang dan "kepuntat" yang dimasak pada malam sebelumnya menjadi pengisi perut yang dah lama berkeroncong.
Lepas tu, nak buat apa lagi? Jalan-jalan sambil ambil gambar la..


Suka tengok shot Cik Lan yang ni..Cantik jugak
Kawasan di sekitar menara Jam, Bukit Fraser

Damia yang semakin suka berposing sejak besar sikit ni..Haha

Oit cik adik, tidur sambil berjalan ke?

Lengang betul suasana di Bukit Fraser. Kitaorang conquer semua kawasan ambik gambar..

Bukit Fraser terletak di negeri Pahang. Ayat yang lebih tepat ialah berdekatan dengan sempadan negeri Pahang dan negeri Selangor...korang boleh lar lihat garisan dan batuan sempadan yang memisahkan dua negeri untuk satu tempat...

Argh!! Mia kat negeri Selangor...Mama pula kat negeri Pahang..


Tea Time at Ye Olde Smokehouse

Dah puas berjalan kaki, kita minum petang..Yeay!!

Untuk kali ini kitaorang minum petang ala-ala Inggeris di Smoke House Fraser Hill...memang terasa kelainan suasana kat sini..korang boleh ler cuba untuk minum petang kat sini...
kitaorang order set tea bersama kek dan scone...

Antara kawasan dalam Smoke House

Perkarangan pintu masuk Smoke House

Sesekali dapat stay sini pun ok gak kan..

Chocolate Ice...

 Pie apple, kek oren, kek coklat, scone, butter, jem strawberry, cream and tea

Harga untuk satu set ni ialah RM40

Dah kenyang balik hotel semula dan mandi..!!



Suasana malam di Bukit Fraser..Sunyi je, kedai makan pukul 9.30 malam dah tutup

Mini golf

Esok paginya sebelum bertolak balik kitaorang sempat main mini golf. Disebabkan takde orang waktu hari bekerja ni, makanya tak ada lah sesak sangat...maka dapatlah kitaorang la yang conquer kesemua 9 lubang dengan tahap kesusahan yang tersendiri...Seronok betul main macam ni

Bayaran yang dikenakan ialah RM8 (dewasa) dan RM6 (kanak-kanak) untuk 30 minit

Ececeh pemain cilik ni..

Lagak pemain golf profesional..Haha

Itu sahaja aktiviti kami di Bukit Fraser kali ni, Tempat lain banyak yang tak buka..The Paddock tutup waktu ni sebab under renovation. Kuda-kuda dipindahkan buat sementara waktu ke tempat lain.

Imbau kembali..4 tahun lepas





First time pergi Bukit Fraser Damia kecik lagi..
© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno