Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Tuesday, December 29, 2015

Cameron Highlands To Penang To Langkawi To Perak

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh..

Entri pertama saya setelah melalui cuti yang agak panjang. Penghujung tahun 2015 nampaknya diakhiri dengan cuti-cuti Malaysia yang pada saya tidak kurang juga hebatnya. Walaupun tempat tersebut kebanyakannya saya dan Cik Lan pernah pergi sebelum ini, tapi ianya merupakan pengalaman dan pendedahan baru buat Damia pastinya. 

Bermula dengan percutian keluarga besar sebelah saya yang merupakan kali kedua. Sebelum ni kami bercuti beramai-ramai ke Mersing. Yelah, adik-beradik 6 orang, bila nak buat family vacation, banyak idea, banyak reject, kena consider budget semua orang dan akhirnya kami sepakat untuk ke Cameron Highlands tahun ni.


Kemudian, dari Cameron Highlands, kami bertiga bergerak ke Pulau Pinang sebab Cik Lan ada Conferens. Tak banyak tempat menarik yang kami lawati, tapi macam biasalah jalan-jalan cari makan. Nasi Kandar je dah 3 tempat kami cuba! Banyak lagi tempat makan lain yang best sempat kami cuba dan kebanyakannya memang korang kena beratur. Ikuti entri saya yang seterusnya ye.


 Emm...fikir-fikir alang-alang dah sampai Penang, biar naik sampai habis! Haha. So, kami naik lagi sampai ke Langkawi. Saya excited sikit pergi Langkawi sebab last saya pergi sini masa umur 12 tahun dan masa tu rasanya Cable Car Langkawi takde lagi (tahun 1998). 


Sebelum balik dari Langkawi, kami fikir lagi..Nak naik lagi ke sampai Padang Besar?Bukit Kayu Hitam? Fikir punya fikir takpelah cukuplah ni. Badan pun dah penat. Tapi on the way nak menurun ke selatan, lebih baik singgah tempat-tempat best yang tak pernah pergi lagi. Saya teringin nak tengok orang buat labu sayong. Cik Lan pernah pergi tempat ni, so tak susah sangat nak cari direction. Memang geram betul tengok labu sayong yang comel-comel tu!Kitaorang sempat jugak pergi bebas cukai dan tengok rangka Perak Man di Galeri Lenggong.


Malam tu ingat nak "shoot" terus balik Johor, tapi disebabkan penat sangat, kitaorang singgah balik rumah dulu kat Shah Alam. Sampai rumah dalam pukul 12.30 malam, kemas-kemas barang n tidur. Esoknya pulak bergerak ke Johor untuk Majlis Akikah Hana Diandra, anak sedara saya di Batu Pahat. Sekian, kisah percutian kami kali ini. Saya akan cerita dan bagi info lanjut mengenai setiap tempat yang kami lawati dalam entri seterusnya.

Thursday, December 17, 2015

Cuti panjang

Sebelum meninggalkan ofis untuk bercuti panjang ni, maka bagi pesanan terakhir dulu kat blog ni. Pesanan apa tu? Emm...mungkin saya tak update blog untuk tempoh seminggu? Haha. Tak tahulah, yang pastinya minggu ni tersangatlah busy run experiment n menulis buku untuk projek ghost writer. Maka entri blog tak berapa sempat nak tulis panjang-panjang.

Apapun sebelum bertolak pergi Cameron Highlands n Pulau Pinang esok hari, saya kena siapkan editing buku customer malam ni. Kalau tak, memang jawabnya tak sempatla nak kejar date line. Huhu. Chaiyok2 Nisa!!

Kata-kata semangat untuk diri sendiri..Good luck Nisa!!

Wednesday, December 16, 2015

Freeport A'Famosa Outlet Village| Malacca Premium Outlet| Melaka Premium Outlet

Suatu hari tu Cik Lan bagitahu saya yang Melaka baru membuka Premium Outlet ala-ala Johor Premium Outlet (JPO), jadi dengan excitednya saya cuba Google Search Melaka Premium Outlet atau Malacca Premium Outlet. Tapi tak banyak blog lagi yang cerita tentang kewujudan MPO ataupun Freeport A'Famosa Outlet Village ni. Em...takpelah..Tapi antara gambar yang di"upload" oleh pengunjung terawal ialah kincir angin yang terdapat di situ. Landskap yang sangat menarik!

Baru-baru ni kami berkesempatan berkunjung ke Melaka Premium Outlet or Malacca Premium Outlet atau nama sebenarnya ialah Freeport A'Famosa Outlet Village. Barulah saya tahu bahawasanya tempat yang macam JPO ni bukanlah diberikan nama ala-ala JPO. Mentang-mentanglah konsep lebih kurang sama dengan JPO, sedap-sedap je korang bagi dia nama MPO ea..Haha. So, harap-harap dengan kehadiran entri saya ni dapatlah membantu siapa-siapa yang Google search perkataan MPO atau Melaka Premium Outlet atau Malacca Premium Outlet ye.


Lokasi Freeport A'Famosa Outlet Village| Malacca Premium Outlet| Melaka Premium Outlet


Lokasi Freeport A'Famosa Outlet Village atau lebih mudah disebut sebagai  "Malacca Premium Outlet| Melaka Premium Outlet" terletak di Alor Gajah Melaka. Boleh rujuk alamat di bawah:

Freeport A'Famosa Outlet,
Jalan Kemus, Simpang Ampat,
Alor Gajah, Melaka

Lokasi Freeport A'Famosa Outlet Village| Malacca Premium Outlet| Melaka Premium Outlet

Bagi mendapatkan direction yang lebih tepat untuk menuju ke sini, anda boleh merujuk laman web rasmi Freeport A'Famosa Outlet Village--www.freeportafamosa.com

Suasana dan Landskap Freeport A'Famosa Outlet Village| Malacca Premium Outlet| Melaka Premium Outlet

Konsep rekabentuk Freeport A'Famosa Outlet Village dibina menggunakan tema kolonial Belanda yang mencerminkan identiti bersejarah Melaka. Konsep perkampungan Belanda yang direka ini dijangkakan mampu menarik minat pelancong untuk berkunjung ke sini..boleh dikatakan setiap binaan bangunan dan suasana di sini akan membuatkan anda terasa seperti berada di Belanda.

Jom tengok gambar yang sempat saya rakamkan!



 Kincir angin merupakan tarikan utama seni bina di sini 
Suasana ala-ala di Netherland





Keluar tajuk sekejap ye...Alang-alang dah sampai Melaka, lepas balik dari Melaka Premium Outlet ni, anda juga boleh cuba tempat makan best di Melaka. KLIK SINI UNTUK BACA

Dan jika anda mahukan penginapan yang lain dari yang lain, anda boleh menginap di dalam bas yang telah diubahsuai menjadi hotel--->BUSTEL MELAKA (klik untuk info lanjut)

International Fashion Brand di Freeport A'Famosa Outlet Village| Malacca Premium Outlet| Melaka Premium Outlet


Menurut Richard Broadhead, Senior Vice President of Freeport Retail Asia Markets, Freeport A'Famosa Outlet Village menyediakan peluang membeli daripada lebih 70 jenama fesyen antarabangsa di bawah harga pasaran sebanyak 30% sehingga 70% (petikan akhbar The Star. Boleh baca lebih lanjut DISINI




Outlet Melinda Looi

Outlet Sacoor


Senarai outlet kasut dan bag

Senarai outlet pakaian dan sukan


Anda boleh rujuk senarai lengkap outlet yang terdapat di Freeport A'Famosa Outlet Village| Malacca Premium Outlet| Melaka Premium Outlet di laman web rasmi mereka. Boleh klik www.freeportafamosa.com/brands/

Musim cuti sekolah ni, jika anda berpeluang ke Melaka, maka jangan lupa untuk singgah ke salah satu tarikan menarik di Melaka iaitu Freeport A'Famosa Outlet Village| atau lebih senang disebut sebagai Malacca Premium Outlet| Melaka Premium Outlet.

******************************************************************
Selain Melaka, mana lagi tempat menarik di Malaysia yang patut anda kunjungi? Saya cadangkan anda menyaksikan tempat penghasilan labu sayong yang terletak di Kuala Kangsar Perak. Sedikit catatan cerita kami ketika melawat "Tempat Penghasilan Labu Sayong".

Sambil melancong ke Malaysia, anda juga berpeluang mendapatkan cenderahati yang unik berupa labu sayong pelbagai saiz sebagai ole-ole ketika pulang ke negara anda (bagi pelancong). Bacaan lanjut DISINI

Saturday, December 12, 2015

Ghost Writer Malaysia| Siap satu buku

Alhamdulillah siap sudah buku customer yang sorang ni. Mudah-mudahan hasrat beliau untuk menjual ebook ni pada bulan Januari akan datang dipermudahkan dan sale meletup-letup. Amin. Satu buku yang sangat bagus sebenarnya (puji diri sendiri). Tahniah diri sendiri sebab menulis sebaik itu. 

Sekali lagi, rasa puas yang teramat lepas dapat siapkan buku. Walaupun tiada siapa yang akan tahu siapa penulis asal buku tersebut, tetapi ilmu dan buah fikiran yang tercatat di dalamnya diharap dapat memberi manfaat kepada orang lain. Mudah-mudahan juga sekiranya ramai yang mendapat manfaat dari penulisan buku tersebut, maka itu juga akan dikira sebagai amal jariah untuk saya di akhirat kelak. Semoga ada pahala yang besar di situ. Amin ya rabbal alamin..



Wednesday, December 9, 2015

Ghost Writer Task In Progress

Hari ni saya tak sempat nak tulis panjang-panjang sebab fokus nak siapkan tugasan ghost writer yang terbaru. Dan hari ini memang saya sengaja ambil cuti untuk fokus siapkan kerja ni. Yela, dah hujung tahun dan cuti masih lagi banyak yang berbaki. Maka, kesempatan ni harus digunakan sebaik-baiknya untuk menulis. Ok Bye..


Macam biasalah ayat terakhir entri ghost writer: "Sesiapa yang nak guna khidmat ghost writer boleh cari saya ye, 013-7751357".

Tuesday, December 8, 2015

Penipuan di Pearl Centre Beijing

Kembara kami di bumi Beijing diteruskan lagi dengan melawat Pearl Centre. Lokasi Pearl Centre ini berdekatan sahaja dengan stadium olimpik yang kami kunjungi sebelumi ni. Cuaca hari ini pula sangat berbeza, sangat cerah. Tidak seperti kebiasaan hari-hari kami di sini yang hanya dilitupi dengan jerebu tebal.

Pengalaman Di Pearl Centre Beijing

Berada di negara yang tidak difahami bahasanya membuatkan kita perlu lebih berwaspada. Sebaik manapun tingkah laku mereka di hadapan kita, berhati-hatilah kerana kita mungkin terpedaya tanpa sedar. Itulah hakikat yang berlaku kepada sebahagian besar daripada kami di Pearl Centre.

Gadis di dalam gambar di atas memperkenalkan dirinya sebagai anak kepada pemilik Pearl Centre ini. Menurut gadis ini, petugas yang sepatutnya memberikan penerangan kepada kami mengenai pearl yang terdapat di sini tidak hadir, maka dia terpaksa menggantikan tempat petugas tersebut secara tiba-tiba.

Memiliki wajah yang sangat innocent beserta perwatakan yang sedikit clumsy membuatkan kami percaya akan ceritanya. Manakan tidak, memang dia tidak memberi apa-apa penerangan mengenai mutiara. Menurut gadis Cina ini, dia merupakan anak pemilik kedai yang tidak berminat dengan perniagaan bapanya. Dia melanjutkan pelajaran di luar negara dalam bidang Art & Design dan banyak merugikan syarikat bapanya.

P/s: Kamera tidak dibenarkan sama sekali dalam kawasan ini. Tapi Cik Lan sempat jugak snap gambar diam-diam..

pusat mutiara beijing tipu
Kenapa rugi? Kerana dia akan memberi mutiara rekaan syarikat mereka yang terbaru kepada pengunjung kedai mereka secara percuma! Ya, percuma! Maka berebut-rebutlah kami mendapatkan cincin mutiara tersebut.

Menurut gadis tersebut, kami adalah pengunjung yang sangat bertuah kerana dia akan menunjukkan kami bilik koleksi khas bapanya. Di dalam bilik tersebut tiada sebarang gambar boleh diambil kerana itu adalah koleksi teristimewa dan termahal keluaran syarikat mereka. Disebabkan kami amat istimewa dan dia menganggap kami sebagai kawan, maka bilik tersebut boleh kami masuki. 

Kami percaya bulat-bulat dan perasaan excited tu memang tak payah cerita la. Gila tak excited? Dapat masuk bilik peribadi koleksi mutiara mereka. Dan gadis Cina tadi juga beritahu bahawa kami adalah group pelancong pertama yang dapat memasuki bilik khas tersebut. Lagi la macam Wah, bestnya!

Bilik tu pulak memanglah cantik, beserta pintu khas yang kena pakai controller untuk masuk! Syoknya rasa bila dapat tengok mutiara yang cantik-cantik dalam bilik tu.

Kemudian, kami dibawa pula ke bilik lain. Bilik ini juga menempatkan koleksi mutiara milik mereka tetapi harganya lebih rendah berbanding di bilik istimewa tadi.Nak dijadikan cerita best, mutiara yang ada di dalam bilik ni, kesemuanya dijual dengan harga yang sangat murah. Ya, gadis tadi menawarkan potongan harga sehingga 50% atau 70% (saya tak berapa ingat). Tapi yang pastinya sangat-sangat murah sehingga pekerja yang ditugaskan untuk melayan kami di dalam bilik tersebut kelihatan tercengang dan bersuara kepada gadis tadi dengan nada dan muka yang tidak bersetuju dengan harga yang telalu rendah tersebut! Gadis tu pula dengan muka tak bersalahnya cakap, takpe, saya yang akan jawab dengan ayah nanti.

Wow, ini peluang baik! Anak bos dah offer harga gila-gila rendah.Maka berebut-rebutlah rombongan Cik Kiah dari Malaysia ni memborong mutiara. Korang nak tahu harga murah tu berapa? Macam ni:

Contoh:

Harga yang dipaparkan RMB 6000 (lebih kurang RM 3000 duit kita waktu tu)
Lepas diskaun jadi RMB 3000 (RM 1500 duit kita)
Ada pulak yang harga RMB 1800 (lebih kurang RM900 duit kita). Lepas diskaun tinggal RM350..

Mana tak berebut semua orang? Saya pun hampir-hampir nak terbeli satu bangle. Harga kita dalam RM200++. Tapi Cik Lan cakap tak payah. Pearl takde nilai kat Malaysia. Kalau nak beli, beli emas. Terpaksala akur jugak nasihat Cik Lan, walau dalam hati ni rasa "Eei...dia dah bagi murah kot. Sayang kalau tak beli". 

So tatkala ahli rombongan yang lain sibuk memilih koleksi mutiara diaorang, kami bertiga buat hal sendiri. Kami keluar dari bilik jualan tersebut dan berjalan-jalan di sekitar kawasan luar Pearl Centre

Bergambar kat pokok. Kebetulan pula cuaca cantik, langit cerah sangat. Masih sejuk sebenarnya walau nampak macam terik.

Damia kecil lagi waktu ni. Baru 2 tahun.
Punyalah lama diaorang bershoping. Kitaorang kat luar ni dah tak tahu nak ambil gambar gaya apa lagi. Saya pulak dah 2 or 3 kali keluar masuk bilik pameran tu sebab nak pastikan diaorang dah siap shopping ke belum.

Sedang kitaorang ambil gambar, kami ternampak rombongan lain dari Malaysia. Mereka baru sahaja keluar dari ruang pameran dan sedang menuju ke bas mereka. Tiba-tiba ada dua orang akak ni turun dari bas dan datang dekat kitaorang.

Akak: Adik rombongan dari Malaysia ke?
Saya: Aah kak. Akak dah siap-siap nak balik ke? Banyak ke borong mutiara?
Akak: Kitaorang tak beli pun dik. Akak nak cakap ni, jangan beli. Diaorang tu semua penipu. Tadi korang ada tak masuk bilik istimewa yang dia cakap bapa dia punya?
Saya: Ada kak. Tapi dia cakap kitaorang je yang pernah masuk bilik tu
Akak: Penipu! Dengan kitaorang pun dia cakap macam tu jugak. Dia ada cakap dia anak bos?
Saya: Ada.
Akak: Berapa ramai anak bos? Yang bagi penerangan kat kitaorang tu pun mengaku anak bos. Pesan kat diaorang jangan beli.
Saya: Ok kak

Elok akak tu naik bas dia semula, rombongan kitaorang pun dah siap membeli dan dah keluar dari bilik pameran. Huhu. Sedihnya tak dapat bagitau diaorang. Cik Lan nasihatkan jangan bagitau sebab diaorang dah beli, bukan sikit2 pulak tu. Banyak! Yang beli mutiara dari bilik khas tu pun ada! Kalau diaorang tahu mesti diorang menyesal n rasa ralat. Terdiam sebentar saya. Ada logiknya kata-kata Cik Lan tu. Pasrah. Dan hari itu diaorang sangat gembira dengan koleksi mutiara masing-masing..

Nasihat saya berhati-hatilah ye. Saya fikir bila pergi dalam rombongan yang ramai n ada tour guide ni bolehla selamat dari kena tipu. Rupa-rupanya tak jugak. Mereka sangat licik dan pandai berlakon. Serius!

Rupa-rupanya banyak jugak blog lain yang ada cerita pasal kes penipuan di pusat mutiara ni. Yang paling detail, siap dia ambik video lagi. Korang boleh baca blog ni http://saffuanjaffar.blogspot.my.  Blog yang ni pun ada cerita juga tentang kes penipuan di Beijing--http://azwansalleh.blogspot.myCerita mereka lebih kurang sama dengan yang pernah saya alami. Berhati-hati, jangan sampai anda pula yang tertipu kalau ke Pearl Centre Beijing atau pusat mutiara lain di Beijing nanti.

Tapi jangan salah faham pula, tak semua perkara di Beijing ni teruk. Banyak yang baik dari buruknya. Yelah, tapi disebabkan nila yang setitik inilah maka rosak susu sebelanga jadinya. Selain dari taktik licik mereka menipu pelanggan ni, anda boleh juga baca entri mengenai percutian kami di Beijing Tiananmen Square & Forbidden CityThe Summer PalacePusat Jed & Tembok Besar CinaPerkampungan Lama Hutong.

Monday, December 7, 2015

Blog Panduan & Tips Temuduga Kerja Kerajaan

Ramai yang tak tahu saya ada blog baru yang lebih spesifik mengenai panduan dan tips temuduga kerja kerajaan. Kenapa ramai yang tak tahu? Sebab saya tak pernah bagitahu! Hehe. Blog baru tu masih lagi dalam proses pembikinan dan maklumat yang akan dikongsikan banyak berkisar tentang contoh soalan peperiksaan dan contoh soalan temuduga untuk masuk ke sektor kerajaan.

Antara jawatan kosong kerajaan yang memerlukan peperiksaan adalah seperti:
1) Pegawai Tadbir Diplomatik
2) Penolong Akauntan
3) Pembantu Penguasa Kastam
4) Separa Perubatan
5) Pegawai Belia & Sukan
6) Penolong Pegawai Belia & Sukan
7) Pegawai Arkib
8) Penolong Pegawai Arkib
9) Pegawai Penerangan
10) Penolong Pegawai Penerangan
11) Pegawai Pembangunan Masyarakat
12) Penolong Pegawai Teknologi Maklumat
13) Penguasa Kastam

Selain tips dan panduan peperiksaan mengenai jawatan-jawatan tersebut, blog baru saya juga ada menjual pelbagai jenis buku seperti:

1) Buku Tips & Panduan Menembusi Kerjaya Swasta





2) Buku Rahsia Resume Kerja


3) Buku Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan



4) Pakej Rujukan Kerjaya Jururawat


***************************************
******************************
***********************
*****************
*********
*****
***
Dan banyak lagi buku-buka panduan untuk masuk kerjaya kerajaan dan swasta yang lain. Disebabkan blog baru tersebut masih belum dikemaskini dan masih dalam proses penambahbaikan, maka kalau ada yang berminat untuk dapatkannya boleh klik gambar ikon-ikon yang bergerak tu..Anda akan dibawa terus ke website jualan..

Sekian maklumat mengenai blog info, tips dan panduan menghadapi peperiksaan dan temuduga kerajaan.

Boleh juga kalau rajin, singgah-singgah dan jenguk-jenguklah blog baru saya www.jawatankosongsite.com

Banyak lagi info yang perlu dikemaskini mengenai Panduan & Tips Temuduga Kerja Kerajaan..

Friday, December 4, 2015

Tempat Makan Best Di Melaka

Pada musim cuti sekolah ini, pastinya ramai yang akan membawa keluarga bercuti ke Melaka Bandaraya Bersejarah dan anda pastinya tercari-cari apakah tempat makan best yang ada di Melaka. Iyalah, setelah penat meneroka keunikan Melaka, perut juga harus diisi bukan?

Jadi, kali ini saya akan berkongsikan tentang tempat makan best yang ada di Melaka dimana tempat-tempat ini semuanya pernah kami kunjungi sebelum ini. Jika sudah berkunjung maka bolehlah memberi komen..

Tempat Makan Best Di Melaka| Roti Canai Kayu Arang

Baiklah, saya mulakan dengan tempat makan best di Melaka pada waktu pagi iaitu waktu anda mencari sarapan. Pada saya, Roti Canai Kayu Arang adalah pilihan yang terbaik. 

Sememangnya kedai makan Roti Canai Kayu Arang ini sangat unik kerana menggoreng roti canai menggunakan kayu arang, bukannya dapur gas seperti kebiasaannya. Yang paling penting, roti canainya sedap!

Lokasi: Lot N/T 461, Jalan Malim-Bachang, Melaka
Waktu Operasi: 6.30 pagi hingga 12 tengahari

Peringatan: Gerai ini sentiasa penuh dengan pelanggan. Harap sabar menunggu

Lebih cerita dan gambar mengenai Roti Canai Kayu Arang boleh baca pengalaman makan kami DISINI: Coretan Roti Canai Kayu Arang



Tempat Makan Best Di Melaka| Kuih Keria Antarabangsa Haji Jalil

Pada waktu petang ketika melawat Melaka, anda pastinya akan tercari-cari juga dimanalah agaknya tempat makan best di Melaka ketika waktu minum petang. Bagi saya ada 3 tempat yang sangat-sangat best dan patut anda cuba dan salah satu daripadanya ialah Kuih Keria Antarabangsa Haji Jalil.

Memang sedap teramat! Setiap kali saya buat post pasal kuih keria ni, saya mesti rasa macam nak pergi Melaka sekarang juga. Bayangkan, saya yang tak suka keria ni pun boleh bertambah banyak kali!

Lokasi:Terletak di jalan utama Klebang Besar - Limbongan Melaka, betul-betul bersebelahan dengan Masjid Al-Ehsan
Waktu Operasi: 2.00 petang hingga 7.00 malam

Lebih cerita dan gambar mengenai Kuih Keria Antarabangsa Haji Jalil boleh baca pengalaman kami mencari kedai ini sehingga tersesat dan berjumpa kuih keria antarabangsa yang lain (guna jenama Hj Jalil sahaja). Baca kisah kami DISINI.




Tempat Makan Best Di Melaka| Perhentian Kuih Kampong

Tempat makan best di Melaka yang kedua saya sarankan selepas Kuih Keria Antarabangsa ialah Perhentian Kuih Kampong. Ya, nama kedai tu Perhentian Kuih Kampong. Pelbagai jenis kuih muih tradisional Melayu ada dijual di sini dan kuih-kuihnya juga sedap. Betul!

Selain kuih muih, ada juga makanan lain dijual tetapi kuih-muih disini adalah daya tarikan utama pengunjung datang ke sini.

Mana tidaknya, deretan kuih bersusun dari sebelah kiri kedai hinggalah ke sebelah kanan kedai. Tetapi tidaklah terlalu panjang sehingga mengambil keseluruhan ruang kedai!

Lokasi: Terletak di Jalan Ujung Pasir yang menghala ke Bandar Melaka dan bersebelahan dengan Hotel Arenna De Luxe dan Harmony Apartment. Berdekatan juga dengan Balai Polis.
Waktu Operasi: Sarapan pagi hingga minum petang. (Waktu malam tak pasti buka ke tak)

Lebih cerita dan gambar mengenai Perhentian Kuih Kampong boleh baca pengalaman kami DISINI




Tempat Makan Best Di Melaka| Coconut Shake

Salah satu makanan yang best di Melaka ialah Coconut Shake. Dimana-mana anda pergi pasti akan mudah berjumpa dengan gerai yang menjual Coconut Shake. Kami pernah cuba Coconut Shake yang sedap sampai ramai yang sanggup beratur untuk mendapatkannya. 

Lokasi: Betul-betul Di Tepi Jalan hadapan Taman Cergas Batu Berendam Melaka
Waktu Operasi: Tidak pasti tetapi saya pergi dalam pukul 12.30 tengahari hingga 3 petang masih beroperasi

Cerita lanjut dan pelbagai gambar boleh baca DISINI





Tempat Makan Best Di Melaka| Nasi Gunting

Anda boleh bayangkan bagaimana rupanya jika nasi digunting? Saya sendiri tidak dapat membayangkannya sehinggalah mencubanya sendiri. Memang benar digunting, tetapi bukanlah nasinya yang digunting.

Lokasi: Terletak di hadapan pejabat Tenaga Nasional Berhad (TNB) Banda Kaba, Melaka
Waktu Operasi: 8.00 hingga 11.00 malam. Sebelah pagi beroperasi di Pasar Melaka

Cerita lanjut dan pelbagai gambar boleh baca DISINI





Tempat Makan Best Di Melaka| Air Kelapa Lambung Snow Ball

Anda ingin rasa keaslian air kelapa yang sangat enak dan unik? Cubalah air kelapa lambung atau Snow Ball yang dikeluarkan dengan sangat teliti dan profesional. Hanya pakar sahaja mampu melakukan aksi sebegini tanpa cacat cela!

Lokasi: Jeti Melaka River Park & Cruise (Gerai Fatimah Produk)
Waktu Operasi: Tidak pasti (kami pergi di sebelah malam)


Cerita lanjut dan pelbagai aksi melambung buah kelapa boleh baca DISINI


Sekian entri saya kali ini mengenai tempat makan best di Melaka. Saya ada cerita tentang tempat makan best di Melaka ketika sarapan pagi, minum petangdan makan malam tetapi tiada maklumat yang boleh saya berikan untuk tempat makan best di Melaka ketika makan tengahari. Emm...masa pergi Melaka tempoh hari, kitaorang makan apa waktu tengahari ya?


Tak ingat. Haha. Takpelah..

Mungkin anda juga boleh merujuk Pilihan Jalan-jalan Cari Makan -->DISINI untuk mengetahui  maklumat tentang tempat makan best di Melaka yang mereka pernah cuba pula.

Thursday, December 3, 2015

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia

Musim cuti sekolah telah bermula dan anda pastinya tercari-cari apakah tempat percutian menarik di Malaysia yang boleh dikunjungi bersama ahli keluarga yang lain. Cuti sekolah merupakan masa yang paling seronok untuk anak-anak dan sebagai ibu bapa kita harus merancang dan mengisi masa cuti mereka dengan aktiviti yang berfaedah dan menyeronokkan.

Baiklah, entri saya kali ini bertujuan untuk memudahkan anda mencari destinasi atau tempat percutian yang sesuai untuk keluarga anda tanpa mengira usia. Perkongsian ini 100% berdasarkan pengalaman dan pendapat kami sendiri yang telah berkunjung ke beberapa tempat menarik di Malaysia.

1) Tempat Percutian Menarik di Malaysia| Bustel Melaka

Bagi anda yang gemarkan keunikan, Bustel Melaka adalah pilihan yang sangat tepat untuk bercuti dan menginap bersama keluarga. Menggunakan konsep bas lama yang diubah suai menjadi hotel, Bustel Melaka menjadi salah satu tempat pilihan pengunjung ketika hujung minggu dan cuti sekolah.

Lokasi: Dataran 1 Malaysia Kelebang Melaka

Harga Penginapan: Hari Biasa= RM90/malam, Cuti Sekolah dan hujung minggu= RM 130/malam

Tempat menarik/aktiviti sekitar: Terdapat deretan bas lama yang diubahsuai menjadi gerai makanan, kawasan Pantai Kelebang (pelbagai aktiviti boleh dijalankan di sini),  bubble play, matorsikal atas pasir (sorry saya betul-betul tak tahu panggil apa benda ni. Haha), taman permainan kanak-kanak (inflatable) dan banyak lagi.

Contact No: +60197414113

Maklumat lanjut mengenai Bustel Melaka dan pelbagai lagi gambaran menarik untuk idea anda, boleh baca entri saya sebelum ini. KLIK SINI--> Bustel Melaka


 Suasana dalam Bustel. Lebih banyak gambar ada DISINI
Antara aktiviti yang boleh dilakukan

Tempat makan menarik juga terdapat di sini

2)Tempat Percutian Menarik di Malaysia| Bala's Holiday Chalet, Cameron Higlands

Cameron Highlands merupakan tempat percutian di Malaysia yang sepatutnya ada dalam senarai lawatan anda ke Malaysia. Penginapan di sini benar-benar klasik dan menenangkan ditambah pula dengan suhu Cameron Highlands yang jauh lebih rendah berbanding tempat-tempat lain di Malaysia. 

Chalet di sini menggunakan konsep "English Style" dan kelihatan "seolah-olah" berhantu! Sebenarnya takde pun, cuma daun-daun yang melilit di hampir keseluruhan permukaan Chalet tu yang membuatkannya "scary" sedikit umpama cerita hantu dalam English movie. Abaikan. Imaginasi saya je tu..

Lokasi: Lot 55, Tanah Rata, 39000 Cameron Highlands, Pahang, Malaysia

Harga Penginapan: Hari Biasa= RM140 hingga RM450 bergantung kepada jenis bilik. Harga ketika cuti sekolah dan hujung minggu adalah lebih tinggi dari biasa

Tempat menarik/aktiviti sekitar: Terdapat banyak tempat menarik untuk dikunjungi di Cameron Highlands seperti Ladang Teh, Cactus Valley, Strawberry Farm, Lavender Farm, Pasar Malam Brinchang dan banyak lagi. Anda boleh baca versi penuh tempat menarik di Cameron Highlands DISINI

Contact No: 05-4911660 Email : bala.reservations@gmail.com 
Web: http://www.balaschalet.com

Maklumat lanjut dan banyak lagi gambar mengenai Bala's Holiday Chalet boleh DAPATKAN DISINI

Suasana persekitaran dan keadaan bilik di Bala's Holiday Chalet atau nama barunya Planters Country Hotel

3) Tempat Percutian Menarik di Malaysia| Grand Lexis Hotel, Port Dickson

Sekiranya anda mempunyai budget yang lebih, maka anda boleh menginap di Grand Lexis Hotel sebagai destinasi percutian keluarga anda. Bagi saya, Grand Lexis juga termasuk dalam senarai tempat percutian menarik di Malaysia kerana hotelnya yang berkonsepkan private pool yang benar-benar akan membuatkan anda terasa seperti berada di rumah sendiri.

Lokasi: Batu 2, Jalan Seremban, 71000 Port Dickson Negeri Sembilan

Harga Penginapan: Hari Biasa= RM680 ke RM900 untuk 1 malam bergantung kepada jenis bilik yang anda pilih. Harga ketika cuti sekolah dan hujung minggu adalah lebih tinggi dari biasa. Boleh rujuk senarai harga bilik DISINI.  

Tempat menarik/aktiviti sekitarAntara aktiviti yang disediakan di Grand Lexis termasuklah memanah, sewa basikal, tricycle (basikal 3 roda), memancing dan perkhidmatan spa. Selain itu, anda juga boleh melawat tempat-tempat menarik lain di Port Dickson seperti Ostrich Farm Port Dickson

Contact No: 06-6532000 Email reservations@grandlexispd.com

Maklumat lanjut dan banyak lagi gambar mengenai Grand Lexis dan Ostrich Farm Port Dickson boleh BACA DISINI dan SINI (Ostrich Farm)

Sekitar Grand Lexis

Suasana bilik

 Berenang di Private Swimming Pool

 Aktiviti Memanah Dalam Kawasan Grand Lexis

Ostrich Farm Port Dickson

4) Tempat Percutian Menarik di Malaysia| Bukit Fraser

Jika anda inginkan percutian yang dingin dan nyaman selain dari Cameron Highlands, Bukit Fraser adalah salah suatu tempat yang patut anda lawati. Saya amat menyarankan Bukit Fraser sebagai tempat percutian menarik di Malaysia kerana alam semulajadi dan keasliannya yang masih terpelihara. Anda pencinta alam semulajadi? Inilah tempat yang patut anda kunjungi!


Lokasi: Bukit Fraser terletak dalam negeri Pahang dan bersempadan dengan negeri Selangor.

Harga Penginapan: Terdapat beberapa hotel atau kediaman berbentuk banglo yang boleh anda sewa ketika menginap di sini. Antaranya seperti Shahzan Inn Fraser's Hill

Tempat menarik/aktiviti sekitar: Berbasikal, Mini Golf, The Paddock Fraser Hill (menunggang kuda), Bird Interpretative Center (aktiviti melihat burung), Allen's Water (menaiki bot dan sukan air) dan banyak lagi. Boleh baca secara terperinci di Tempat Menarik Bukit Fraser

Maklumat lanjut dan banyak lagi gambar mengenai percutian kami di Bukit Fraser boleh BACA DISINI


Suasana Bukit Fraser
 Antara aktiviti yang boleh dilakukan di Bukit Fraser
Minum petang Ala Inggeris

5) Tempat Percutian Menarik di Malaysia| Colmar Tropicale


Bukit Tinggi juga adalah suatu tempat yang menarik untuk dikunjungi di Malaysia walaupun agak sedikit bosan jika anda mahukan aktiviti yang lebih aggresif. Namun, senibinanya yang berilhamkan seni bina Perancis akan membuatkan anda terlupa bahawa anda sebenarnya berada di Malaysia! Dari segi cuaca pula, Bukit Tinggi tidaklah sejuk seperti Cameron Highlands dan Bukit Fraser, sekitar 30 hingga 33 darjah celcius. Namun udaranya segar

Lokasi: KM 48,Persimpangan Bertingkat Lebuhraya Karak, Bukit Tinggi, 28570 Bentong, Pahang
Harga Masuk: Sama ada anda ingin melakukan aktiviti atau tidak, bayaran RM12 seorang (dewasa) dan RM 8 (kanak-kanak) wajib dibayar di pintu masuk ke Bukit Tinggi

Tempat menarik/aktiviti sekitar: Japanese Tea House, Taman Haiwan, Adventure Park, Sport Centre dan Botanical Garden

Contact No: 09-2213666 Email : reservation@colmartropicale.com.my
Web: www.colmartropicale.com.my

Maklumat lanjut dan banyak lagi gambar mengenai percutian kami ke Colmar Tropicale boleh BACA DISINI

Colmar tropicale

suasana Colmar tropicale
Suasana Colmar Tropicale 

Japanese House Colmar tropicale
  Japanese Tea House

Taman Haiwan Japanese House Colmar tropicale
Taman Haiwan

Setakat ini dahulu tulisan saya dan semoga anda mendapat manfaat daripada maklumat mengenai tempat percutian menarik di Malaysia ini.
© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno