Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Wednesday, March 25, 2015

Kangen Water Malaysia| Kebaikan Air Alkali Kangen Water or Air Kangen| Asal usul Kangen Water

Terdahulu, saya pernah bercerita tentang bagaimana cara saya mengetahui rahsia Kangen Water a.k.a Air Kangen Malaysia (boleh rujuk entri terdahulu DISINI). Melalui entri tersebut saya juga ada menyatakan hasrat untuk berkongsi kebaikan air ini kepada umum untuk kebaikan bersama. Haish, hari ni barulah berkesempatan nak menulis. Sebelum tu, sila buka minda anda semua untuk terima info yang mungkin baru pertama kali anda dengar di blog ini.

Pasti anda tertanya-tanya, " Kangen Water" tu apa? Air Kangen? Air Rindu? Kangen tu kan maksudnya rindu dalam Bahasa Indonesia..Emm..Itu persoalan yang bermain dalam fikiran saya pada awalnya. Tetapi semakin banyak saya membaca buku-buku rujukan tulisan para doktor luar negara, semakin bertambah pengetahuan saya mengenai Kangen Water ak.a Air Kangen  dan saya dapati masih ramai penduduk Malaysia tidak sedar akan kewujudan air ini. 

Kangen (sebutan Kang- gen) merupakan perkataan dalam Bahasa Jepun yang bermaksud "Back To Origin"- Kembali Kepada Asal. Matlamat penciptaan Kangen Water ialah untuk mengembalikan keadaan tubuh badan kita kepada penciptaannya yang asal. Seseorang pernah memberikan saya analogi mudah berbunyi begini: Jika anda melawat orang dewasa yang sakit di wad hospital, bau wad tersebut agak masam dan kurang menyenangkan. Ianya amat berbeza jika anda melawat wad bayi yang baru dilahirkan. Anda faham maksud saya bukan? Bau bayi sangat sedap untuk dihidu. Rasa nak cium lagi dan lagi dan lagi. Anda tahu kenapa? Kerana penciptaan awal manusia itu adalah alkali tetapi apabila kita meningkat dewasa dan terdedah dengan pelbagai jenis makanan yang ada di pasaran, tubuh badan yang asalnya alkali itu menjadi asid sedikit demi sedikit tanpa kita sedari. Sebab tulah orang dewasa baunya masam sikit, sebab berasid. Ketika "seseorang" tersebut memberi perumpamaan sebegitu rupa, saya jadi diam sebentar. Diam kerana tidak pasti akan kesahihannya, juga diam kerana kata-kata tersebut ada logiknya. terpulang kepada anda untuk menilai.

Otak saya mengatakannya logik kerana tiba-tiba terfikir akan kejadian Air Zam Zam yang suci-Ya, Air Zam Zam bersifat Alkali, itu saya tahu. Banyak ujian ph keatas Air Zam Zam yang pernah dibuat, sememangnya ia bersifat alkali. Pernah tak anda rasa pelik kenapa atuk nenek kita atau kenalan kita yang dahulunya tidak begitu sihat menjadi segar tidak semena-mena apabila berada di Tanah Suci? Keajaiban Kota Suci Mekah, rumah Allah yang agung. Itu jawapan dan fikiran saya pada mulanya. Tetapi sekali lagi melalui kajian para saintis dan doktor terbukti ada sebab lain kenapa mereka amat bertenaga di Mekah. 

Saintis telah mengkaji sifat-sifat istimewa Air Zam-Zam di Mekah dan beberapa lagi tempat yang telah dikenal pasti sebagai tempat yang memiliki air ajaib yang mampu menyembuhkan penyakit seperti di Lourdes Perancis, Nordenau Jerman, Tlacote Mexico, Lembah Hunza Pakistan, Hita Tenryosui, Jepun dan Sungai Ganges India.

Anda tahu apa hasil penemuan para saintis? 

Kesemua air yang dikatakan ajaib dan mampu menyembuhkan pelbagai penyakit ini mempunyai 3 persamaan iaitu:

1. pH alkali
2. Antioksida yang tinggi (diukur dalam unit ORP- Semakin negatif nilai bacaan ORP, semakin tinggi kekuatan antioksida sesuatu bahan)
3. Molekul yang halus/kecil

Melalui penemuan tersebut, para saintis telah berusaha untuk menghasilkan sebuah mesin yang mampu mengeluarkan air yang mempunyai sifat-sifat SAMA seperti air ajaib di atas. Ya, dipendekkan cerita maka terhasillah Ionizer Kangen Water yang mempunyai 7 pH berbeza mengikut pelbagai kegunaan masing-masing 

-Ionizer Kangen Water-

Antara 5 gred air yang dikeluarkan dari mesin Kangen Water ialah:

1) Strong Acidic Water-Ph 2.5
2) Beauty Water-Ph 5.5
3) Clean Water-Ph 7.0
4) Drinking Water- Ph 8.5, 9.0 and 9.5
5) Strong Alkaline Water-Ph 11.0

Untuk pengetahuan anda mesin Kangen Water ini menggunakan proses ELEKTROLISIS untuk menghasilkan Kangen Water yang mempunyai sifat-sifat seperti air ajaib yang yang ada di seluruh dunia


Saya rasa cukup setakat ini sedikit maklumat mengenai asal usul penciptaan Kangen Water yang baru sahaja menembusi pasaran Malaysia selama 2 tahun. Namun Kangen Water ini telah digunakan selama 30 tahun lebih di Jepun. Kebanyakan hospital di Jepun juga telah menggantikan rawatan menggunakan ubat dengan rawatan menggunakan Kangen Water a.k.a Air Kangen. Boleh rujuk video di bawah mengenai hospital di Jepun yang telah mengubah cara rawatan mereka menggunakan Kangen Water


You may CLICK HERE for more information about Kangen Water. Do not hesitate to call Nisa: 013-7751357 for any enquiries regarding Kangen Water a.k.a Air Kangen Malaysia

Tagal Sungai Moroli| Kolam Air Panas Poring

Pengalaman digigit ikan di Tagal Sg. Moroli Sabah adalah satu-satunya pengalaman yang tidak dapat saya lupakan. Tagal merupakan dialek Kadazan Dusun yang bermaksud "Dilarang memancing". Ikan yang dibela di sini merupakan Ikan Pelian yang jinak dan telah dilatih oleh penduduk kampung untuk melakukan aktiviti urutan kaki.

Boleh refer gambar kat atas untuk harga tiket masuk ke Tagal Sungai Moroli, Kampung Luanti Baru Ranau. Credit to mamarey.blogspot.com untuk gambar ni

Kawasan Tagal Sungai Moroli adalah suatu kawasan sungai yang agak luas. Jadi pengunjung tidak perlu bersesak-sesak untuk mendapatkan perkhidmatan urutan kaki dari si ikan..

Kalau ikutkan hati saya memang takkan masuk  ke dalam sungai yang dipenuhi ikan dan biarkan "diaorang" gigit kulit saya! Haha. Penakut betul, tapi sebab Cik Lan paksa gak masuk terpaksalah tanpa kerelaan membiarkan ikan berkerumun kat kaki..

Cik Lan mula-mula geli-geli jugak nak masuk tapi lama-lama steady je..

Buat aktiviti ni ibulah yang paling seronok, expert n selamba je..Selalu ibu cakap kalau urutan spa ikan yang ada kat bandar tu guna ikan kecik je..so tak rasa sangat. Tapi kali ni ikan tu memang besar macam saiz ikan keli tu, mau tak rasa?

Tak ramai sangat pengunjung waktu tu sebab kami pergi waktu bekerja. Kalau siapa pergi hari Sabtu n Ahad memang penuhlah jawabnya

Korang nampak tak betapa banyaknya ikan yang akan berlumba-lumba mengurut kaki korang. Haha

Selepas selesai sesi urutan, sempat jugak kitaorang naik Canopy Walk yang ada merentas Sungai Moroli

Sesiapa yang suka aktiviti mengurut kaki saya cadangkan korang datang sini cepat-cepat. Memang berasa sangat urutan ikan tu. Sememangnya pengalaman mengurut kaki di Tagal Sungai Moroli takkan saya lupakan sampai bila-bila!


Air Panas Poring

Perjalanan kami diteruskan ke Air Panas Poring. Dah lama saya teringin nak pergi kolam air panas n saya jangkakan kolam air panas tu berbentuk kolam yang ramai-ramai orang akan rendam kaki sama-sama kat dalam, tapi bukan macam tu rupa-rupanya. Mungkin ada jenis yang macam tu, kami je yang tak perasan sebab tak habis explore pun kawasan ni sebenarnya..

Segarnya udara kat Sabah...

Damia dah penat berjalan, so jawabnya ayahlah yang dukung. Mama tak larat dah nak dukung Damia..

Rupa-rupanya kolam air panas kat sini berbentuk kolam kecil yang mempunyai paip. So, pengunjung perlu penuhkan sendiri air ke dalam kolam dan buang air tu selepas siap digunakan. Punyalah lama nak tunggu air tu penuh, sejam tunggu pun paras air tak lebih separuh lagi. So kitaorang rendam kaki jelah..

Damia je sorang yang dapat mandi

Kalaulah kitaorang ada banyak masa lagi di Sabah, memang saya pun nak mandi gak macam Damia. Disebabkan banyak lagi tempat yang ingin dikunjungi, maka terpaksalah beredar dulu. Kira-kira sejam setengah je kitaorang spend masa kat sini. Sememangnya pengalaman "bermain air" di Tagal Sungai Moroli dan Kolam Air Panas Poring amat menyeronokkan..
© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno