Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Friday, July 31, 2015

Restoran Chalou (Makanan Cina Muslim)

Dah lama rasanya kitaorang tak pergi makan-makan kat luar sejak bulan puasa yang lepas. Sepanjang bulan puasa tu memang beli kat bazar je sampailah malam tadi Cik Lan ajak makan kat Restoran Chalou, sebuah restoran berkonsepkan Makanan Cina Muslim yang dimiliki oleh Mohd Chan Abdullah. Kalau korang nak tahu Mohd Chan Abdullah ni juga merupakan pemilik restoran  makanan cina muslim iaitu Restoran Mohd Chan yang berkonsepkan restoran makanan laut. Boleh lar baca kat sini yer (http://www.mohdchan.com.my/v3/). Tetapi  Restoran Chalou ini berkonsepkan kopitiam atau kedai kopi dimana ianya menjual makanan panas ("makanan goreng-goreng").


Restoran Chalou terletak di dalam AEON BIG Subang Jaya, SelangorKadar harga makanan di Restoran Chalou


Pelbagai jenis masakan Cina Muslim dijual di sini seperti Dimsum, Nasi berlauk seperti Kong Poh,  Kam Heong, pelbagai jenis pau, pelbagai mee goreng, mee sup, dan banyak lagi...Tapi yang menarik perhatian Cik Lan ialah Chit Kut-Teh..Chit-Kut Teh ni apa ye?

~ Claypot Chic-Kut Teh ~ RM 15.90~

Selalunye telinga ni biasa dengar Bak Kut Teh je..Hasil dari "soal siasat" dengan seorang kawan berbangsa Tiong Hua:

Bak bermaksud daging.
Kut bermaksud tulang
Teh bermaksud Teh/Herba

Perkataan tersebut berasal dari dialek Hokkien yang sebenarnya merujuk kepada sup herba daging. 

So Chic Kut Teh tu apa? Sup herba ayam la kan...

Kalau korang nak tau rasa sup herba Chic-Kut Teh ni lebih kurang je rasa macam telur pindang yang warna hitam tu...baunya pun lebih kurang...tapi sedap lagi berbanding telur pindang...hehehe

~ Asam Fish (Ikan Siakap) ~ RM 15.90~

Saya pulak makan hidangan yang dah selalu saya makan kat tempat lain --> Siakap Asam Fish. Tak berani nak try benda pelik-pelik, takut tak kena dengan tekak pulak nanti.

~ Homamade Yam Dumpling ~

Tapi Homamade Yam Dumpling ni memanglah sedap. Sangat rangup di luar dan lembut intinya di dalam. Rasa manis keladi yang sebenar..inti dalamnya seperti inti karipap...suggest dari supervisor kedai ni...

 
 ~ Chinese Pancake ~

Pancake ni pun not bad jugak rasanya. Ada inti manisan di dalamnya..


Damia yang sangat bersemangat makan Chic Kut Teh dengan nasi putih. Agaknya susah sangat dia nak ambik nasi dalam mangkuk tu guna sudu. At last, dia letak sudu tu kat tepi dan makan guna tangan.

Restoran Chalou merupakan satu lagi pilihan bagi sesiapa yang gemarkan masakan Ala Cina Muslim selain Restoran HOMST Shah AlamRestoran Adam Lai, Restoran Chan Abdullah dan Restoran Chili's Crab Kota Damansara. Secara keseluruhannya, kami lebih menggemari cara masakan di Restoran Adam Lai berbanding Restoran Chalou. Dengan harga yang sama, anda dapat memperoleh jumlah makanan yang lebih banyak di Restoran Adam Lai dan rasanya juga lebih enak.

 Selamat Menjamu Selera n mencuba makanan di Restoran Chalou
© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno