Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Tuesday, April 26, 2016

Lagi Kisah di Cameron Highlands

Day 1


Sekali lagi kami ke Cameron Highlands minggu lepas. Nampaknya El-Nino sedikit memberi kesan ke atas suhu di Cameron Highlands. Sewaktu kami tiba lebih kurang 4.30 petang, suhu nyaman sahaja. Tidaklah begitu sejuk seperti kebiasaannya. Kami tiba di Cameron pada hari Jumaat, jadi aliran trafik di Cameron Highlands masih lagi lengang.

Pekan Brinchang, Cameron Highland

Kali ini kami memilih untuk menginap di Iris Hotel

Iris Hotel terletak berdekatan dengan pasar malam Brinchang. Agak-agak malas nak bersesak mencari parking, jalan kaki lebih kurang 10 minit sampailah di pasar malam. Malah hotel ni pun berdekatan dengan pekan Brinchang serta pelbagai kemudahan seperti kedai makan, kedai serbanika, kedai runcit dan lain-lain.

Perkarangan lobi Iris Hotel

Boleh rujuk alamat Iris Hotel dibawah:

Iris House Hotel
56, Jalan Kuari, Brinchang,
39100 Cameron Highlands,
Pahang Darul Makmur, Malaysia.


Phone no : 605-4911818 / 605-4912818

Sebelum sampai hotel, kami sempat membeli makanan kering di Pekan Tanah Rata seperti roti, jem strawberi (keluaran asli Cameron Highland), biskut dan lain-lain. Jadi petang tu, check in je hotel terus minum petang dengan roti disapu jem strawberi



Damia tekun betul belajar waktu ni, lepas siap minum petang terus dia keluarkan buku sekolah dan belajar

Malam tu pula, kami makan di Restoran Abang dan Keluarga (Steamboat dan Grill). Restoran ini terkenal dengan produk signature Sambal Strawberi. Lebih lanjut saya akan ceritakan mengenai restoran ini pada entri yang lain ye.

Day 2

Hari kedua di Cameron Highlands agak dingin serta berangin sedikit berbanding hari semalamnya yang agak bahang sikit walupun nyaman. Mungkin kerana hujan yang turun dengan lebat pada awal pagi. Lebih kurang jam 2 pagi hingga 5 pagi. Stay up sebab nak siapkan projek ghost writer. Tu yang tahu hujan turun. Haha..

 
Damia dengan semangat yang luar biasa sambung belajar semula. Pagi-pagi dah study.
Semangat bercuti la tu....haha

 Damia berehat selapas belajar

Dalam pukul 11 pagi keluar sebentar melawat ladang strawberi kat Taman Sedia. Kitaorang pergi tempat yang tak ramai orang--> YZ Agro Farm

Makan scone dengan jem strawberi
Damia pulak pergi Cameron kali ini "menggila" dia makan strawberi. Sebelum ni kitaorang pergi Cameron dia setakat jamah-jamah je. Kali ni dia makan banyak betul buah strawberi.

Lepas tu kami ke kebun bunga

Seronok berposing dengan bunga

Damia: "Mama, ni kan! Yi dou hua"..(Mama tengok! Itu bunga)

Time ni la segala perkataan mandarin keluar dari mulut Damia. Nilah bagusnya bawa anak-anak relax and refresh. Bila dia seronok, belajar pun senang...

Malam tu pulak dinner sama-sama dengan ex-office mate waktu kat Hong Leong. Kebetulan diaorang pun bercuti kat sini. Tapi sayangnya mini reunion yang dirancangkan berubah menjadi suasana tegang di De Bamboo Steamboat & Grill ni. Boleh baca Pengalaman Kurang Enak di DeBamboo Steamboat & Grill

Day 3

Hari ketiga kami di sini adalah pada hari Ahad. Keadaan trafik di Cameron Highlands berubah serta merta, seperti musim cuti sekolah. Trafik teramatlah sesak.

 Kesesakan trafik pada jam 9 pagi yang sempat dirakamkan dari bilik hotel (Lokasi Brincang)

 Jalan sesak dari Brincang menuju ke Kea Farm

Di pekan Brinchang

Memandangkan trafik terlalu sesak, maka kami mengambil keputusan untuk tidak ke atas, iaitu ke arah Kea Farm dan banyak lagi tempat menarik lain seperti Taman Lavender, Taman Rama-rama dan sebagainya. Aktiviti pagi kami digantikan dengan pasar pagidi Brinchang aje.

Ini strawberi paling murah yang kami jumpa 2 kg= RM 15

Pelbagai jenis bunga


Kemudian kami ke Smoke House untuk makan tengahari dan bertolak pulang selepas itu.

 Percutian yang ringkas tapi bermanfaat untuk Damia, saya dan juga Cik Lan. Semua home work Damia siap, progress PhD Cik Lan pun siap dan saya pula dapat idea untuk menulis buku bagi projek ghost writer.

Friday, April 22, 2016

Review Buku| Percepatan Rezeki Dengan Otak Kanan Dalam 40 Hari

Buat pertama kalinya saya membaca sebuah karya dalam Bahasa Indonesia- Percepatan Rezeki Dengan Otak Kanan Dalam 40 hari. Baru sahaja menerima buku ini yang dikirim dari seorang kawan. Buku karangan Ippho Right Santosa ini tidak ada di pasaran Malaysia hanya di Indonesia sahaja. Kebetulan ada kawan yang ke Indonesia, maka saya pun kirim buku ini.


Masih lagi belum selesai membaca. Sebagaimana yang diceritakan oleh beberapa orang kawan, buku ini memang bagus idea dan tulisannya. Kupasan mengenai kaitan otak kanan dan rezeki yang sangat menarik. Walaupun saya hanya baru membaca 30 helai, tulisan penulis ini sangat dekat di hati. Antara isi yang menarik adalah mengenai kerja itu suatu ibadah.

Kandungan Buku

Antara isinya:

Nabi pernah berwasiat, "Di antara  dosa-dosa, ada dosa yang tidak dapat terhapus dengan puasa dan solat. Ianya hanya dapat dihapus dengan bersusah-payah mencari nafkah"

Umar Al-Khattab mengajak pekerja untuk memiliki pendapatan tambahan. Nasihatnya lebih kurang berbunyi begini, "Jika keluar gaji, maka sebahagian belikan kambing. Demikian pula gaji selanjutnya. Jadikan itu harta pokok.

Islam sangat menuntut umatnya menjadi kaya. Nabi Muhammad itu sendiri kaya-raya. Bukti Nabi Muhammad s.a.w kaya:
1) Menjadi pedagang (trader) sejak usia 12 tahun dan menjadi pengusaha (businessman) selama 25 tahun

2) Nabi berdagang ke luar negeri setidak-tidaknya 18 kali, menjangkau Yaman, Syiria, Busra, Iraq, Yordania& Bahrain

3) Nabi menyerahkan puluhan unta muda untuk mas kahwin

4)Nabi memiliki banyak unta perah dan 20 untanya pernah dirampas oleh Uyainah bin Hishn

5)Memiliki unta pilihan (Al-Qashwa) dan keldai pilihan yang paling baik untuk memudahkan perjalanan dan perjuangan.

Cubang anda bayangkan, pada zaman sekarang sekiranya ada seseorang yang mampu berniaga hingga ke luar negara, mempunyai banyak ternakan dan harta, bagaimanakah kekayaan mereka?

Nabi itu kaya-raya rupanya. Hanya sahaja dia bersikap sederhana. Pakai yang sederhana,alas tidur yang sederhana. Sahabat nabi yang paling rapat juga kaya raya; Umar Bin Khattab, Usman Bin Affan, Abdurrahman Bin Auf. Di dalam buku "Fiqih Ekonomi Umar" ada disebut Umar mewariskan 70 000 properti yang bernilai trilion rupiah (korang convert la sendiri kalau dalam RM berapa ye..hehe).


Islam Menuntut Kita Menjadi Kaya. Islam Tidak Pernah Mengajar Kita Menjadi Miskin


Menurut Ippho Santosa juga, di dalam Al-Quran Allah tidak pernah menyebut perkataan miskin. Yang ada hanyalah kekayaan dan kecukupan. Tetapi mengapa masih ada umat Islam yang miskin? Itu adalah kerana salah diri mereka sendiri. Ada dijelaskan dalam Surah An-Nisa 4:79, Surah yasin 36:19 dan Surah As-Syura 42:30.

Pernah dengar hadis Nabi yang menyuruh kita belajar berkuda? Berenang? Menurut Ippho Santosa, kuda itu adalah kenderaan di zaman Nabi. Zaman kita apa? Pacuan 4 rodalah. Maka jadilah kaya, baru mampu miliki kenderaan pacuan 4 roda. Nabi suruh belajar berenang, maka jadilah kaya dan memiliki rumah yang mempunyai kolam renang supaya anak dan isteri boleh belajar berenang dengan tenang dan aman tanpa memikirkan soal aurat. Nah, gitu dalamnya maksud ajaran Nabi. 

Kita dituntut supaya menjadi kaya!

Lagi satu kisah yang menarik untuk diteladani:

Suatu ketika dahulu ketika Nabi di Madinah, pasar dan sumber air pernah dikuasai kaum yang lain. Nabi tahu pasar dan air adalah 2 sumber yang sangat penting. Maka diarahkannya Abdurrahman Bin Auf dan Usman Bin Affan untuk menguasai semula pasar dan sumber air tersebut (membeli semula pasar dan sumber air tersebut). Kerana apa? Kerana dalam mengembangkan sesebuah kota (penempatan), Nabi amat mengutamakan pasar dan masjid. Kerana pasar adalah sumber ekonomi (hal duniawi) dan masjid adalah tempat ibadah (mengejar akhirat).

Nabi mengajar kita untuk mengejar dunia dan akhirat. Bekerja dan berusaha di dunia untuk mencari rezeki yang banyak dan halal supaya dengannya kita mampu masuk ke syurga.

Sekian dahulu perkongsian ini. Semoga bermanfaat untuk anda.


Monday, April 18, 2016

De Bamboo Steamboat & Grill Taman Sedia Cameron Highlands| Indah Khabar Dari Rupa

Entri ini bukanlah ditulis bertujuan untuk memburukkan perniagaan orang lain, apatah lagi perniagaan yang dikendalikan oleh peniaga Melayu Muslim. Ianya sekadar sebuah panduan dan langkah berjaga-jaga yang patut diambil oleh pengunjung lain yang ingin menjadikan De Bamboo Steamboat & Grill sebagai pilihan tempat menjamu selera ketika berkunjung ke Cameron Highlands.

Kenapa entri saya kali ini kedengaran sedikit tegang?

Kerana layanan yang kami terima ketika berada di sana teramatlah teruk dan sangat mengecewakan. Lain yang diharapkan, lain pula yang terjadi. Indah khabar dari rupa; itu sahaja perkataan yang tepat menggambarkan kekecewaan kami waktu itu.

Lokasi De Bamboo Steamboat & Grill 


Perancangan saya dan Cik Lan ke Cameron Highlands adalah perancangan yang boleh dikatakan "last minute". Apa tidaknya, kami hanya packing barang, masukkan dalam kereta then bertolak tanpa membuat sebarang keputusan untuk kemana-mana tempat yang pasti. Cameron Highlands, Port Dickson atau Janda Baik? Tiga tempat yang kami masih lagi berkira-kira, "Nak pergi mana ni?"

Beberapa hari sebelum itu, saya dapat tahu Siti, Kak Farah dan Kak Rock (bekas rakan sekerja ketika di Hong Leong) akan bercuti bersama-sama ke Cameron Highlands. Memandangkan suhu Cameron yang dingin (nak lari dari El-Nino la kononnya) dan kawan-kawan yang dah lama tak jumpa pun ada di sana, maka saya dan Cik Lan buat keputusan untuk ke Cameron Highlands.

De Bamboo Steamboat & Grill Taman Sedia menjadi lokasi pilihan kami sebagai tempat "small reunion". Dah lama tak jumpa kawan-kawan, borak-borak sambil makan steamboat mesti best. Tu je dalam kepala saya waktu tu. Tempat ni pula Siti yang pilih, mungkin dia mendapat maklumat dari Facebook tentang konsep bamboo yang menarik perhatian. Saya dan Cik Lan seperti kebiasaannya, memang suka mencuba makanan di tempat baru.

Lokasi/De Bamboo Steamboat & Grill:

Taman Sedia, Tanah Rata, Cameron Pahang

Mengapa De Bamboo Steamboat & Grill Hanya Indah Khabar Dari Rupa & Highly Not Recommended?


Hari dan waktu yang dinanti-nantikan akhirnya tiba, Sabtu-16/4/2016. Pertemuan yang dibayangkan akan berakhir dengan sebuah "gambar kumpulan" yang menarik berakhir dengan suatu perpisahan tanpa noktah. Aduh, sadisnya ayat..Nak buat macam mana, memang saya rasa macam tu.

Teruk sangat ke De Bamboo Steamboat & Grill Taman Sedia? Beberapa sebab yang owner perniagaan ini patut ambil perhatian dan perbaiki untuk masa hadapan:


1) Tidak menepati konsep booking 

Menurut Siti, dia dah "booked" De Bamboo Steamboat & Grill untuk pukul 8.30 malam iaitu 2 meja beserta 6 set steamboat. Saya dan Cik Lan sampai awal ketika itu, lebih kurang jam 8.15 malam. Saya terus masuk dan bertanyakan meja yang Siti dah booking.

Pekerja menunjukkan meja di luar yang masih diduduki pelanggan lain. Terlalu banyak meja, saya sendiri tidak pasti yang mana. "Akak booking pukul 8.30 kan? Kena tunggu customer tu siap makan dulu".

Cik Lan pula tanya tak ada meja kosong lain ke? Meja tu kan kosong? sambil tangannya menuding ke arah deretan meja kosong di sudut sebelah kiri kedai.

"Itu dah reserved"

"Ah, ok" ringkas saya membalas sambil kaki melangkah ke arah luar kedai.

"Meja kita kan dah booking, tapi tak pula dia letak tanda Reserved then boleh bagi pelanggan lain duduk meja tu. Meja yang lagi satu tu kenapa boleh pula dikosongkan dan diletakkan tanda Reserved?" soalan selamba yang terpacul dari mulut Cik Lan itu benar-benar buat saya rasa macam kena smashed dengan bulu tangkis badminton tepat ke muka.

Betul jugak cakap Cik Lan. Dari air muka Cik Lan waktu itu saya dapat mengagak "peperangan" bakal berlaku. Aduish..

Tercongok-congok di tepi kedai macam orang bodoh, last-last Cik Lan ajak tunggu Siti, Kak Farah dan Kak Rock dalam kereta je.

2) Servis sangat lambat

Sewaktu kawan-kawan yang lain dah sampai, meja tadi masih belum dibersihkan. Lebih kurang 20 minit kami tercegat-cegat kat sebelah meja tu dengan hujan yang sudah mula turun renyai-renyai. Waktu tu tak ada seorang pekerja pun yang memberitahu mana satu meja kami sebenarnya. Diaorang sibuk buat kerja lain yang tidak pasti entah apa. Keluar masuk, keluar masuk. Kitaorang kat tepi ni sekali lagi dilayan macam orang bodoh. Akhirnya Kak Farah bersuara dan pekerja menunjukkan  kami dua buah meja yang masih belum dibersihkan.

"Pergi tempat lain jelah, banyak lagi kedai makan", lebih tegas nada Cik Lan kali ini. Sedang kami berbincang nak makan dimana, tiba-tiba pekerja membawa keluar set yang telah kami tempah.

Makanan dah sampai,takkan nak tinggal? Kalau ikutkan Cik Lan, 20 minit yang lepas lagi dia dah tinggalkan kedai ni.

So, duduklah kami di meja yang tidak dilap tu.

3) Layanan pekerja yang tidak beradab

 Korang rasa patut tak kalau korang makan kat mana-mana kedai makan then pelayan dia buat macam ni? Buat macam ni:
- Tarik dan buat muka masam dan menyampah bila korang minta dan bertanya sesuatu

- Hantar pinggan dengan cara menghentak ke meja. Ko ingat nak bagi makan anjing?

- Buat bodoh dan muka selamba bila korang minta sesuatu. Gas dapur kecil untuk panaskan steamboat tu terlalu perlahan, so kuahnya lambat sangat nak menggelegak menyebabkan makanan dalam tu pun lambat masak. Bila panggil pelayan, dia boleh tengok je gas tu dan tak buat apa-apa then beredar macam tu je.

Kesian Kak Farah n Siti. At last, Kak Farah bawa sosej, segala jenis bebola dia yang belum masak, datang n masak kat meja saya n Kak Rock. Korang rasa ni kurang ajar tahap gaban ke tak? Tolonglah, bila pelanggan bagitahu ada benda tak kena, sila ambil perhatian and do something. Bukannya jalan melenggang dan pergi macam tu je.

4) Kebersihan makanan

Kami order 6 set steamboat, 1 set terpaksa ditolak kerana terdapat lalat yang terperangkap di dalam plastik membaluti set steamboat tersebut.

5) Susun atur yang kurang selesa

Yang ini saya tak ada nak salahkan sesiapa.  Memang saiz restoran ni agak kecil, maka meja di sini disusun agak rapat antara satu meja dengan meja yang lain. Susunan yang ternyata menyukarkan pelanggan bergerak untuk mengambil makanan.

De Bamboo Steamboat & Grill Taman Sedia Cameron Highlands|

De Bamboo Steamboat & Grill Taman Sedia Cameron Highlands|
 Tak ada mood untuk bergambar beramai-ramai di sini

De Bamboo Steamboat & Grill Taman Sedia Cameron Highlands|
Masih mampu memaniskan muka setelah apa yang terjadi

Kesimpulan 

Tatkala kita sebagai pengusaha/ pemilik restoran ligat mencari jalan mempromosikan perniagaan kita, aspek layanan terhadap pelanggan jangan dilupakan sama sekali. Pelanggan itu adalah nyawa sesebuah perniagaan. Gah macam mana sekalipun dekorasi kedai anda, andai pelanggan yang menjadi medium promosi bergerak ini tidak dijaga dengan sebaik-baiknya, maka perniagaan anda tidak akan kemana-mana, sama ada terus lingkup atau tidak mampu berkembang ke tahap yang lebih baik. Sebab itulah, mana-mana syarikat pasti mempunyai bahagian yang dikenali sebagai "Customer Service" yang mengendalikan pelbagai ragam pelanggan.

Maka, selain aspek promosi, latihan kepada staf juga sangat penting kerana cara staf/pekerja  melayan pelanggan menggambarkan keseluruhan perniagaan anda. Sebagai business owner, anda tidak akan selalu berada dan turun padang bersama pelanggan. Pekerja itu adalah cerminan dan duta anda.

Semoga feedback dari kami mendapat perhatian, diperbaiki dan tidak diulangi kepada pelanggan yang lain. Lain orang, lain cara mereka menyatakan tidak puas hati. Ketika pekerja anda menghentak pinggan ke meja sewaktu menghantar makanan kepada kami,  kami hanya berdiam diri. Sekali lagi pekerja anda melakukan perkara tersebut kepada pelanggan lain, belum tentu mereka akan berdiam diri. Mungkin sahaja pinggan atau tangan akan hinggap ke muka pekerja anda. Itu biadap namanya. Sila ajari mereka adab sopan. Jangan kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.

Penjelasan Dan Maaf Dari Pengurusan De Bamboo Steamboat & Grill Taman Sedia



Review dari Siti terhadap Facebook Page De Bamboo Steamboat & Grill, juga penjelasan dari pihak pengurusan

Penjelasan dan permohonan maaf atas segala kesulitan yang berlaku

Terima kasih saya ucapkan kepada pihak pengurusan yang mengambil serius feedback kami. Semoga teguran dan pandangan yang tidak seberapa ini dijadikan panduan ketika menambah baik sistem di restoran anda. Selamat maju jaya De Bamboo Steamboat & Grill Taman Sedia, Cameron Highlands!

Wednesday, April 13, 2016

Tempat Menarik Di Langkawi | Beras Terbakar Langkawi

Lokasi Beras Terbakar langkawi


Tidak banyak cerita dan perkara menarik yang boleh dikongsikan di Beras Terbakar Langkawi kerana kawasan beras terbakar tersebut dijaga rapi dan berpagar. Maka, beras terbakar tidak dapat dilihat secara "live". Yang ada hanyalah beras terbakar di dalam balang kaca bagi tujuan pameran. 

Kawasan beras terbakar ini terletak di Kampung Raja, Mukim Padang Matsirat, Langkawi

Bagi mengetahui sejarah beras terbakar boleh baca DISINI--> Asal Usul Beras Terbakar

Tempat Menarik Di Langkawi | Beras Terbakar Langkawi
Pintu masuk beras terbakar dipenuhi dengan gerai-gerai yang menjual pelbagai cenderamata

Tempat Menarik Di Langkawi | Beras Terbakar Langkawi
Ini pula ialah tapak kawasan beras terbakar

Kawasan beras terbakar yang berpagar

Aktiviti di Tapak Berak Terbakar Langkawi


Tempat Menarik Di Langkawi | Beras Terbakar Langkawi
Ini first time saya datang ke Tapak Beras Terbakar. Oh, rupa-rupanya macam ni je. Ingatkan kat sini kita boleh pegang beras yang berwarna hitam. Haha teruk betul pengetahuan.

Tempat Menarik Di Langkawi | Beras Terbakar Langkawi
 Contoh beras terbakar yang diletakkan di dalam almari kaca berdekatan kawasan berpagar

Tempat Menarik Di Langkawi | Beras Terbakar Langkawi
Ketika kami sampai, ada sekumpulan pengunjung India yang asyik tertunduk-tunduk, kelihatan seperti mengutip sesuatu. Menurutnya, terdapat beras terbakar yang terkeluar dari kawasan pagar dan dia menunjukkan beras terbakar yang ditemuinya. Tambahnya lagi, beras terbakar akan banyak selepas hujan akibat terkeluar dari timbunan dalam kawasan berpagar. Wallahualam.

Selepas dia beredar, apa lagi, saya pun cuba mencari beras yang dimaksudkan. Si kecil Damia pun ikut sama mencari beras! Haha lawak je

Sekadar 15 minit di sini, kami beredar tanpa sebarang beras terbakar yang ditemui. Mission not accomplished! Beras terbakar gagal ditemui. Ok bye!

Tuesday, April 12, 2016

Tempat Menarik Di Pahang|Taman Rusa | Deerland Lanchang Pahang

Berdekatan dengan Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan terdapat Taman Rusa atau lebih dikenali sebagai Deerlands, Lanchang. Disebabkan kami sampai di Pusat Konservasi Gajah iaitu kira-kira jam 11 pagi, manakala waktu aktiviti terakhir sebelah pagi adalah pada pukul 10.30 pagi dan aktiviti seterusnya pada sebelah petang pada pukul 2 petang, maka waktu yang terluang dipenuhi dengan lawatan ke Deerlands, Lanchang. Boleh baca pengalaman dan cerita kami di Pusat Konservasi Gajah, Lanchang Pahang DI SINI

Pintu masuk Deerland


Lokasi Taman Rusa @ Deerlands, Lanchang


Deerland terletak di kawasan rizab hidupan liar Krau, Pahang dan kira-kira 140 km dari Kuantan iaitu kira-kira 2 jam dari Kuala Lumpur dan 1 jam dari Genting Highlands. Lokasinya hanya kira-kira 5 minit dari Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan. Boleh rujuk alamat Deerland seperti di bawah:

Deerland
Bukit Rengit


Walaupun namanya Deerland, tetapi jangan salah faham, bukan hanya rusa yang ada di sini. Terdapat juga pelbagai haiwan lain seperti burung, tupai tanah, ular, landak, ostrich, pelbagai spesis burung dan pelbagai spesis ayam dan banyak lagi. Boleh diumpamakan seperti taman mini zoo.

Trek pejalan kaki turut disediakan dari satu lokasi haiwan ke lokasi haiwan yang lain

Bayaran Masuk Deerland, Lanchang


Bayaran masuk adalah sebanyak RM 5 untuk dewasa dan RM 3 bagi kanak-kanak. RM 2 pula adalah untuk makanan rusa. Deerland beroperasi dari hari Sabtu hingga Khamis dan dibuka pada jam 11 pagi sehingga 5.30 petang.

Pemeriksaan tiket dijalankan sebelum ke kandang rusa dan makanan rusa turut diberikan ketika ini

Aktiviti di Deerland, Lanchang


Aktiviti biasa dijalankan seperti lawatan ke zoo, cuma bezanya di Deerland pengunjung dibenarkan masuk ke kandang haiwan dan memegang kebanyakan dari haiwan tersebut (bergantung kepada jenis haiwan. Pengunjung tidak dibenarkan menyentuh haiwan yang menggigit).

Banyak betul rusa di sini

Sesi memberi makan kepada rusa

Tempat menarik Di Pahang|Taman Rusa | Deerland Lanchang Pahang
Sewaktu kami tiba, terdapat rombongan pelajar dari sekolah, maka riuh sedikit keadaan ketika itu. Barulah seronok nak kejar rusa, kalau kitaorang je kat situ mesti sunyi...Haha

Tempat menarik Di Pahang|Taman Rusa | Deerland Lanchang Pahang
Macam biasa Damia, mula-mula takut lepas tu steady je dia

Tempat menarik Di Pahang|Taman Rusa | Deerland Lanchang Pahang
Lepas bagi rusa makan, pengunjung dibenarkan masuk ke dalam kandang dan bermesra dengan si rusa.
Nak pegang, peluk,bergambar semua boleh.


Sekitar kawasan Deerland


Katanya ini spesies landak (Landak Belanda kot), tapi bukan landak biasa yabg berbulu tajam tu. Yang ni tak setajam landak yang boleh menyerang dengan duri. Landak ni kecil dan bentuknya sama seperti hamster. bezanya hanya bulu dibadan seperti duri-duri kecil.

Tempat menarik Di Pahang|Taman Rusa | Deerland Lanchang Pahang
Ular pulak ada 2 jenis kat sini. Yang satu sawa batik dari Malaysia, manakala satu lagi pula ular sawa batik dari Myanmar. Bezanya hanya bentuk dan corak batiknya sahaja...Eeei..Cik Lan n Damia je pegang.

Damia belajar mengenal dan tak takut haiwan dari Cik Lan. Jangan jadi macam mama ye, kucing pun mama takut. Huhu

Tempat menarik Di Pahang|Taman Rusa | Deerland Lanchang Pahang
Tupai tanah (Chip munks) dan burung pun ada di sini

Tempat menarik Di Pahang|Taman Rusa | Deerland Lanchang Pahang
Damia yang berpeluh-peluh kepanasan tapi tetap happy sebab dapat tengok dan pegang haiwan-haiwan. Good experience for her!

Untuk maklumat lanjut mengenai Deerland yang merupakan salah satu tempat menarik di Pahang, boleh baca DISINI
© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno