Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Friday, August 26, 2016

Giveaway Amsterdam by SpendaLusuh

Buat kali ketiganya join giveway by Spenda Lusuh ni. Kali ni hadiahnya merupakan cenderahati dari Amsterdam. Suka-suka je join. Mana tahu ada rezeki dapatlah..Insya Allah, amin..


Syarat-syaratnya ialah:

  • Follow Blog SpendaLusuh (bagi yg belum follow).
  • Like facebook page SpendaLusuh (bagi yg belum like)
  • Buat satu entry bertajuk “Giveaway Amsterdam by SpendaLusuh”
  • Copy & Paste poster kat atas tu dan backlink ke entry ni.
  • Comment link post kat bawah 

Hadiah-hadiah yang ditawarkan

1. Fridge magnet Amsterdam x 4




2. Key chain Holland x 3

3. Coin purse Amsterdam x 3

Tarikh tutup penyertaan adalah pada 24/9/2016. Semoga berjaya semua!

Wednesday, August 24, 2016

Medan Ikan Bakar Sabak Awor Muar Johor| Tempat Makan Seafood Best di Muar Johor

Nak makan ikan bakar di kawasan Muar, Johor? Medan Ikan Bakar Sabak Awor adalah tempat yang paling sesuai untuk anda cuba. Terdapat pelbagai pilihan makanan laut (seafood) di situ seperti ikan, udang dan sotong.

Gerai Medan Ikan Bakar Sabak Awor yang disediakan oleh Majlis Perbandaran Muar ini berkonsepkan medan selera (food court) dengan terdapat banyak gerai-gerai di bawah satu bumbung di Sabak Awor, Muar Johor. Kebanyakan gerai-gerai di sini menjual makanan laut yang segar dan anda bebas memilih mengikut cita rasa masing-masing. 

Medan Ikan Bakar Sabak Awor Muar Johor| Tempat Makan Seafood Best di Muar Johor
Pintu Masuk Medan Ikan Bakar Sabak Awor

Lokasi Medan Ikan Bakar dan Seafood Sabak Awor Muar


Jika anda mempunyai aplikasi Waze, taipkan sahaja "Sabak Awor". Jalan yang paling mudah ialah melalui jalan pintasan Melaka-Muar (Lebuh AMJ). Kedudukan Sabak Awor ini juga terletak di tepi Sungai Muar.

Alamat: Jalan Cahaya, Sabak Awor, 84000 Muar Johor


Peta lokasi untuk ke Medan Ikan Bakar Sabak Awor, Muar Johor.


Pilihan Gerai Seafood


Terdapat lebih dari 6 buah gerai di sini. Anda bebas untuk memilih mana-mana gerai mengikut selera anda. Pilihan seafood juga terletak di tangan pelanggan dan harga adalah berpatutan mengikut berat makanan laut tersebut.

Medan Ikan Bakar Sabak Awor Muar Johor| Tempat Makan Seafood Best di Muar Johor
Setiap gerai sentiasa dipenuhi pelanggan terutamanya pada malam minggu

Terdapat juga sate disediakan di sini

Medan Ikan Bakar Sabak Awor Muar Johor| Tempat Makan Seafood Best di Muar Johor
Pelbagai jenis ikan dijual seperti ikan cencaru, ikan pari, ikan siakap dan ikan merah yang segar-segar belaka


Medan Ikan Bakar Sabak Awor Muar Johor| Tempat Makan Seafood Best di Muar Johor
Sotong dengan pelbagai saiz juga turut dijual disini. Boleh dikatakan setiap kedai akan mempamerkan hasil lautnya dihadapan gerai masing masing. 

Makanan laut lain seperti udang, ketam, kupang dan lala buluh juga ada

Masakan Pilihan Kami di Medan Ikan Bakar Sabak Awor Muar Johor


Setelah memilih makanan laut pilihan anda, anda juga perlu menetapkan sendiri menu masakan yang anda inginkan. Kami memilih Ikan Siakap Kukus, Ikan Siakap Masak Tiga Rasa, Ikan Pari Bakar Bersambal, Sotong Goreng Tepung, Telur Dadar, Kangkung Belacan dan Kailan Ikan Masin.

~ Ikan Siakap Kukus (steam) ~

Medan Ikan Bakar Sabak Awor Muar Johor| Tempat Makan Seafood Best di Muar Johor
~ Ikan Siakap Masak Tiga Rasa ~


Medan Ikan Bakar Sabak Awor Muar Johor| Tempat Makan Seafood Best di Muar Johor
 ~ Ikan Pari Bakar Bersambal ~

 
~ Sotong Goreng Tepung ~

 ~ Telur Dadar ~


 
 ~ Kangkung Belacan ~

 ~ Kailan Ikan Masin ~


Sabar menanti makanan

Medan Ikan Bakar Sabak Awor Muar Johor| Tempat Makan Seafood Best di Muar Johor


Tadaaa! Inilah hasil pilihan makanan kami. 3 jenis ikan, 2 jenis sayur, sotong dan telur dadar. Air pula kami order Fresh Orange guna jug. Penuh meja dari hujung ke hujung. Memang makan sampai perut keras. Hahaha.

Semua makanan yang kami order ni cuma berharga RM140. Memang murah, berbaloi dan memuaskan. Cuma masakannya sahaja tidak begitu sedap mengikut Cik Lan. Setakat ok sahaja.

p/s: Hari tu kami memilih gerai No 3. So, korang bolehlah cuba gerai lain ye. Pilihlah mana-mana pun. Ada yang kata gerai kedua dari hujung belakang paling sedap.Emm.. tak tahulah tu, next time kalau datang boleh cuba gerai lain pula.


Di pintu masuk ke Medan Selera Ikan Bakar Sabak Awor ini juga ada menyediakan gerai-gerai sampingan yang menjual aksesori pakaian seperti brooch, tudung, baju kanak-kanak, mainan kanak-kanak. Boleh lar beli sebagai cenderahati. Kami sempat juga cuci mata sebelum balik.


Apapun, setakat ni memang Sabak Awor menjadi pilihan makanan seafood di Muar Johor. Selamat mencuba!


Monday, August 22, 2016

Keseronokan Menaiki Kereta Kuda di Oriental Village Langkawi

Selain menaiki SkyCab Cable Car, pengunjung juga boleh melakukan aktiviti berkuda ketika mengunjungi Oriental Village.  Tempat ini terletak kira-kira 39 minit memandu dari Pekan Kuah atau 20 minit memandu dari Langkawi International Airport. Boleh juga baca Kisah Kami di SkyCab Cable Car DISINI.

Di hadapan pintu masuk Oriental Village

Pengalaman Damia Berkuda

Mula-mula Damia menaiki kereta kuda. Servis ini dikenakan bayaran sebanyak RM 5 seorang

Berpusing mengelilingi Oriental Village

Seronok betul Damia, tak nak duduk sebelah mama sebab dia kata dah berani

Senyum je sepanjang menaiki kereta kuda

Keesokan harinya kami pergi Oriental Village sekali lagi. Kali ini Damia meminta untuk menunggang kuda bersendirian

Bayaran dikenakan sebanyak RM 25 dan dibawa penarik kuda mengelilingi Oriental Village sebanyak 2 kali. Nampaknya Damia dah seronok naik kuda. First time dulu menangis-nangis sebab waktu tu dia kecil lagi.

Maklumat lanjut mengenai aktivivti di Oriental Village boleh layari www.orientalvillage.my

Friday, August 19, 2016

Pakej Makan Buffet Durian SS2 Petaling Jaya|Makan Durian Sampai Senak

Musim durian tiba lagi. Dimana-mana sahaja kini memperkatakan tentang durian termasuklah Rancangan Majalah 3 yang memaparkan kisah Raja Buah ini ataupun Durian serta pelbagai ragam dan cara memakan durian. Tidak kurang juga dipaparkan cara durian dipromosikan seperti pakej makan durian di dusun dan makan durian secara buffet.

Terliur dengan keenakan durian yang digambarkan, baru-baru ini kami turut tidak melepaskan peluang untuk merasai sendiri keenakan raja buah ini secara buffet di Petaling Jaya, Selangor.



Lokasi Gerai Durian Buffet Petaling Jaya Selangor

Makan durian secara buffet bermaksud anda perlu membayar sejumlah bayaran yang telah ditetapkan oleh penjual durian dan kemudiannya dibenarkan untuk makan seberapa banyak durian yang anda mahu.

Lokasi gerai durian buffet yang kami cuba ni terletak di SS2, Petaling Jaya. Rujuk alamat lengkap di bawah:

DurianSS2
193, Jalan SS 2/24, SS 2, 
47300 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia

Pakej Makan Buffet Durian SS2 Petaling Jaya

Pakej Makan Buffet Durian SS2 Petaling Jaya

Harga dan Pakej Buffet Durian SS2


Pelbagai jenis durian tempatan terdiri dari durian kacukan dan durian kampung ada dijual di sini. Terdapat dua pakej yang disediakan di Gerai Durian SS2 iaitu:

1) Pakej makan durian segar berdasarkan berat dengan harga semasa yang berpatutan mengikut jenis.

2) Pakej Buffet yang berharga RM25 untuk durian kampung sahaja dan RM35 untuk durian campuran (kampung + kacukan). 


Mungkin ada yang beranggapan pakej buffet ini agak mahal berbanding di pekan-pekan kecil atau di bandar lain. Tetapi bagi kami, pakej buffet ni agak berbaloi kerana kualiti isi durian yang sangat baik.


Antara jenis buah durian yang terdapat di Gerai Durian SS2. Contoh durian kacukan adalah seperti Durian Raja Kunyit, Musang King, Tawa, Tracka, Hor-Lor, Dato Nina, Udang Merah, Mas Selangor, Mas Johor, Jiuji, D-24, D-88, D-96, D-101 dan Durian XO.

Berikut dinyatakan harga mengikut kilo jika anda berminat dengan pakej pertama (makan mengikut berat durian):

Raja Kunyit- RM46/kg
Udang Merah- RM35/kg
XO- 25/kg
D24- RM 22/kg
D88-RM 22/kg
D101- RM22/kg
Durian asli- RM12/kg

                 
           Berbakul-bakul durian disediakan dari kacukan dan kampung untuk Pakej Buffet.


Pengalaman Makan Durian SS2


Kami memilih Pakej Buffet Durian RM35 untuk merasai perbezaan antara durian kampung dan kacukan. Boleh dikatakan semua durian yang kami dapat adalah elok, menguning serta lemak-lemak pahit dengan bau durian yang sangat kuat.

                  Pakej Makan Buffet Durian SS2 Petaling Jaya

 Antara durian yang kami nikmati. Menurut pekerja di sini, ini adalah durian D-24 jenis kacukan.

Berwarna kuning pekat, bau yang kuat serta rasa yang lemak pahit. Rasanya sangat berbeza dari kebiasaan durian kampung. Setiap pangsa isinya juga hanya satu sahaja. Sesetengah orang menggelar isi sebegini sebagai "kucing tidur". 

Pakej Makan Buffet Durian SS2 Petaling Jaya
Bagi pakej buffet, anda makanlah hingga kenyang+ sendawa durian + senak perut

Jika rasa durian yang dihidangkan tidak sedap, maka anda boleh meminta untuk ditukarkan dengan durian lain tanpa perlu menghabiskan durian yang tidak sedap itu tadi. Itulah keistimewaan pakej buffet di Gerai Durian SS2.

Pakej Makan Buffet Durian SS2 Petaling Jaya

 Malah, setiap kali habis sebiji durian, pekerja akan menambahkan lagi durian dengan meletakkanya di atas meja. Pekerja akan menghidangkan durian sebiji demi sebiji sehingga anda "Surrender".


 Suasana gerai yang sentiasa dipenuhi dengan peminat-peminat durian.
 


 Salah satu produk hasil buah durian yang dijual di DurianSS2 iaitu Aiskrim Durian

Selain durian, buah kelapa hijau untuk minuman air kelapa segar turut dijual di sini

 Damia hanya minum air kelapa. Kenapa? Budak ni bau durian pun dia boleh loya

Pakej Makan Buffet Durian SS2 Petaling Jaya

 Cik Lan saja kenakan Damia. Paksa dia jilat durian sikit je. Dia terus nak termuntah dan jerit
 "busuk giler!" "Hanchang!". Haha. Muka kelakar Damia.

Actually saya pun tak suka durian juga, tapi ok sikitlah dari Damia. At least saya boleh bau dan makan seulas. Ok la tu. Budak ni bau pun tak boleh. Haha.

Kita minum air kelapa jelah Damia ye. Datang sini teman ayah je makan durian. Haha

Apapun Pakej Buffet Durian SS2 memang terbaik. Kalau anda tahu lokasi makan buffet durian yang lebih baik dari Durian SS2, bolehlah kongsikan cerita anda dengan kami ye..

Thursday, August 18, 2016

Cara menukar simpanan KWSP kepada Simpanan Shariah

Bermula 8 Ogos 2016 sehingga 23 Disember 2016, KWSP telah membuka pendaftaran kepada ahlinya untuk menukar akaun KWSP dari Simpanan Konvensional kepada Simpanan Shariah. Simpanan Shariah ini akan dilancarkan pada 1 Januari 2017 dan terbuka kepada semua warganegara Malaysia tanpa mengira bangsa dan agama.

Peruntukan yang diberikan pada peringkat permulaan ini adalah sebanyak RM100 bilion dan tertakluk kepada "siapa cepat dia dapat".

Perbezaan Simpanan KWSP Konvensional Dengan Simpanan Shariah

Sila rujuk jadual perbezaan di bawah antara Simpanan Konvensional dan Simpanan Shariah:


CIRI-CIRI
SIMPANAN KONVENSIONAL
SIMPANAN SHARIAH
KEAHLIAN
Terbuka kepada semua yang wajib dan layak mencarum tanpa mengira agama, bangsa dan status warganegara
AKAD
Tidak tertakluk kepada sebarang akad
Tertakluk kepada Akad Simpanan Shariah berdasarkan akad Wakalah
KADAR DIVIDEN
Kadar dividen adalah berdasarkan prestasi sebenar pelaburan konvensional(pelaburan tidak patuh Syariah dan patuh Syariah).
Kadar dividen adalah berdasarkan prestasi sebenar pelaburan patuh Syariah dan tiada jaminan kadar dividen minimum
PERAKUAN JAWATANKUASA PENASIHAT SHARIAH (JKPS)
Tidak tertakluk kepada perakuan JKPS
Diperakukan oleh JKPS
PERTUKARAN AKAUN
Ahli boleh memilih untuk bertukar ke Simpanan Shariah
Ahli tidak boleh untuk memilih untuk kembali ke Simpanan Konvensional selepas tarikh kuat kuasa

Perbezaan ketara di sini ialah kadar dividen yang akan diisytiharkan untuk Simpanan Shariah adalah berdasarkan kepada portfolio pelaburan patuh shariah dan tiada jaminan kadar dividen minimum sebanyak 2.5% seperti yang terdapat pada Simpanan Konvensional.

Perubahan KWSP ini adalah suatu perubahan yang sangat baik dan turut mendapat maklum balas positif dari pencarum bukan Islam sebagaimana diberitakan oleh Bernama. KLIK SINI UNTUK BACA

Sebarang maklumat lanjut mengenai pertukaran simpanan KWSP Konvensional kepada Simpanan Shariah, anda boleh rujuk di laman web KWSP sendiri-->www.kwsp.gov.my/shariah/


Wednesday, August 17, 2016

GIVEAWAY PERTAMA by FARAH SANUSI

Sekali lagi saya join giveway sebab seronok dapat kawan blogger baru. Kali ni saya join giveaway Farah Sanusi. Kalau korang nak join boleh klik banner di bawah:


Hujung bulan ni tarikh tutup penyertaan. Sempat lagi kalau korang nak join. Good Luck!

Tuesday, August 16, 2016

Tempat Makan Best Batu Pahat| Sup Sitam Batu Pahat, Johor

Jika teringin untuk menghirup dan makan Sup Special, boleh lar datang ke Batu Pahat, Johor. Gerai kiosk sup ini antara tempat makan yang sering dikunjungi oleh penduduk Batu Pahat mahupun dari luar Batu Pahat. Yang pastinya ianya ialah Gerai Sup Sitam. Sup dengan kuah berempah yang special ini disediakan dengan pelbagai menu seperti sup lidah, perut, kaki, urat, gear box, ekor. Sup kambing dan ayam turut disediakan.

Lokasi Sup Sitam Batu Pahat

Gerai Sup Sitam terletak di Jalan Rahmat, Batu Pahat iaitu berhadapan dengan Pejabat Pos Batu Pahat dan bank HSBC. Ianya terletak berhampiran juga dengan Maybank dan Dewan Perniagaan Cina Batu Pahat.

Bagi penduduk setempat, lokasi ini lebih dikenali sebagai BP Walk dan hanya "hidup" kira-kira jam 6 petang ke atas. Untuk makluman anda,  BP Walk boleh dikatakan ala-ala Bintang Walk dan sangat meriah ketika malam minggu. Boleh dikatakan hampir di sepanjang BP Walk ini terdapat banyak kiosk menjual makanan. Malah terdapat juga Pub atau Kelab Malam. 


Tempat Makan Best Batu Pahat| Sup Sitam Batu Pahat, Johor
Inilah dia Gerai Sup Sitam

Di seberang jalan setentang dengan gerai Sup Sitam ialah Pejabat Pos dan bersebelahan dengannya ialah Bank HSBC (rujuk gambar di atas).

 Peta Lokasi Sup Sitam, Batu Pahat

Untuk pengetahuan anda,  Pejabat Pos Batu Pahat merupakan salah satu bangunan lama peninggalan zaman penjajah yang masih utuh di Jalan Rahmat, Batu Pahat

Menu Sup Sitam Batu Pahat



Nasi Lemak dan Mihun Goreng berbungkuskan daun pisang merupakan gandingan makanan bersama Sup Sitam. Maksudnya di sini, sup tadi boleh dimakan bersama Nasi Lemak ataupun Mihun yang diletakkan di atas setiap meja makan.

Tempat Makan Best Batu Pahat| Sup Sitam Batu Pahat, Johor
Pemilik dan pekerja Gerai Sup Sitam sedang asyik menyediakan bahan untuk membuat sup

Tempat Makan Best Batu Pahat| Sup Sitam Batu Pahat, Johor
Bahan-bahan hanya disediakan setelah pelanggan memesan makanan. Jadi, pelanggan perlu mengambil masa yang sedikit lama untuk menunggu makanan sampai.

Sementara menunggu sup masak, mangkuk-mangkuk telah diatur oleh pekerja

Tempat Makan Best Batu Pahat| Sup Sitam Batu Pahat, Johor
Hanya chef dan pemilik gerai ini sahaja yang tahu cara memasak dan menyediakan sup

 Rebusan kuah Sup Sitam

 Campuran daging kambing, perut, urat kaki, lidah, daging lembu

Tempat Makan Best Batu Pahat| Sup Sitam Batu Pahat, Johor


Menu Pilihan Kami di Sup Sitam Batu Pahat


 Sup Special Sitam merupakan sup campur iaitu gabungan ekor, perut, gear box dan sebagainya. Kami memilih Sup Sitam Spesial kerana dapat merasa pelbagai jenis bahan di dalam satu sup. Yang paling special disini adalah kuah sup dengan rasa rempah yang tersendiri..superb rasanya.

 Gandingan Sup Sitam bersama roti dan Nasi Lemak Daun Pisang

 Syok...sebab ada campuran daging kambing, perut, lidah, urat kaki dan selangka. Cik Lan lah yang seronok, saya tak berapa makan sangat sebab rasa kambing yang sangat pekat dan kuat. Walaubagaimanapun, rasa supnya tidak begitu muak kerana dibuat pedas.

Damia posing je lebih. Dia dah kenyang waktu ni..

Suasana malam di BP Walk...

Bagi penggemar sup dan kambing, anda memang patut cuba makan Sup Sitam Batu Pahat kerana rasa supnya sangat berbeza berbanding sup biasa yang disediakan di kedai-kedai lain. Bagi yang tidak gemar kambing, anda boleh memesan sup ayam. Pun sedap juga..
© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno