Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Wednesday, October 19, 2016

Cara Tukar Format Dari CD Audio Track Ke Format MP3

Tutorial ini khusus untuk sesiapa yang mahu menukar format CD yang dibeli kepada format MP3. Format CD hanya boleh didengar di radio, dalam kereta atau komputer tetapi format MP3 lebih menyeluruh dan boleh didengar melalui telefon pintar masing-masing.

Kebanyakan CD yang dibeli dalam format CD Audio Track

Jika mahu menukar format CD Audio Track kepada format MP3, anda boleh mengikuti beberapa langkah mudah di bawah:

Langkah 1: Buka Windows Media Player dari komputer andaLangkah 2: Masukkan CD anda ke dalam CD drive dan Windows Media Player akan memaparkan kesemua file yang terdapat dalam CD tersebutLangkah 3: Pilih/Tick file yang anda inginkan, kemudian pergi ke bahagian "Rip settings" di bahagian atas, "Format" dan tick pada "MP3"Langkah 4: Masih lagi di bahagian "Rip settings" tapi kali ini anda perlu memilih "Audio Quality". 


Terpulang kepada anda untuk memilih saiz yang mana satu. Namun perlu diingatkan di sini bahawa semakin besar saiz yang anda pilih, semakin baik jugalah kualiti lagu yang bakal dimainkan. Cuma ia pastinya akan mengambil ruang yang lebih besar untuk penyimpanan.

Saya memilih 256 Kbps.


Langkah 5: Klik pada button " Rip CD"

Pastikan anda telah memilih file mana yang ingin ditukarkan dari format CD ke format MP3 


Langkah 6: Fail anda telah berjaya ditukar format dan secara automatiknya disimpan ke dalam Music Library di dalam komputer anda.Sekian sahaja langkah demi langkah untuk menukar format dari CD Audio Track ke format MP3.

Semoga berjaya!

No comments:

Post a Comment

© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno