Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Friday, December 23, 2016

Persembahan dan Penyampaian Hadiah Akhir Tahun Tadika Taman Rashna Klang

Setelah berminggu-minggu Damia berlatih tarian Xiao Mu Ma akhirnya hari yang dinanti-nantikan tiba juga. Persembahan tersebut diadakan bagi meraikan Majlis Graduasi Murid 6 Tahun di Tadika Taman Rashna, sebuah tadika cina.

 Damia dan Nurul menunggu giliran melakukan persembahan

 Damia dan Cha Cha

 Murid-murid 6 tahun yang diraikan. Murid perempuan memakai baju kurung

 Inilah dia persembahan Xiao Mu Ma yang bermaksud Kuda Kayu Kecil

 Seronok menari aerobik ye Mia..

 Pelbagai persembahan lain turut dilakukan oleh murid 3, 4, 5, dan 6 tahun

 Murid Tahun 4, 5 dan 6 yang menghadiri tuisyen di Pusat Jagaan Rashna turut melakukan persembahan. Mereka menyanyi, menari, berlawak dan melakukan sketsa

Persembahan kedua dari murid 4 tahun

 Antara ibu bapa yang hadir

Di atas pentas, saya lihat banyak trofi hadiah lalu saya bertanyakan Damia,

 "Mia, hadiah banyak-banyak kat atas tu, Mia takde dapat satu pun ke?"

"Takde la ma, tu semua untuk 6 tahun je"

Saya pun ok je lah, sebab Damia baru sekolah tadika. Tak nampak lagi kebolehan sebenar anak-anak.

 Apabila sampai sesi penyampaian hadiah, tiba-tiba nama Damia dipanggil untuk menerima hadiah terbaik di dalam kelas (No 1 di dalam kelas).

Saya memang duduk belakang sekali sebab tak expect pun Damia akan dapat apa-apa hadiah. Jadi, gambar-gambar yang saya ambil semuanya kabur sebab zoom je. Tak sempat nak ke hadapan pentas.

Kemudian, kali kedua nama Damia dipanggil, ketiga, keempat dan kelima kalinya. Ya, malam tu Damia dapat 5 hadiah sebenarnya. Dia sendiri terpinga-pinga dapat hadiah kat atas pentas tu.

 Keadaan Damia pegang trofi atas pentas, dah tak cukup tangan nak pegang

 Tiba-tiba saya dikejutkan dengan suara cikgu Damia yang entah dari mana tiba-tiba muncul di sebelah tempat duduk saya.

"Puan, ni semua Damia punya, dia kat atas pentas dah tak boleh nak pegang"

Inilah hasil persembahan Damia dan trofi kemenangan yang dia dapat. Nak tahu dia dapat anugerah apa?

1) Best Academy Performance (First)
2) Best Reader Pelangi Series
3) Best Reader Ladybird Series
4) Singing Contest (First)
5) Art & Coloring Contest (First)

Alhamdulillah, semoga tahun-tahun selepas ini akan menjadi lebih hebat lagi buat Damia..Sayang Mia!

Wednesday, December 21, 2016

Nictar Pineapple House, Pontian Johor

Buah nanas dan Daerah Pontian di Johor sememangnya sangat sinonim. Lebih lebih lagi ketika belajar subjek geografi dulukan..Di daerah inilah tanaman nanas secara besar-besaran dapat ditemui untuk di semenanjung Malaysia. Malah di Pekan Nanas yang terletak di Daerah Pontian ini terdapat satu kilang pemperosesan nenas dan Puasat Teknologi Tanaman Nanas di bawah seliaan Lembaga Nanas Malaysia.

Sekiranya anda melalui daerah ini terutamanya di Parit Sikom, terdapat satu kawasan yang luas untuk tanaman nanas sahaja. Malah ada juga tanaman nenas yang diusahakan secara persendirian di tanah kosong bersebelahan rumah sahaja. Mungkin keadaan tanah gambut di sini sesuai untuk penanaman dan pertumbuhan nenas dengan mudahnya.

Baru-baru ini, sekali lagi kami berkesempatan ke Pontian untuk melawat ladang tanaman nenas. Hajat di hati ingin melawat kilang pembuatan kerepek nenas yang terletak di Pekan Nanas dibawah seliaan Lembaga Nanas Malaysia, namun hari itu kilang tidak beroperasi memandangkan bahan mentah iaitu buah nanas sudah kehabisan stok. Pada waktu lawatan tersebut kami dimaklumkan oleh pekerja di situ dimana kebanyakkan pekerja berada di ladang untuk mendapatkan buah nanas.

Nictar Pineapple House, Pontian: Ladang Nenas dan Menjual Produk Berasaskan Nenas


Lokasi:

Nictar Pineapple House
PTD 2103, Jalan Parit Sikom,
82010 Pontian, Johor.




Ketika pulang daripada kilang pembuatan kerepek nanas, kami secara tidak sengaja terjumpa Nictar Pineapple House, Pontian iaitu sebuah ladang nanas dan pusat jualan produk berasaskan nanas yang diusahakan secara sendiri. Kami singgah sebentar di Nictar Pineapple House, Pontian untuk melihat sendiri ladang nanas.


Kami dibenarkan untuk masuk ke kawasan ladang nanas dan peluang ini digunakan sebaik-baiknya untuk mengambil gambar dan lebih-lebih lagi untuk Damia mengenali pokok nanas dengan lebih dekat lagi...sepanjang kelaluan tanaman nanas itu, Damia akan menjerit "ouch..ouch..baik-baik daun nanas ni tajam mama"...

                      
Buah nenas yang baru sahaja bertunas

tempat menarik di pontian johor
Sesekali Damia menjerit kerana tercucuk daun nenas yang tajam. Cik Lan dan Lin turut merasa penangan duri nanas tu..


Sekali sekala masuk ladang tanaman seronok juga. Lama dah tak masuk ladang!...apapun ia adalah satu proses pembelajaran untuk Damia mengenali pkok nanas dan buah nanas dengan lebih dekat lagi.

Selepas sesi lawatan ladang nanas, kami singgah di pondok gerai menjual hasil produk berasaskan buah nanas. Disini terdapat produk seperti jus nanas, jem nanas, kerepek nanas, madu kelulut dan madu lebah.

Ini pula ialah produk berasaskan nenas keluaran Nictar Pineapple House, Pontian

Ada sos nenas, jem nenas, kerepek nenas, jus nenas dan banyak lagi produk berasaskan nenas

Jus nenas yang dijual dengan harga RM 5.60 sebotol

Semua orang syok je minum jus nenas. Saya tak berani minum takut-takut ada kesan tak baik untuk kandungan. Walaupun sebenarnya teringin sangat nak minum, tahankan jelah..


Nictar Pineapple House, Pontian turut menternak lebah dan kelulut. Jadi, anda juga boleh mendapatkan madu lebah asli dan madu kelulut di sini. Ianya dijual dengan harga yang berbeza mengikut saiz botol.


Ini merupakan kali kedua kami makan kerepek nenas, tetapi bagi Lin ianya merupakan pengalaman pertamanya. Kali pertama kami makan kerepek nenas DI SINI-klik untuk baca


Membawa anak-anak ke tempat-tempat sebegini pada musim cuti sekolah pada saya amat banyak manfaatnya. Bercuti sambil belajar, sekurang-kurangnya ada juga perkara baru yang mereka kenali dan pelajari.

Pengalaman yang sangat bermanfaat bukan sahaja untuk anak-anak malah untuk melapangkan fikiran dan pemandangan bagi kami yang dewasa ini juga. Terasa tenang tatkala melihat kehijauan alam semulajadi di ladang nenas Nictar Pineapple House, Pontian Johor. 

Wednesday, December 14, 2016

Restoran Windmill Aeon Shah Alam

Lama betul tak dapat update blog secara konsisten. Semuanya gara-gara tugasan ghost writer yang menuntut fokus tinggi untuk mengejar target masa. Ok, just a simple entry this time tentang Restoran Windmill yang kami kunjungi beberapa hari selepas persembahan Damia di tadikanya.

Kami datang untuk menyaksikan Damia melakukan persembahan bersempena Graduation Day murid-murid 6 tahun, tak sangka rupa-rupanya terdapat juga anugerah penyampaian cemerlang untuk semua pelajar. Lebih memeranjatkan Damia menggondol 5 anugerah malam tu. Haha. Dia sendiri pun tak tahu dia akan dapat hadiah banyak macam tu. Ada masa nanti saya update sikit tentang persembahan dan penyampaian anugerah tersebut ye.

So, nak dijadikan cerita, Cik Lan belanja makan di Restoran Windmill ini bagi meraikan kejayaan Damia.

Restoran Windmill (Aeon Shah Alam)..(kredit foto to www.shuhaidakabdy.com)

Suasana Restoran Windmill Aeon Shah Alam

Menu pilihan Kami di Restoran Windmill Aeon Shah Alam




 
Kid Plate Set
Gabungan spagethi bolognaise + sosej goreng + kentang goreng + minuman vitagen

 ~ Lamb Shank ~

~ Spaghetti Carbonara ~


 Set Tiram (Oyster) mentah....

Pengalaman pertama saya makan tiram mentah. Rasanya lebih kurang macam makan umai di Sabah Hanya diperahkan dengan air perahan lemon sahaja..hehehe


Cara makan tiram mentah:

1 - Angkat tiram dari hidangan di atas permukaan ais dan perahkan  lemon ke dalam tiram tersebut. Lemon digunakan untuk memasak tiram yang mentah.
2- Tambah sedikit cili sos masam (jika ada)
3 - Gaulkan rata tiram dengan campuran lemon dan sos masam hingga sebati di dalam cengkerangnya.
4- Angkat tiram yang telah digaul dengan perahan lemon dan cecah dengan cili sos dan pencicah ala-ala mayonis yang diberi
5- Terus makan keseluruhan tiram sekali ngap..(Perhatian!!..jangan makan sikit-sikit). Ini untuk mengelakkan bau hanyir tiram..hehehe


Pencuci Mulut...

 Ais Krim Windmill (Trademark restoran ni)

Sekian sahaja kisah di Restoran Windmill. Banyak lagi tempat-tempat makan best yang ingin saya ceritakan kepada anda di lain waktu. Tunggu!!

Wednesday, December 7, 2016

Kelab Kopi Batu Pahat, Johor

Nama Batu Pahat biasanya dikenali dengan tarikan makanan seperti Bariani Mohd Shah, Bariani Gam dan Asam Pedas. Tetapi kini, kepada peminat-peminat kefein (coffee) yang datang singgah ke Batu Pahat Johor, anda boleh mencuba minuman berasaskan kopi di sebuah kedai kopi berbentuk hipster.

 Kelab Kopi, itulah nama yang diberi oleh pemilik kedai kopi ini. Di sini, minuman kopi disajikan asli dengan  mengisar bijirin kopi yang diimport dari Brazil.


Lokasi Kelab Kopi Batu Pahat

Kelab Kopi Batu Pahat

 Peta lokasi "Kelab Kopi"

Mesin pengisar kopi yang digunakan

Hiasan Dalaman Kelab Kopi Batu Pahat


Poster dan gambar-gambar lama menjadi penghias dinding




Hidangan Kelab Kopi Batu Pahat


Terdapat kek dan pemanis mulut untuk dicuba

tempat makan best batu pahat
~ Tiramisu cheese cake ~

tempat makan best batu pahat
 Pilihan kopi kami : Affogato, Hot Chocolate, Americano, Caramel Mocha, Cappucino,

Kelab Kopi Batu Pahat
Turut dijual di sini ialah aneka Burger dan Nasi Lemak

 
Boleh tahan juga rasa kopinya, jauh lebih baik dan sedap berbanding kopi di Old Town 

Bergambar di hadapan Kelab Kopi Batu Pahat

© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno