Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Friday, July 7, 2017

Kesejukan Di Genting Highlands

Post ni dah lama nak tulis tapi tak tulis-tulis. Apalah rajin sangat Si Nisa ni. Haha

Actually kitaorang pergi Genting ni masa saya pregnant 8 bulan. Waktu tu suhu di Genting Highlands serendah 13 darjah celcius. Apalagi, ambil lah kesempatan merasai suhu ala-ala musim sejuk.

                                                Batu Berayun, Genting Highlands

Waktu ni saya duduk bawah je. Dah sarat sangat kot waktu tu gigih nak mendaki. Memang terasa berat perut waktu tu.

Macam real je Wan angkat batu. Budget badang ke? Haha

Iwan n Lin-- Happy couple always

Sejuknya waktu ni. Kitaorang pergi tak ada perancangan sebenarnya. So, memang tak ada sweater la

Kabus tebal

Masing-masing sibuk peluk tubuh

Sejuk-sejuk pun gambar memang wajib kena ambil

Masuk dalam pula Damia sibuk nak main keretapi. Maka terpaksalah atuk layan. 
Mama nak teman Damia tak boleh sebab dah sarat sangat waktu tu.

Sebelum balik, minum kat Starbuck dulu

Makan kek dan minum kopi

Couple ni tak payah cakap la, dah berpeluk-peluk kesejukan. Haha

Suhu dicatatkan waktu tu ialah 13 darjah celcius

Bergambar lagi walaupun dah menggigil

Wednesday, July 5, 2017

Damia dan OSA Syndrome Test

Lama tak update cerita tentang Damia. Dia sekarang dah 6 tahun. Sekejap je dah besar anak mama. Last year atau awal tahun ni (tak berapa ingat), Damia mengadu telinga dia ada bunyi berdengung macam orang telinga masuk air.

Lepas check doktor pakar, dia kata ada cecair dalam satu bahagian telinga Damia. Kalau normal, bahagian tu sepatutnya kering, tak ada air. Doktor bagi ubat sembur hidung dan ubat selsema (ambil bila perlu, 5 mL je) untuk keringkan cecair/air tu.

Lepas ambil ubat dan doktor check semula, cecair tu still ada. So, doktor suggest operation untuk buang cecair tu. Insya Allah operation bulan Ogos, dan sebelum tu Damia kena buat Obstructive Sleep Apnea (OSA) Test.

OSA Test dibuat di hospital. Malam tu kena tidur wad dari pukul 10 malam sampai 6 pagi

Wayar dipasang di beberapa point di bahagian kepala, lutut dan kaki

**Damia takut mula-mula tapi lepas Mama pujuk n temankan dia, dia ok je. Siap excited nak tidur hospital macam nak tidur hotel.

Beberapa parameter perlu diambil untuk OSA Test dan dikendalikan oleh technician. Sepanjang malam technician monitor Damia melalui kamera yang dipasang di bahagian atas katil.

Waktu technician pasang alat ni, saya dah remind dia- Damia tidur lasak dan dia jarang tidur dalam posisi telentang, selalunya dia akan meniarap. So, saya takut wayar tu tercabut dan akan ganggu reading test. 

Esoknya Damia bagitau memang dia tidur meniarap, lepas tu Uncle betulkan Mia punya wayar. Mama dah agak dah. Haha

---->Sementara tunggu Ogos, doktor bagi lagi ubat sembur hidung. Kalau cecair tu kering sebelum operation, so tak payah buat operation. Mudah-mudahan tak perlu operation. Ameen..

Tuesday, July 4, 2017

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2017

Lama betul tak tulis blog. Rindu nak tulis tapi banyak kerja ghostwriter yang perlu dibuat. Bulan berganti bulan, Habis Ramadhan, sekarang dah raya ke-10. Pantas sangat masa berlalu. Daniel pun lagi 2 hari dah nak masuk 3 bulan. 

Sempena hari raya ni, Nisa ucapkan Selamat Hari Raya kepada semua pembaca yang setia baca blog ni. Akan try consistent update blog lepas ni walau sesibuk mana sekalipun. 

Jom tengok gambar raya Nisa!

 Raya tahun ni dah berempat

 I'm now a mother of two! Alhamdulillah dikurniakan  rezeki sepasang anak. Syukur sangat.

Damia kakak yang baik n rajin tolong mama. Tq kakak!

 Daniel pula tengah sibuk mengiring sekarang ni. Insya Allah 3 bulan lebih nanti pandai la meniarap tu. Kakak Mia dulu pun 3 bulan lebih dah pandai meniarap.

Posing raya Damia atas buai gantung. Macam dah besar sangat je gayanya, padahal baru 6 tahun

Ok semua, semoga happy di hari raya ya! 

Kalau duit tu banyak keluar untuk bagi duit raya, anggap jelah tu sebagai sedekah. Banyak yang keluar, Insya Allah akan banyak lagi yang masuk. 

Itulah peliknya rezeki. Makin disimpan dan rasa sayang nak sedekah, makinlah rasa sempit dan tak cukup duit tu. Tapi sebaliknya, kalau kita betul-betul ikhlas nak bagi, akan ada rezeki lain datang sebagai pengganti. Tak dapat kat diri kita, dapat kat anak-anak kita. Perasan tak?

© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno