Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Wednesday, July 5, 2017

Damia dan OSA Syndrome Test

Lama tak update cerita tentang Damia. Dia sekarang dah 6 tahun. Sekejap je dah besar anak mama. Last year atau awal tahun ni (tak berapa ingat), Damia mengadu telinga dia ada bunyi berdengung macam orang telinga masuk air.

Lepas check doktor pakar, dia kata ada cecair dalam satu bahagian telinga Damia. Kalau normal, bahagian tu sepatutnya kering, tak ada air. Doktor bagi ubat sembur hidung dan ubat selsema (ambil bila perlu, 5 mL je) untuk keringkan cecair/air tu.

Lepas ambil ubat dan doktor check semula, cecair tu still ada. So, doktor suggest operation untuk buang cecair tu. Insya Allah operation bulan Ogos, dan sebelum tu Damia kena buat Obstructive Sleep Apnea (OSA) Test.

OSA Test dibuat di hospital. Malam tu kena tidur wad dari pukul 10 malam sampai 6 pagi

Wayar dipasang di beberapa point di bahagian kepala, lutut dan kaki

**Damia takut mula-mula tapi lepas Mama pujuk n temankan dia, dia ok je. Siap excited nak tidur hospital macam nak tidur hotel.

Beberapa parameter perlu diambil untuk OSA Test dan dikendalikan oleh technician. Sepanjang malam technician monitor Damia melalui kamera yang dipasang di bahagian atas katil.

Waktu technician pasang alat ni, saya dah remind dia- Damia tidur lasak dan dia jarang tidur dalam posisi telentang, selalunya dia akan meniarap. So, saya takut wayar tu tercabut dan akan ganggu reading test. 

Esoknya Damia bagitau memang dia tidur meniarap, lepas tu Uncle betulkan Mia punya wayar. Mama dah agak dah. Haha

---->Sementara tunggu Ogos, doktor bagi lagi ubat sembur hidung. Kalau cecair tu kering sebelum operation, so tak payah buat operation. Mudah-mudahan tak perlu operation. Ameen..

© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno