Kalau orang lain berjaya, kita juga harus berjaya. Kalau orang lain tegak dalam bidang hidupnya, kita juga punya hidup sendiri, untuk kita turut tegak dan berjaya seperti mereka

Thursday, July 19, 2018

Apa itu Essential Oil atau Minyak Pati?

Essential Oil ialah..

Essential oil atau dalam Bahasa melayunya dikenali sebagai minyak pati merupakan ekstrak semulajadi dari tumbuhan.

Essential oil dari tumbuhan boleh ditemui dalam akar, bunga, kulit, batang, daun dan bahagian lain tumbuhan. Essential oil diektrak dari tumbuhan menggunakan kaedah “Steam Distillation” atau “Cold Pressed”.


Essential oil vs Carrier oil

Disebabkan Essential oil adalah ekstrak sesuatu tumbuhan, maka sifatnya adalah sangat pekat dan perlu dilarutkan menggunakan carrier oil. Contoh carrier oil adalah seperti:
Minyak kelapa dara
Minyak zaitun
Grapeseed oil
Jojoba oil
Rosehip seed oil


Essential oil sangat “berkuasa” dan dengan mencampurkan essential oil dengan carrier oil, fungsi dan keberkesanan sesuatu essential oil masih lagi sangat hebat.

Menurut kajian, Essential oil hanya mengambil masa 22 saat untuk sampai ke otak, 2 minit untuk meresap masuk ke dalam salur darah, manakala kesannya dapat dilihat pada keseluruhan anggota badan dalam masa 20 minit.

Apakah jenama Essential oil yang saya pilih?

Baru sahaja 3 bulan saya berjinak-jinak menggunakan Essential oil dan saya memilih untuk menggunakan Young Living Essential Oil. 

Disebabkan molekul Essential oil yang sangat halus, pemilihan jenama essential adalah sangat penting. Kita menggunakan essential oil untuk mendapatkan kesihatan yang lebih baik tetapi jika tersilap memilih jenama terbaik, bukan sahaja kesihatan kita akan terjejas, malah boleh mengancam nyawa.

Premium Starter Kit (PSK) Young Living

Saya bermula dengan membeli PSK Young Living. Satu set PSK berharga RM 713. 

Kedengaran agak mahal pada mulanya dan berkira-kira untuk membeli. Namun setelah melihat keberkesanannya terhadap anak-anak dan diri saya sendiri, pejam mata jugalah melabur ke arah kesihatan yang lebih baik. 

Lagipun, jika dikira lebih teliti, membeli PSK adalah lebih baik dan jimat berbanding membeli satu-persatu essential oil yang diminati. Ya, jimat RM 764!


Apa ada dalam PSK Young Living?

Terdapat 13 jenis essential oil di dalam PSK iaitu:
Lavender (2 botol)
Lemon (2 botol)
Peppermint
Frankincense
Copaiba
R.C
Stress Away
Panaway
Digize
Purification
Thieves
Selain Essential Oil, PSK juga didatangkan dengan Dew Drop Diffuser. Kebaikan diffuser ni akan saya ceritakan dalam entri lain.
Beberapa barangan lain turut terdapat dalam PSK ialah:
-Ningxia Red (2x)
- Aromaglide roller fitment
- 10 botol sample
- 10 sample business card
- 10 sample essential oil

Sunday, July 15, 2018

Tempat Makan Best Kluang|Lontong Darat Kluang, Johor

Salah satu antara tempat makan especially untuk sarapan pagi yang patut korang cuba. Lokasi kedai seperti alamat di bawah tapi gambar ni merupakan kedai lama dia. 

Almaklumlah, waktu pergi sini kedainya masih di lokasi lama, lepas tu lambat update kat blog. Baru-baru ni kitaorang pergi lagi kedai tu tapi lokasi dah berpindah ke kawasan tanah lapang betul-betul bersebelahan dengan kedai lama dia. Tak ambil gambar pulak!




Lontong darat merupakan antara makanan terkenal di Johor.

Kenapa dipanggil Lontong Darat? Sebab lontong yang biasa tu berkuah. Lontong yang ni tak berkuah, makan dengan lauk yang kering. Sebab tu dipanggil Lontong Darat. Darat kan kering.. haha

Waktu pagi memang kedai ni penuh. Sebab tu dia berpindah ke kawasan baru yang lebih lapang dan selesa.

Inilah rupa Lontong Darat. Korang boleh pilih nak makan dengan lauk apa-apa pun. Tapi lauk yang ni memang sinonim/standard dengan Lontong Darat-> Sambal kacang, serunding, sayur goreng dan ayam masak merah

Cik Lan pilih untuk tambah telur mata

Waktu ni baru sampai dari Shah Alam dan tak sempat balik rumah dulu Cik Lan dah ajak sarapan sini.

Muka happy dapat makan Lontong Darat. Actually Cik Lan tahu kedai ni dari kawan pejabat dia, Dr Sulaiman. Sebagai peminat tegar Lontong Darat ni, Dr Sulaiman mesti akan singgah kalau datang Kluang.
                                 
Misi Cik Lan untuk men'jealous' kan Dr Sulaiman berjaya! Haha

Saturday, July 14, 2018

Awana Sky Way Cable Car Genting Highlands

Sekali sekala ke Genting Highlands menaiki kereta kabel agak menyeronokkan. Pertama, tak perlu lalu jalan yang bengkak bengkok. Kedua, dapat tengok pemandangan sekeliling dari aras tinggi. Fuh, saujana mata memandang.

Macam biasalah, orang yang paling excited nak naik cable car ialah Kak Mia. Dia tak gayat pun.

Waktu kami pergi ni agak ramai orang sebab datang waktu weekend. Kali ni pergi dengan Iwan dan Lin juga. Si kecik Daniel first time datang sini.

Pekerja cable car sentiasa ada untuk membantu

Naik cable car Genting Highlands rasa selamat sikit berbanding cable car Langkawi tu. Mungkin sebab yang ni tak terlalu tinggi dan jarak dari satu check point ke check point lain tak terlalu jauh. Kalau yang Langkawi tu tak payah cakap la. Rasa dapat naik sekali cukuplah, taubat tak nak naik lagi. Haha

Boleh baca tentang cable car Langkawi DISINI

Muka Lin takut ke? Haha

Waktu datang ni Genting Highlands masih lagi develop theme park yang baru. 

Pemandangan dari atas

Hai Daniel! Introducing my second child

Kita sampai terus pergi GPO. Ni kali kedua datang GPO. Boleh baca info tentang GPO DISINI: Bacaan lanjut

First time Daniel datang sini. Rasanya waktu ni dia baru 4 bulan

Sweet couple!

Sebelum balik sempat minum di San Francisco Coffee


Tunggu turn untuk turun


Pemandangan Genting Highlands waktu malam



Oklah sekali sekala nak merasa naik cable car. Tapi kalau nak cepat dan tak suka beratur lama, drive jelah sampai atas. Haha

© Copyright 2014 Reserved to Khairunnisa l Design by DayangDeno